Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich ! Problem jest następujący że jak wczytam sobie zdjęcie referencyjne jako Spotlight to działa mi jedynie pędzel Move i żaden inny ( tzn pozostałe brushe działają tylko jesli wjadę rzeźbą w obręb zdjęcia referencyjnego- poza nim już zupełnie nie, a własnie najwygodniej było by mi pracować jeśli mam zdjęcie obok rzeźby a nie w jedno zachodzące na drugie ) ! Mam nadzieje że to tylko taki bug , który niebawem poprawią a nie zamierzony cecha Spotlight...Może da się to jakoś zmienić w ustawieniach czy gdzieś, bo inaczej to chyba przyjdzie jedynie drukować zdjęcia referencyjne... :( ? Z góry dziękuje za rychłą pomoc !

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Do zdjęć referencyjnych masz Image Plane w menu texture.Mozesz tam sobie zapisać widoki,ustawic przeźroczytość itd.Spotlight bardziej do teksturowania raczej.

Najlepiej kup sobie drugi monitor;)

Napisano
  • Autor

Eh ..kurcze...przy Image Plane zaś mi symetria szwankóje...bo bierze pod uwagę całość -tzn nie tylko aktualny subtool nad którym pracuje ale też ten ze zdjęciem referencyjnym...i przy każdym obrocie rzeźby obraca nam też zdjęcie referencyjne..Zaraz zawaruje !!!! Nie wytrzymam !:(((

Napisano
  • Autor

Najnowsza -4r3 oczywiście...niemniej jednak z tym drugim monitorem to całkiem niegłupie rozwiązanie;]

Napisano

Jak najnowsza to cos źle robisz z image plane. Wchodzisz w menu texture,submenu Image Plane,load texture i masz w tle swoją refke.Na dole masz suwak do ustawiania przeźroczystości swojego modelu i przyciski do zapisania widoków- front,left itd.Nie powinno wrzucać image plane na subtoola tylko na tło.

Napisano
  • Autor

Dzięki mafida !!! już jest wszystko ok ;) Szkoda tylko że tego zdjęcia z Image Plane - wczytanego jako tło nie da się przesunąć nieco na bok..czy też zmniejszyć dowolnie jak to przy Spotlight....No chyba że się jednak da ?

Napisano
Witam wszystkich ! Problem jest następujący że jak wczytam sobie zdjęcie referencyjne jako Spotlight to działa mi jedynie pędzel Move i żaden inny ( tzn pozostałe brushe działają tylko jesli wjadę rzeźbą w obręb zdjęcia referencyjnego- poza nim już zupełnie nie, a własnie najwygodniej było by mi pracować jeśli mam zdjęcie obok rzeźby a nie w jedno zachodzące na drugie ) ! Mam nadzieje że to tylko taki bug , który niebawem poprawią a nie zamierzony cecha Spotlight...Może da się to jakoś zmienić w ustawieniach czy gdzieś, bo inaczej to chyba przyjdzie jedynie drukować zdjęcia referencyjne... :( ? Z góry dziękuje za rychłą pomoc !

Hej, aby móc rzeźbić z włączonym spotlightem i zdjęciami referencyjnymi do podglądu musisz wejść w Brush- Samples i wyłączyć Spotlight Projection :-)

Napisano

Hehe,Patris, sprytne.Bym w zyciu nie wpadł że to się wyłacza w samples:D

Napisano
  • Autor

Kurcze - jeszcze na żadne pytanie postawione tu na forum nie uzyskałem tak rzeczowych a co najważniejsze szybkich odpowiedzi ;) aż że wzruszenia mi się łezka w oku zakręciła !

Wszystko zmierza w dobrym kierunku-chyba jednak nie będzie tego końca świata w 2012 ;]