Jump to content

Futro (gry)

Karakan

Recommended Posts

Hej Mistrze :)

Może ktoś będzie w stanie dać mi kilka rad odnośnie tego jak zrobić odpowiednio realistyczną i ładnie wyglądającą teksturę futra dla zwierzaka na potrzeby modelu do gry. Chodzi mi o uzyskanie mniej więcej takich efektów:

skyrim_mod__fox_texture_by_kayfedewa-d4uf329.jpg

http://static.skyrim.nexusmods.com/downloads/images/2490-1-1322919527.jpg

http://static.skyrim.nexusmods.com/downloads/images/2490-2-1322919548.jpg

Nie jestem najlepszy w teksturowaniu, więc na bank są jakieś sposoby, o których nie pomyślałem. Może należy futro wyrzeźbić i wypalić jako jakąś mapę? Może ktoś miał z tym do czynienia, zna jakieś tutoriale, albo po prostu wie jak to się robi :) Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Z góry dzięki!

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź ;)

Akurat ten tutek widziałem. Efekt jest świetny, ale wydaje mi się, że futro takie jak na screenach wyżej można uzyskać w jeszcze inny sposób. Metoda z powyższego tutoriala bazuje głównie na oblepieniu modelu plane'ami i narzuceniu na nie tekstury włosów z alphą. A to chyba nie najlepszy sposób na takie futro, które jest w gruncie rzeczy dość płaskie, a nie puszyste.

Ale tutek i tak przeczytam, bo poprzednio tylko go przejrzałem na szybko, a nuż coś ciekawego wyczytam :)

Ja bezwstydnie wkleję własny tutorial - do futra też się spoko nadaje.

http://wypierpapier.blogspot.co.uk/2010/02/vertex-normal-tutorial.html

Co do futra - w tym przypadku nie widzę za bardzo futra z alphą - bardziej bym stawiał na jakiś shader+tekstura.

Oren-nayar blinn czy jak to się tam nazywało, dobrze ustawiony fresnel i subsurf scattering ci da efekt futra nawet na zwykłym obiekcie bez alfy.

• Like 1
  • Confused 1

gutek: no tak bezczelnie dzielic sie wlasną wiedza? jak mozesz??

A co do futra w skyrimie, to ciezko stwierdzic bo w plikach zrodlowych nie grzebalem, ale mam wrazenie ze w wielu miejsach futro bylo rzezbione w jakims mud-brushu a potem wypalone (zwlaszcza na duzych kotach wg mnie to widac). Ale specem od gameartu nie jestem, wiec tak sobie tylko filozofuje.

@mirach: Widziałem na deviancie, że ludzie podmieniali tekstury futerka w Skyrimie (między innymi tego liska, którego screeny są w pierwszym poście), więc może jeszcze kogoś tam spróbuję podpytać jeśli będę czuł potrzebę. Ale też miałem w wielu momentach wrażenie, że tam futro często było rzeźbione na modelu. Od jakiegoś czasu uczę się Zbrusha, ale futra jeszcze wyrzeźbić nie potrafię, pewnie będę musiał poszukać jakichś tutków.

A póki co bardzo podoba mi się tutek z linka od @floo, dzięki :) W Mayi co prawda nie pracuję, ale spróbuję zrobić to samo w Maxie, z wykorzystaniem nieszczęsnego hair&fur. Bo efekt wygląda zachęcająco!

@gutekfiutek: co prawda do mojego futra się to nie nada, ale wielkie dzięki za podzielenie się tą wiedzą! Człowiek niby naumiany tej całej teorii, jak to się liczy wszystko, ale żeby w praktyce tą wiedzę samemu użyć to już nie ma szans... Nie wpadłem nigdy na to żeby się z normalnymi vertexów tak pobawić przy trawie, a efekt jest bardzo ładny. Na pewno od teraz będę tą metodę wykorzystywał :)