Napisano 12 Czerwiec 201212 l Witam, Mam pytanie, byc moze banalne, ale nie nam sie na tym zagadnieniu, a musze takie cos zrobic. Mam zrobic tancząca tango pare , z tym ze nie maja miec zadnych detali, raczej takie plaskie jednokolorowe zarysy, ewentualnie jakies tam charakterystyczne podkreslenia rys. Czy najszybszym sposobem jest modeling i potem przekstalcenie tego w taki typ obrazu? nie da sie tego wyciągnąć z filmiku? i jesli tak to jakie normy musi spelniac ten filmik, czy byc moze istnieja sposoby wyciagania ruchu z dowolnego filmu? np takiego: http://www.youtube.com/watch?v=I6t2BV2MQVE&feature=related - czy taka niska jakosc bedzie przeskadzac? mam tez mozliwosc nakrecenia tanca tylko musialbym wiedziec jakie warunki powinien spelniac taki film. prosilbym o informacje w czym i za pomoca jakich naredzi moglbym to wykonac. pozdrawiam Karol
Napisano 12 Czerwiec 201212 l Witam, nie da sie tego wyciągnąć z filmiku? i jesli tak to jakie normy musi spelniac ten filmik, czy byc moze istnieja sposoby wyciagania ruchu z dowolnego filmu? np takiego: http://www.youtube.com/watch?v=I6t2BV2MQVE&feature=related - czy taka niska jakosc bedzie przeskadzac? mam tez mozliwosc nakrecenia tanca tylko musialbym wiedziec jakie warunki powinien spelniac taki film. prosilbym o informacje w czym i za pomoca jakich naredzi moglbym to wykonac. pozdrawiam Karol Da się. Poczytaj o technice zwanej rotoscoping. Technika polega na maskowaniu danego elementu/postaci z materiału wideo. Najefektywniej jest w pierwszej kolejności przeanalizować footage, potem wytrackować każdą część ciała osobno: głowa, dłonie, ramię, udo, łydka, stopa itd. Potem do każdego tracka podpinasz maskę i ją animujesz. Dzięki temu na powiedzmy 100 klatek, będziesz miał klatek kluczowych 10 zamiast 100 i maska będzie stabilna, nie będzie "pływać". Kwintesencją dobrego roto jest dobry track, złe wytrackowanie materiału może sprawę nawet pogorszyć. Polecam poćwiczyć zanim zabierzesz się za konkretny obrazek. W sieci znajdziesz mnóstwo tutoriali pod hasłem: roto tutorial, rotoscoping techniques itp. Zrobisz to w After Effects, Nuke, Silhouette, Mocha Pro, Fusion. W jednym zrobisz to szybciej, w drugim wolniej. Postacie możesz "wyciągnąć" z dowolnego materiału, wszystko zależy od umiętności i praktyki. Czasem nie trzeba robić roto i można wyciągnąć mattę/matte extract(nie wiem jak to nazwać po polsku ale dowiesz się o tym przy okazji poznawania roto), jednak materiał musi spelniać wtedy pewne warunki, obraz musi być odpowiednio kontrastowy lub mieć jednolite tło. Im więcej w materiale motion blura, i im więcej się dzieje, tym trudniej. Taniec towarzyski zaliczałbym jako średnio zaawansowany. Jednak przy braku detali, tylko zachowując ogólny zarys postaci, sprawa jest stosunkowo łatwa. Jeśli masz możliwość "nakręcenia" tańca, poczytaj o chroma key. Postacie/element nagrywasz odpowiednio na blue/green szmacie z odpowiednim oświetleniem. Potem wystarczy wykluczować dany element/postać co czasem też wymaga odpowiedniego podejścia. Wszystko zależy od wcześniejszych ustawień światla, koloru szmaty. Wbrew pozorom, zielony nie zawsze jest zielony, a niebieski - niebieski:)
Napisano 12 Czerwiec 201212 l Obawiam się, że kolega bardziej chciał coś co zrobi to w 10 min a nie dłubać ręcznie 6 miesięcy :) Albo kręcisz postaci w jednokolorowych ubrankach na greenboxie a potem w kompo maskujesz i z automatu tworzysz stylizacje, albo z detalem jedziesz animacje ręcznie. Możesz też wydać kilka(naście) tysi na nagranie przyzwoitego mokapu.
Napisano 13 Czerwiec 201212 l Autor dzieki za konkretne odpowiedzi o to wlasnie mi chodzilo, analizuje sobie wlasnie wszystkie te techniki, i wybiore cos i jak cos bede pytał , wlasnie zalezy mi na tym zeby sie bardzo nie napracowac, przy czym nawet to roto jest spoko, na ile na razie go poznalem, w zasadzie chodzi o 20 sekund tanca wiec nie ma tego duzo:)
Napisano 14 Czerwiec 201212 l Te 20 sekund tańca to jest dużo, obiecuje. ;) Rotoskopia to bardzo powolna i mecząca robota. Wiele zależy od materiału, jak będziesz miał rozmyte klatki w słabej jakości to będziesz musiał więcej kombinować i zmyślać z przejściami, ten filmik który pokazałeś ma bardzo słaba jakość. Jeśli ruchy postaci będą bardzo dynamiczne a kobitka będzie miała na sobie falującą sukienkę to może ci się zejść i nawet parę tygodni pełnoetatowego dłubania.
Napisano 14 Czerwiec 201212 l Rotoskopia to bardzo powolna i mecząca robota. W 80% przypadków nie jest to prawda. Pozostałe 20 to włosy:D Czasem szybciej i taniej zrobić roto, niżeli ustawiać greena. Roto również ma jedną zasadniczą przewagę nad greenem: idealne oświetlenie. Nie zniechęcaj chłopaka, sam zarys to machnie w kilka godzin. Edytowane 14 Czerwiec 201212 l przez ApaczoS