Napisano 31 Lipiec 201212 l Witam. Robię w tej chwili tło plakatu na bilboard. Jest to render pomieszczenia. Tło w naturze będzie miało wymiar 361 x 237 cm. I tu pojawia sie moje pytanie, bo wydaje mi się, że "gość" od wydruku trochę "zdziwia". Proponuje on, żeby dostarczyć mu render o podanych wymiarach w rozdzielczości 100DPI. Wychodzą gigantyczne ilości pikseli. A do tego wydaje mi się, że te wydruki na prawdę mają rozdzielczość 10-20 DPI (widać dokładnie punkty tworzące obraz). Na pewno wielu z Was robi takie prace. W jakich rozdzielczościach dostarczacie je do drukarni? Dziękuję za pomoc.
Napisano 31 Lipiec 201212 l ostatnio meczylem sie z podobnym zagadnieniem, z tym ze billboard czy tam citylight mial 3 razy wieksze rozmiary. Ostateczny plik mial rozmiar 35000px po szerszym boku:) Wiem marne to pocieszenie, no ale pokazuje, ze nie jestes jedyny ktorego poproszono o takie wielkie rozdzialki.
Napisano 31 Lipiec 201212 l Ewentualnie zrób testowy render i jego upscaling np: http://www.ononesoftware.com/products/perfect-resize/. Zachowuje ostre krawędzie, znacznie lepsze od typowego bicubic. Pokaż klientowi i zapytaj o zdanie.
Napisano 31 Lipiec 201212 l Autor Problem rozwiązał za mnie komputer. Po ustawieniu renderu na 100 dpi przy zadanych wymiarach 3ds max "pomachał rączką" i zapytał tylko czy wysłać informację o zaistniałej sytuacji do Autodesku. Chyba żeby dokończyć pracę muszę dokupić pamięci. A przy tej okazji jeszcze jedno pytanie. Przy tak duzych renderach warto stosować jakiekolwiek filtry AA?
Napisano 31 Lipiec 201212 l To zdecydowanie za duże dpi. 30 powinno wystarczyć, przecież nikt tego z 30 cm nie będzie oglądał - to nie czasopismo. I znajdź mi ile osób w Polsce ma sprzęt aby puścić render 35000 px :)
Napisano 31 Lipiec 201212 l I jeszcze jedno co do renderu tak dużych rozdzielczości - warto odznaczyc "Render to memory frame buffer" i renderować albo z dmc, albo na znacznie niższej rozdzielczości irr. Mnie na skromnych 4gb ramu udało się renderować 40mpx z ~24mln poly i dodatkowymi passami. Zapis do vrimg.
Napisano 16 Listopad 201212 l Zdecydowanie 30 dpi wystarcza przy klasycznym bilboardzie. Ale jakis dziwny rozmiar masz... klasyczny billboard to 504x238 cm. No ale sa rozne nosniki megaboardy 600x300... zalezy od firmy. W kazdym razie daj spokoj z tymi 100 dpi... taka rozdzielczosc to przy dobrej fotce wystarczy nawet na jakis stand 100x200 cm ktory oglada sie z min. 1 m Jesli bilboard wisi wysoko to nawet 25 dpi spokojnie... jesli gdzies nisko i przechodnie ogladaja to 30 -35 dpi... Pozdrawiam,