Wowoz Napisano 28 Marzec 2012 Share Napisano 28 Marzec 2012 (edytowane) Mam kolejny problem. Wiadomo, ze podczas importu/exportu do blendera znikaja mi smoothgrupy, ktore ustawilem w maxie. Gdy mam juz zmappowany model, exportuje go w blenderze do obj, importuje do maxa i probuje nalozyc nalozyc swoje smoothgrupy korzystajac z menu smoothgrup w editable poly to niestety wywala mi mappowanie. Udaje mi sie zachowac moja uv tylko wtedy gdy naloze modyfikator smooth i wlacze autosmooth, a wiadomo, ze on nie zawsze dziala tak jakbym chcial. Da sie w modyfikatorze smooth stosować własne grupy i jezeli tak, to jak? Edytowane 28 Marzec 2012 przez Wowoz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 28 Marzec 2012 Share Napisano 28 Marzec 2012 Cześć. Nie do końca rozumiem chyba. Ale jeżeli chodzi Ci o przypisywanie polygonom odpowiednich Smotohing Groups, to najłatwiej pewnie będzie zrobić to z jakiegoś np. Edit Poly (tam zakładka Polygon: Smoothing Groups). Na koniec ew. jakiś Turbosmooth, tylko tam trzeba pamiętać o zaznaczeniu uwzględniania właśnie Smoothing Groups. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wesol Napisano 28 Marzec 2012 Share Napisano 28 Marzec 2012 jeśli eksportujesz obiekt do blendera tylko po to żeby mu uv'ki rozłożyć to lepiej będzie jak gotowy model(z UVs) z importujesz do maxa i pożnij zapiszesz uvki po przez modyfikator unwrap UVW a pożnij wczytasz roleta Parameters -> Save... -> Load... tym sposobem nie zmodyfikujesz nic prócz uv'ek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi