Napisano 13 Maj 201212 l Witam, Mam 3ds 2011, win7 64bity, 2 GB ramu, procesor AMD Athlon X2 Dual (2,2Ghz), GeForce GT240 1GB. Robię projekt mojego domu. Po wymodelowaniu dachówek (powielone arrayem) ok 1300 sztuk zaczęło strasznie mulić w viewporcie. Plik *max po dodaniu dachówek z 1 MB zwiększył się do 90 MB. Stwierdziłem że 1300 sztuk dachówki to za dużo i połączyłem je do 4 sztuk w edit poly (każda sztuka to jedna strona dachu). Efekt taki, że cały czas strasznie muli... Zżera 90 %Ramu i 20 % procesora i nie da się pracować. Przeszukałem forum i nazmieniałem się w opcjach viewportu z directx9 na przeróżne konfiguracje i nic. Dodam że mam też xp 3ds 2012 32 bity i też tak samo muli. Wydaje mi się że bez żadnych materiałów powinno działać bo odpalałem projekty domów dostępne w necie i nic nie zacinało... Może jakoś dachówkę trzeba "zmienić" ? Jak ktoś ma jakiś pomysł jak z tym się uporać to będę wdzięczny za pomoc.
Napisano 13 Maj 201212 l Nie jest ważne ile jest obiektów, ale z ilu powierzchni się składają. Sprawdź w summary info ile masz polygonów w scenie. To przede wszystkim. W zasadzie już można wstępnie powiedzieć, że 2 GB RAM'u szału tutaj nie robi i warto pomyśleć o dołożeniu przynajmniej do 4GB. Pozdr
Napisano 13 Maj 201212 l Znaczy nie chcę się mądrować ale jednak ilośc obiektów ma znaczenie. Możesz miec dużo poly a tylko jeden obiekt w scenie i będzie wszystko hulać że aż miło, a możesz mieć mało poly ale dużo oddzielnych obiektów i viewporty maxa drastycznie spadają w fps.
Napisano 13 Maj 201212 l Może sprawdź "use cached 3d meshes" w display settings. Zmień, czasem pomaga.
Napisano 14 Maj 201212 l Nie jestem maxowcem ale czy używasz mentala czy vraya możesz przeliczyć dachówki na proxy. Powinno pomóc. Pozdr.
Napisano 14 Maj 201212 l A moze dodaj jakos ten plik gdzies i niech ktos sciagnie i zobaczy w czym jest problem bo tak to wrozenie z fusow.
Napisano 14 Maj 201212 l Autor Polys jest 929 213 a Verts: 708 890. FPS: 0,318. Zmiana "use cached 3d meshes" nic w moim przypadku nie dała. Nurbsów nie używałem. Używam MR. Jak przeliczyć dachówki na proxy ? Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły ? Jutro prześlę plik i podam linka.
Napisano 15 Maj 201212 l Autor Przesyłam projekt: http://turbobit.net/18thg1nikjsh.html Ciekawe czy wam też będzie zacinało i ewentualnie przy jakich zasobach komputera. pzdr
Napisano 15 Maj 201212 l No to pojechałeś z tą dachówką. Jeśli nie będziesz robił zbliżeń na śruby to nie sądzę, aby był ci az taki dach potrzebny;) http://www.pixelab.be/blog/2007/09/26/tutorial-creating-v-ray-displacement-maps-from-hi-poly-tiling-geometry/
Napisano 17 Maj 201212 l Autor No fakt, trochę szczegółowy ten dach... ale w założeniu miał być "ultrarealistyczny" ;) ;) ;) Dzięki za tutorial. Projekt został odpalony wczoraj na podobnym kompie z 3GB ramu i... też tak samo muli. Obciążenie procesora - max 60%. Pozostaje chyba tylko za słaba karta graficzna... ? Ciekawe tylko czy wam też tnie po odpaleniu na lepszym sprzęcie. Jak możecie to tylko rzućcie okiem. Dzięki.
Napisano 17 Maj 201212 l Odpaliłem ten dach i poważnych problemów nie odczuwam. Jedynie orbit z myszki na początku obrotu ułamek sekundy się zwiesza ale standard w maxie. Ale z belki już śmiga. ~500 fps Ramu niecałe giga zżera. Procesory śpią, Grafika to GTX 560 Ti.
Napisano 18 Maj 201212 l Autor Znalazłem dziś (doraźne) rozwiązanie... Wystarczy zmienić obiekt z Edit poly na Edit mesh i pomimo, że liczba Polys wzrasta z 900tys do ok 1 mln 400 tys to 3ds MAX przyśpiesza (w viewportach) do tego stopnia, że można pracować niemalże bez żadnych przycięć... Pzdr