Napisano 7 Marzec 201213 l Czołem, problem chyba banalny, ale ja nie mam zbytniej jasności. Robię zdjęcia w formacie nef, format ten, z tego co mi wiadomo, przechowuje informacje o oświetleniu, czy można z jednego zdjęcia zrobić format HDRI żeby nadawał się do oświetlenia sceny? Bo formatu NEF nie da się wrzucić w 3ds. Gdy wbijam w google hdri to wywala mi tylko opisy jak zrobić takie efekciarskie zdjęcia, nie potrafię znaleźć nic nt. tego formatu. Dziękuję i pozdrawiam.
Napisano 7 Marzec 201213 l Nie mogę sprawdzić czy się da bo mój aparat zapisuje raw jako cr2 ale za nowy format do Photoshopa 4. Tak że tylko przypuszczam ze tak można: Otwierasz w Photoshopie ale nie za pomocą open tylko open as (photoshop raw) i zapisujesz jako hdr
Napisano 7 Marzec 201213 l Jedno zdjęcie z pewnością nie wystarczy do zrobienia przyzwoitej HDRKi - żaden aparat nie ma takiego zakresu tonalnego. Potrzebujesz minimum 3 ekspozycje, dla sceny w pełnym świetle słonecznym nawet 7.
Napisano 7 Marzec 201213 l Autor Jedno zdjęcie z pewnością nie wystarczy do zrobienia przyzwoitej HDRKi - żaden aparat nie ma takiego zakresu tonalnego.. Ale ja nie potrzebuję robić hdrki, chodzi mi tylko o tło do sceny które mi ją oświetli.Do tego potrzebne są informacje o lumenach (?) które zawierają negatywy. Ale sprawdzę to o czym mówi Wirnik
Napisano 9 Marzec 201213 l NEF to format Nikona a CR2 Canona to inaczej pliki RAW czyli nieskompresowany obraz z ktorym photoshop powinien sobie poradzic. Takim zdjecie mozna uzyc spokojnie do IBL - bedzie to tzn LDR (Low dynamic range image). Ale zeby uzyskac prawdziwy HDR (High dynamic range image) musisz wykonac kilka zdjec w roznych ekspozycjach. Nastepnie zapisac w rozszerzeniu HDR lub OpenEXR. N tej stronie znajdziesz odpowiedzi na rozne pytania. http://www.hdrlabs.com/tutorials/index.html#Will_HDRs_make_my_lighting_in_m kris
Napisano 9 Marzec 201213 l Możesz też wywołać tego Nef'a na 3 razy z ekspozycjami -1 0 +1 i złożyć z tego HDR. Jeśli zdjęcie było poprawnie naświetlone to efekt będzie przyzwoity choć jak napisano wyżej idealnie byłoby mieć kilka takich Nef'ów w różnych ekspozycjach prosto z aparatu.
Napisano 9 Marzec 201213 l Autor dobra, tylko że w ten sposób uzyskam jakiś efekt, tego tzw. hdr, ale photoshop nie ma opcji Save as.. HDR Image. a właśnie plik z rozszerzeniem hdri jest potrzebny do oświetlenia sceny 3d.
Napisano 9 Marzec 201213 l dobra, tylko że w ten sposób uzyskam jakiś efekt, tego tzw. hdr, ale photoshop nie ma opcji Save as.. HDR Image. a właśnie plik z rozszerzeniem hdri jest potrzebny do oświetlenia sceny 3d. Sprobuj, poszukaj w necie tego jest od groma. Camera Raw ktory jest dolaczony do photoshopa zapisuje w HDR. Nie musi to byc HDR moze byc EXR. Rozszerzenie pliku nie ma znaczenia o ile masz obraz 32bitowy. Poczytaj o IBL (image base lighting). Sciagnij z neta jakies HDR i testuj. Zrob test z HDR i z LDR zobacz co da ci lepsze/zadowalajace efekty.
Napisano 9 Marzec 201213 l Autor dobra, już mam to! Cały czas scalałem hdr jako obraz 16bit, a hdr musi mieć 32bity. Dzięki serdeczne, pomogliście mi!