Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich:)

Mam taki problem. Chcę uzyć Slice'a i zamierzałam sprowadzic wszystkie zaznaczone obiekty do editable mesh, ale gdy je zaznaczam, znika mi w ogóle funkcja "convert to..." Nie wiem co tam zrobiłam, bo jeszcze parę dni temu wszystko normalnie działało i ładnie się cięło. Zaznaczam, że jestem początkująca :) Z góry dziekuję za pomoc.

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Cześć! Czemu akurat do mesh? :)

Może zrób po prostu tak, przekonwertuj na co tam chcesz jeden obiekt, a potem użyj opcji attach i wybierz to, co chcesz przyłączyć do bazowego obiektu. Sprawdź czy przypadkiem nie zaznaczasz dodatkowo czegoś jeszcze, no. z zakładki Helpers - wtedy znika opcja "convert to".

Pozdrawiam!

Napisano

na 90% w grupie zaznaczonych obiektow znalazly sie takze modele ktorych sie nie konwertuje - np dummy.

Napisano
  • Autor
  Miłosz3ds napisał:
Cześć! Czemu akurat do mesh? :) Może zrób po prostu tak, przekonwertuj na co tam chcesz jeden obiekt, a potem użyj opcji attach i wybierz to, co chcesz przyłączyć do bazowego obiektu. Sprawdź czy przypadkiem nie zaznaczasz dodatkowo czegoś jeszcze, no. z zakładki Helpers - wtedy znika opcja "convert to".

Do mesh - bo gdzies był napisany taki sposób i wcześniej mi działało ;) Zrobiłam z attach, wszystko gra, dzięki!

Traitor napisał:
na 90% w grupie zaznaczonych obiektow znalazly sie takze modele ktorych sie nie konwertuje - np dummy.

Tylko że ja tam nic takiego nie tworzyłam, żadnych Helpersów. Jest możliwe że przypadkowo się tam stworzyły? Mam tam kilka takich dziwnych punktów, których nie da sie zaznaczyć ani usunąć i nie wiem skąd sie wzięły - może to one blokują?

Jeszcze nasuwa mi się jedno pytanie: czy jest jakies narzędzie, które zadziała jak slice, ale tak że ta odcinana częśc tak naprawdę nie zniknie? Nie wiem jak to ująć inaczej - chodzi mi o wyrenderowanie przekroju, ale jak odetnę jakąś część, to światło z zewnątrz mi świeci do środka i to wnętrze juz wygląda inaczej.

Napisano
  • Autor
  Traitor napisał:
Po Slice zaloz cap holes

Nie o to mi chodzi, chyba zbyt pokrętnie wyjaśniłam

Dynamico napisał:
Zastosuj kamerę i wykorzystaj jej funkcję "clipping" bez robienia przekroju

O, to własnie ten efekt, tylko da się jakoś ustawić kamerę, żeby nie działała z perspektywa, tylko ortogonalnie? Bo to ma byc przekrój.

edit: ups, przeoczyłąm funkcję. Juz mam wszystko co chciałam, dzięki za pomoc!