Napisano 6 Maj 201212 l Chodzi mi tu o kilka szczegółów a mianowicie. jak uzyskac efekt: -rozmazanie bliższych 'odłamków' oraz dalszych -błyszczenie/odbijanie swiatła widać ze odłamki albo błyszczą same z siebie lub odbijają światło, próbowałem z glow ale to calkiem inny efekt, poniewaz kiedy oddale obiekt z glow on bardziej świeci gdy przybliżę żarzy się słabiej (nawiasem mowiac dziwnie to wyglada) Edytowane 7 Maj 201212 l przez delgado88a
Napisano 7 Maj 201212 l "Rozmazanie" odłamków - DOF. Duża wartość przysłony w kamerze dla spłycenia głębi ostrości i ustawienie ogniskowej na napisie. Drugi efekt? Co masz na myśli pisząc "błyszczą same z siebie". Świecą własnym światłem? Świecący materiał nie ma możliwości włączenia odbić (przynajmniej ja tego nie potrafię zrobić) ale wydaje mi się, że efekt, o którym piszesz można zrealizować ustawiając odpowiednio globalne oświetlenie sceny i dodatkowe światła "wywołujące" refleksy na odłamkach.
Napisano 7 Maj 201212 l Autor @Dynamico możesz opisać jak ustawić kamere? nie wiedzialem ze mozna cos takiego zrobić w maksie ;o a jeśli chodzi o moje drugie pytanie to juz zostawmy to i sam pokombinuje
Napisano 7 Maj 201212 l dof - wybierasz kamerę, w panelu modify w "multi pass effect" zaznaczasz enable "depth of field" I bawisz się z ustawieniami sample radius itp. Kliknąć trzeba preview żeby w viewporcie zobaczyć podgląd. To jest dosyć wolny sposób na uzyskanie DOFa, jest wiele innych, musiałbyś doczytać sobie. Co to tego świecenia - to zwykły specular i obracające się obiekty/particle.
Napisano 7 Maj 201212 l Możesz też wyrenderować kanał z-dpeth i w programie do compositingu (np After Effects) zrobić tą głębie ostrości. W Afterze na przykład efektem Lens Blur
Napisano 7 Maj 201212 l Autor Hmm. Próbuje i próbuję, krok po kroku z tutorialami, ustawiam target kamery na obiekt na środku a inne obiekty oddalone i przybliżone nie rozmazują się po kliknieciu na preview i po renderowaniu;/ Jeśli nic nie bede mógł zrobić w maxie to moze zainstaluje After effects