Gość kakaku Napisano 23 Maj 2012 Napisano 23 Maj 2012 Witam. Uczę się właśnie obsługi AE. Chciałbym użyć Motion Tracker'a aby potem dodać coś z 3ds maxa. I tutaj pojawia się problem ponieważ gdy ustawiam te dwa kwadraty i naciskamikone PLAY to mi pixeli nie śledzi na tyle dobrze abym mógł potem tegu użyć-poprostu ssię gubi.... nie wiem w czym rzecz ponieważ robie bardzo podobnie jak w tutorialach a i tak nic z tego:( Czy mógłby mi ktoś pomoc? Miał ktoś taki problem? Czy są jakieś zasady ustawienia tych kwadratów? Wiem tyle że muszą być na dobrze widocznym miejscu i aby były ustawione na wyrażnej rzeczy która odbiega od reszty danego fragmentu. Z góry dzieki za rady :)
blinq Napisano 23 Maj 2012 Napisano 23 Maj 2012 Poreguluj sobie wielkość tych kwadracików - kwadracik wewnętrzy to jest fragment obrazu którego tracker będzie szukał. A ten większy to obszar który zostanie przeszukany w kolejnej klatce. Czyli jak zwiększysz ten drugi to trackowanie będzie szło wolniej ale mniejsza szansa, że się zgubi. No i nie wiedzieć czemu jak się trackuje klatka po klatce a nie za pomocą tego przycisku play to jest dokładniej.... I jak czasem Ci się zgubi to go ręcznie popraw ;) Jak dalej będziesz miał problemy to może niewyraźny punkt do trackowania wybrałeś?
Gość kakaku Napisano 23 Maj 2012 Napisano 23 Maj 2012 ok, dzieki troche pomoglo, ale i tak musze poprawiac co klatke;) a moglbys mi powiedziec jeszcze jaka jest roznica miedzy jednym trackerem (transform) a dwoma (+rotate)?
Nameless02 Napisano 23 Maj 2012 Napisano 23 Maj 2012 Transform śledzi tylko położenie, a rotate również obrót, czyli gdy np komuś trzęsła się ręka, to wystarczy transform, ale gdy np lekko obracał kamerą wokół osi X - prostopadłej fo filmowanego obiektu, to pomoże rotate. Zależy co chcesz ustabilizować, drugi tracker jest potrzebny, żeby porównywał kąt między dwoma trackerami, dzięki czemu może ustabilizować obrót. Analogicznie Scale.
jaras Napisano 23 Maj 2012 Napisano 23 Maj 2012 jezeli masz scenke w maxie to mozesz sobie wyrenderowac czysta scenke z kilkoma punktami do ktorych sie doczepisz w AE
Gość kakaku Napisano 23 Maj 2012 Napisano 23 Maj 2012 ok tracking działa. nienajlepiej ale chociaz o niebo leppiej niz wczesniej. teraz mam problem z kamera... uzywam skryptu ae3d i gdy wrzucam kamere do maxa to tylko ruch jest w ostatniej klatce.... ale zauwazylem ze w polozeniu w ae tej object null mam tylko 2 parametryu jakby tylko x i y... a w tutorialu byly 3. nie wiem czy to tego wina....
Gość kakaku Napisano 28 Maj 2012 Napisano 28 Maj 2012 jeszcze raz prosilbym o pomoc w powyzszym pytaniu :) dziekuje:)
pikok Napisano 14 Czerwiec 2012 Napisano 14 Czerwiec 2012 Nie masz włączonego switcha warstwy 3d. Moim zdaniem zanim się zacznie kombinować z bardziej zaawansowanymi technikami typu 3d parentowanie do nulla :D to trzeba zrobić kurs typu "basics" albo "essentials". Przydaje się również wydrukować skróty klawiaturowe i przykleić nad biurkiem. Jeśli nie chce Ci się czytać książek lub helpa to polecam kursy lyndy. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi