3d_operator Napisano 16 Lipiec 2012 Napisano 16 Lipiec 2012 Witam, Czy można jakoś zapisać wyrenderowana scenę tak, żeby wygladała identycznie jak w frame bufferze? U mnie po zapisie jest albo jaśniejsza albo ciemniejsza i muszę to w ps korygować.
Dynamico Napisano 16 Lipiec 2012 Napisano 16 Lipiec 2012 Jeżeli masz włączony, to odznacz w frame buffer przycisk sRGB. Teraz obrazek powinien sie zapisać tak jak go widzisz. Ale zapewne będziesz musiał zmienić nastawy kamery bo wyrenderuje się dużo ciemniejszy. Dodatkowo (ale nie koniecznie) mozna go potem zapisać w formacie Open EXR. Jest to RAW, który otwiera np. PS.
Miłosz3ds Napisano 16 Lipiec 2012 Napisano 16 Lipiec 2012 Cześć. No i koniecznie pamiętaj o poprawnym ustawieniu gammy!
3d_operator Napisano 16 Lipiec 2012 Autor Napisano 16 Lipiec 2012 sRGB miałem wyłączone. Zauważyłem, że dzieje się tak w png, w tifach jest ok. Dzięki za odp.
Miłosz3ds Napisano 16 Lipiec 2012 Napisano 16 Lipiec 2012 Na .png pobaw się gammą, zastąp zapisywanie z domyślną maxową wartością na własne ustawienie i będzie git. pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi