Mimo Napisano 18 Marzec 2012 Napisano 18 Marzec 2012 (edytowane) Witam. Od jakiegoś czasu walczę na efektem chromu. Jednak standardowe materiały nie spełniają moich oczekiwań. Stworzyłem sobie nawet studio lighting, ale i tak nic z tego nie wychodzi. Potrzebuję uzyskać coś takiego http://www.hit-meble.com.pl/images/stories/dom-ogrod/Diament-bateria-umywalkowa-stojaca.jpg http://www.aeon.com.tr/images/Icerik/Cat_Ladder-b.jpg Może to jest robione teksturą? Chodzi o to, że standardowy chrom np z vray wiadomo odbij tło. Czyli jak np mamy coś żółtego, chrom będzie wpadał w żółty. Tutaj jest to idealne. Nawet próbowałem szare tło, ale wtedy nie ma refleksów. Pozdrawiam. Edytowane 18 Marzec 2012 przez Mimo
mirach Napisano 18 Marzec 2012 Napisano 18 Marzec 2012 no to jest kwestia zbudowania odpowiedniego studia wokolo, zeby odbijalo sie to co chcemy
Mimo Napisano 19 Marzec 2012 Autor Napisano 19 Marzec 2012 Z tego co pamiętam, jest opcja aby wyłączyć dany materiał z odbić drugiego. Gdzie to jest?
kotisded Napisano 19 Marzec 2012 Napisano 19 Marzec 2012 Nie wiem czy o maxa chodzi, jeśli tak- np. Enable reflections/refractions w properties danego obiektu.
Mimo Napisano 19 Marzec 2012 Autor Napisano 19 Marzec 2012 Wg mnie takie efekty bez tekstury są nieosiągalne. Na dziesiątki sposobów robię różne ustawianie świateł, odbić itp. Efekt jest bardzo daleki od zamierzonego. Zwykłe materiały wychodzą dobrze.
olaf Napisano 19 Marzec 2012 Napisano 19 Marzec 2012 Powiedz to matce naturze :) Coś sobie ze studiem nie radzisz chyba i nie jest to problem tego chromu.
Nezumi Napisano 19 Marzec 2012 Napisano 19 Marzec 2012 Zerknij na ten tutorial - masz tu rozpisane jak zbudowac proste studio: http://cg-india.com/Tutorials/V-Ray/3dsMax_tutorial_SL_01.html
Mimo Napisano 20 Marzec 2012 Autor Napisano 20 Marzec 2012 Tak, dokładnie to studio sobie wykonałem. Jednak dzięki wskazówce ola-f-a trzeba iść w kierunku hdr. Samo studio bez odbić nic nie da w elemencie z samego chromu.
ca mel Napisano 20 Marzec 2012 Napisano 20 Marzec 2012 Jak nie da jak da. HDR w 3d jest modne od paru lat, ale wcześniej też sobie ludzie bez problemu radzili z odbiciami. Zrób czarny materiał i wrzuć skomplikowany gradient na reflectivity, taki z natężeniem bieli od 0 do 255. Niech ma dużo przypadkowych punktów zmiany koloru. Do tego białe studio i kilka plane'ów też z gradientami i wyjdzie chrom jak marzenie.
VoNd Napisano 20 Marzec 2012 Napisano 20 Marzec 2012 POCZYTAJ o fotografii produktu, idz na warsztaty jak potrzeba, bo beeezedury pleciesz, ze sie nie da :) To bardzo specyficzne ustawianie swiatel, HDR nie daje odpowiednich rozwiazan (na to, co chcesz osiagnac) swiatla/odbic jesli nie jest to HDR zrobione z wlasnie takiego studia, ktorego nie potrafisz zbudowac. Wlacz sobie RT i kombinuj az Ci sie uda, nikt tego niestety za Ciebie nie zrobi (chocbysmy chcieli), bo to bardzo specyficznie sie uklada w zaleznosci od obiektu.
Mimo Napisano 21 Marzec 2012 Autor Napisano 21 Marzec 2012 Myślę że jest to ponad moje umiejętności, a bardziej wiedzę i doświadczenie. Potrenuję trochę, ale ciężka będzie.
VoNd Napisano 21 Marzec 2012 Napisano 21 Marzec 2012 a ja mysle, ze masz slomiany zapal. najpierw, ze sie nie da, potem, ze powyzej umiejetnosci :) wez sie chlopie do roboty i pomysl chwile, doczytaj. co to za filozofia? albo jezdzisz softboxem na wskros czarnych odbic, albo odwrotnie - czarna plansza na wskros jasnych odbic. Zupelnie niepotrzebnie robisz z siebie ofiare kaloryfera i baterii lazienkowej :) wyobraz sobie, ze zdolni ludzie robia fotki aut z jednym rigiem idacym na wszystkie styleline i podkreslajace wszystkie slupki. To dopiero sztuka oswietlania! W Twoimprzypadku jeden rig w zupelnosci wystarczy. jedziesz. czekamy na update.
Rekomendowane odpowiedzi