Napisano 10 Luty 201213 l Witam. Zrobiłem sobie takie oto krzesełko: Chcę je zanimować i napotkałem na problem. Rigg działa ( zrobiony za pomocą linkowania i lookAt ): krzesło składa się jak należy: Niestety w animacji będzie obrót całego krzesła i tu zaczynają się schody... Kiedy łapię sobie za najdłuższą nogę - tę z oparciem (parent object) - i obracam...: ... cała tylna noga obraca się po innej osi. Wykminiłem, że dzieje się tak przez lookAt. Nie wiem za bardzo jak to naprawić. Próbowałem zgrupować i obracać całą grupę - nic, próbowałem dummy - nic. Jest może jakieś rozwiązanie z takim riggowaniem? A może inaczej zriggować? Z góry dzięki za pomoc:) Ciastuch.
Napisano 10 Luty 201213 l Zrób sobie obiekt pomocniczy, który nie będzie się renderował i do niego podlikuj krzyżyki z LookAt. Teraz możesz animować obrót po przez obracanie tego obiektu. Chyba.
Napisano 10 Luty 201213 l Autor Hm.... niestety nie wiem o jakich krzyżykach mowa ;/... Ta niebieska oś jest kierunkiem lookAt ale nie da się jej podlinkować do obiektu pomocniczego. Nie da się jej wogóle zaznaczyć ;/ EDIT: Udało się rozwiązać problem:) Po prostu w obiekcie, któremu nadałem LookAt zmieniłem jakąś jedną oś na inną. Teraz wszystko działa jak trzeba :) Dzięki za zainteresowanie Simple_man. Edytowane 10 Luty 201213 l przez ciastuch