Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, otóż mam duży problem z projektem posadzki , a zwłaszcza z jej bump mapą. Projekt wygląda następująco :

podlogamax3d.jpg

kryzysbumpcopymax3d.jpg

Pracuje w blenderze i yafaray, odcienie posadzki będą zrobione z pomocą blend material (górny obrazek pokazuje jak mają się mieszać materiały, czyli czarny to 100% materiału 1, a biały to 100 % materiału 2.

Główny problem polega jednak na zrobieniu bump mapy. Do tego celu miał mi posłużyć drugi obrazek, który pokazuje układ płyt kamiennych. Zrobiłem go w autocadzie, najcieńszą linią, wyeksportowałem do photoshopa i dalej wrzuciłem jako bump mape do blendera. Niestety fuga pomiędzy płytami jest stanowczo zbyt gruba, a w autocadzie i photoshopie nie da rady zrobić jej już cieńszej. Co zrobić w tej sytuacji ? Jak wy radzicie sobie w takich przypadkach ? Będę wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam, Damian Bończyk.

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

nie jestes w stanie wyeksportować tego w wiekszej rozdziałce ? jeśli nie to przenieś z CAD'a do inkscape w jakimś formacie wektorowym, on będzie mógł

Edytowane przez szczuro

Napisano

a może prościej będzie wymodelować, dać bevel itp?

Napisano

modelowanie podłogi na pewno nie jest prostsze, choć taka brutalna metoda na pewno dała by najlepszy efekt :)

Na moje oko szczuro (jak zwykle) radzi najlepiej, czyli wciągnij to jakoś do inkscape i tam ustaw wymiary realne, bo się da - czyli ileś metrów na ileś... a potem odpowiedniej grubości kontury na fugi, czyli ileś milimetrów na ileś. i wyeksportuj to, przy eksporcie ustawiając na prawdę dużą rozdzielczość, taką by linia była szerokości 2-3 pikseli ale jednocześnie proporcjonalna do rozmiaru fugi.

Rozdzielczość będzie na prawdę duża, więc zastanów się, czy to ma sens, to znaczy, czy tą fugę w ogóle będzie widać. Z tego co się orientuję, to kamienne elementy się pasuje dość ściśle, więc może wystarczy delikatna szara kreska na teksturze tej pierwszej (wtedy renderer domiesza tam inny materiał i będzie wyglądało jak szczelinka, czy coś. bump taki prawdziwy jest potrzebny, żeby "krawędzie" się błyszczały albo pojawiał się cień zależny od kierunku światła - jeśli na to nie ma szans na wynikowym renderze, to nie ma co świrować.

Napisano

w wypadku modelowania za pomocą curves, także proponuje wciągnąć do inkscape i zapisać w postaci SVG, a potem włączyć dodatek blendera do importu svg i już prawie gotowe. tylko że każda płytka z tych białych płytek, to by musiał być osobny prostokąt.

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki za pomoc, ostatecznie skończyło się na tym, że zwiększyłem dwukrotnie rozdzielczość. Linia pomiędzy płytami jest taka jak powinna, niestety minusem tego rozwiązania jest duże spowolnienie w pracy blendera. Prawdopodobne jest, że to wina yafaray- czytałem na ich stronie, że nie radzi sobie jeszcze z dużymi teksturami. Opcje z modelowaniem poszczególnych płytek uznaje więc narazie jako ratunek ostateniej szansy i mam nadzieję, że program będzie działał na tyle sprawnie, że nie będe musiał jej użyć. Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam !