Napisano 30 Kwiecień 201212 l Witam, jest to mój pierwszy post ale forum przeglądam od jakiegoś czasu. Utworzyłem box na którym znajduje się cień który rzuca inny obiekt i chciałbym ukryć boxa tak aby pozostał wyłącznie cień. Nie mam pojęcia jak to zrobić, wygooglowałem kilka wskazówek o ukryciu shadow pass natomiast ale nie wiem jak dokładnie to zrobić. Proszę o jakieś wskazówki ponieważ obecnie słabo znam 3ds maxa a naprawdę nie mam siły już z tym walczyć. Jeśli umieściłem temat w złym dziale to proszę o przeniesienie.
Napisano 1 Maj 201212 l Hmm... A nie możesz po prostu tak zlinkować światła żeby na dany obiekt wyłączyć cień? O ile o to Ci chodzi
Napisano 1 Maj 201212 l jeżeli dobrze zrozumiałem i chodzi o to, że chcesz ukryć boxa który rzuca cień na innego boxa - to w object properties boxa rzucajacego cień odznacz opcje "visible to camera" :)
Napisano 1 Maj 201212 l Wybierasz obiect który chesz aby rzucał cien prawym klawiszem myszki otrzymujesz rolete, z roletki wybierasz obiect properties a nastepnie usuwasz zaznaczenie przy visible to camera obiekt nie bedzie widoczny ale cieniowanie od niego tak Pisałem równoczęsnie z elemledutki i tak wyszło
Napisano 1 Maj 201212 l Autor Tzn. chodzi mi o to że utworzyłem box na którym znajduje się napis, który rzuca cień na tego boxa i chciałbym ukryć boxa pozostawiając cień. Próbowałem już z visible to camera natomiast wtedy znika również cień który znajduje się na obiekcie.
Napisano 1 Maj 201212 l Autor Dorzucam screena, box jest zaznaczony strzałką i chciałbym go ukryć w taki sposób aby cień rzucany przez napis pozostał. Edytowane 1 Maj 201212 l przez hedonist
Napisano 1 Maj 201212 l daj na boxa materiał mate\shadow bo z tego co piszesz to chesz zastosowac metode jak przy osadzaniu np samochodów na lokacjach hdr Edytowane 1 Maj 201212 l przez shadowsexpe
Napisano 1 Maj 201212 l Przy global illumination pamiętam czasem są z matte/shadow problemy. Jaki masz renderer? Może zrób bake, czy nawet render od góry tego cienia na tym planie, nałóż jako tex z alphą?
Napisano 1 Maj 201212 l Autor Nie wiem jaki mam render w 3d maxie siedze kilka dni i jeszcze mam problemy ze zrozumieniem wszystkich funkcji. Jeśli można jakieś jaśniejsze wskazówki.
Napisano 1 Maj 201212 l Po co tak... Niech da UV pass na plane/boxa, i potem podłoży na tą mate w postprodukcji za pomocą AE czy czegoś innego. Cień zostaje, plane ma kolor podłożony z video. O To chodzi przecież? Edytowane 1 Maj 201212 l przez legomir
Napisano 1 Maj 201212 l Chłopak nie zna maxa nie wie nawet w czym renderuje a podejzewam ze ma scanline bo w nim czasami materiał mate /shade nie działa tak jak trzeba wystarczy aby to co che uzyskac wyrenderował mental ray którego ma w maxie na 100%
Napisano 1 Maj 201212 l Oni mają w sumie racje. Za dużo bym Ci namieszał. Oni Ci lepiej powiedzą. Zresztą jak dobrze wskazali renderujesz na scaline
Napisano 1 Maj 201212 l Autor We wszystkich tutorialach shadow & matte działa bez problemu mam nadzieje że zdołam się z tym uporać bo bardzo potrzebuje tej opcji
Napisano 1 Maj 201212 l czy moze taki słuchaj przerzuc render ma mental ray, common-assign renderer i wybierasz czym chesz renderowac bo rozumiem ze chesz uzyskac taki efekt http://imageshack.us/photo/my-images/849/20454890.jpg/ czy moze taki http://imageshack.us/photo/my-images/821/12900537.jpg/ jesli ten drugi to jeszcze na obiekcie dane invisible to camera A tak po prawdzie to na kiego wogóle do tego zatrudniac maxa taki efekt to jest błysk w corelu chociazby ;) Edytowane 1 Maj 201212 l przez shadowsexpe
Napisano 1 Maj 201212 l Autor Tak dokładnie taki efekt chcę uzyskać. Zmieniłem na mental ray ale teraz dostałem powiadomienie że cienie area shadows których użyłem nie są wspierane przez ten render..
Napisano 1 Maj 201212 l Autor Potrzebuje maxa ponieważ to nie jest statyczne ujęcie tylko przechwycony ruch kamery i razem ze zmianą ujęcia zmienia się pozycja mojego napisu.
Napisano 1 Maj 201212 l Nie ma sprawy. ale przy mentalu to lepiej w swietle umiescic mental ray shadow map
Napisano 1 Maj 201212 l Autor Nie muszę no ale takie oświetlenie sobie skomponowałem żeby utworzyć ładny cień
Napisano 1 Maj 201212 l Autor Ok sorry pomyłka w jednej lampie odpowiedzialnej za cień był wyłączony. Ogromne dzięki za pomoc!
Napisano 1 Maj 201212 l w scenie która mi przysłales w opcji gdzie wstawiasz cieniowanie tylko w tym układzie rozstrzelonych lamp miałes on zaznaczony natomiast w lampach podłuznych nie było zaznczenia własnie robie animacje zeby zobaczyc jak to wyjdzie musisz sekunde poczekac bo robie to na laptopiei nie te mozliwosci ;)
Napisano 1 Maj 201212 l Ew. mogę mu opisać drugą metode z UV passem chociaz szybciej to wyrenderuje jak coś ;)
Napisano 1 Maj 201212 l legomir nie zastanwiaj sie tylko opisz zawze jak ktos zerknie do takiego tematu to sie ucieszy ze ma kilka rozwiązań
Napisano 1 Maj 201212 l Ajaj, nei mogę znaleźć do Max'a nic wiem jak to zrobić na may'e i znalazłem do cinemy, wiec pisać czy nie?
Napisano 1 Maj 201212 l legomir napisz jak to wyglada na majce to moze sie połape i zobacze jak to przetworzyć na maxa
Napisano 1 Maj 201212 l Ok. Szukałem tutoriali do maxa ale ich nie ma. Tu jest pokazane jak to zrobić najprosciej: