Napisano 3 Sierpień 201212 l Czołem! Od jakiegoś czasu planowałem zakup lustrzanki. Głównym założeniem było to, żeby służyła mi przede wszystkim do filmowania ale i strzelania fotek tekstur. Oczywiście okazyjnie jakieś tam tradycyjne foto. Byłem już zdecydowany na Canona 600 D, miałem go w rękach - jednym słowem fajny. Oczywiście w tym czasie wyszedł nowy model z tej półki - Canon 650 D, który mimo tego że jest nowością nadal mieści się w moim budżecie. Jednak różnica w cenie jest duża - 800 złotych. Niestety z zakupem się śpieszę - muszę zamawiać wszystko w tych dniach, nie mogę czekać aż 650 D stanieje. Zastanawiam się czy brać mimo wszystko starszy model, czy pakować się w nówkę? Czy ktoś zorientowany w temacie może mi doradzić? Analizowałem różnice między tymi aparatami i nowościami w 650 D są: - dotykowy ekran (absolutnie mi nie potrzebny) - szybciej strzela fotki niż 600 D (3,7 vs 5,10, ale raczej to też mi nie jest potrzebne :) ) - rozszerzone ISO (może być całkiem przydatne) - nowy procesor - DIGIC 5 zamiast DIGIC 4 (nie wiem w czym to jeszcze może pomagać oprócz tej "szybkostrzelności" ? ) - 650 D : 9-cio punktowy AF (wszystkie czujniki krzyżowe) 600 D : tylko centralny krzyżowy - lepszy mikrofon, który i tak mi nie potrzebny bo będę podpinał zewnętrzny - nowy autofocus w funkcji video absolutnie nie jest mi potrzebny - atutem na rzecz 600 D oprócz ceny jest oczywiście Magic Lantern, ale pewnie prędzej czy później na 650 D też wyjdzie. Nie wiem czy 650 D ma jednak coś takiego, na co warto wywalić 800 zł więcej? Które mógłbym przeznaczyć na battery gripa i jakieś inne pierdoły? Widziałem filmik porównujący obraz wideo z tych dwóch sprzętów i lepiej wyglądało oczywiście z nówki: ale nie wiem ile w tym prawdy, a ile jakiegoś podsycenia koloru czy dodania/usunięcia jakiegoś szumu. Tyle co do samego aparatu. Teraz jeszcze kwestia karty pamięci i obiektywu: Co do obiektywu zdecydowałem się na sam początek na stałkę Canona, dokładnie taką: http://www.canon.pl/For_Home/Product_Finder/Cameras/EF_Lenses/Fixed_Focal_Length/EF_50mm_f14_USM/ A co do karty pamięci - nie mam zielonego pojęcia :) co do pojemności to celowałbym w jakieś raczej 32 GB, no i oczywiście żeby wyrabiała z nagrywaniem nawet jak pobawię się bitratem w ML. Z góry dzięki za pomoc!
Napisano 3 Sierpień 201212 l Na MagicLattern uwazaj. Moj 60D po godzine dzialania przegrzal sie, i byl problem by go uruchomic. Na szczescie na drugi dzien uruchomil sie bez problemu. Mialem ten defekt dwa razy, i zawsze przy uzyciu ML. Soft ten wiec wylecial wiec z impetem do kosza, i odtad nic takiego sie nie dzieje. Ta sama sytuacje odnotowal kolega na 600D. Co do kart to mysle, ze dobrze jest sie zaopatrzyc w SDHC 8 Class. Sprawdzalem ten slawny bitrejt Latternowy i powiem szczeze ze golym okiem nie bylo widac w zasadzie zadnej roznicy miedzy standardowym a maxymalnym. Test robilem na Canon 100mm F2.8L.
Napisano 3 Sierpień 201212 l Autor Dzięki za info. A jak wygląda instalacja? Jest to podmiana/aktualizacja softa w aparacie, czy po prostu wczytuje to wszystko z karty pamięci - i powiedzmy po formacie karty jest już aparat z firmowym softem? Łatwo udało Ci się to wywalić?
Napisano 3 Sierpień 201212 l Autor Tyle dobrego. Ale mnie przestraszyłeś. :) Dzięki za info co do karty, zaraz popatrzę. Co do bitrate - w 650 D jest już możliwość ustalania samemu przepustowości, ciekawy jestem jak to tam wygląda. Niestety porządniejszych testów jeszcze nigdzie nie widzę.
Napisano 3 Sierpień 201212 l Gdyby uraz byl trwaly wyciagnij karte, zanies do sklepu i nie wspominaj nic o ML.
Napisano 3 Sierpień 201212 l Autor No jasne. Ale najpierw muszę wybrać który ewentualnie będę odnosił do sklepu, 600 D czy 650 D :D Znalazłem takiego Patriota: http://www.chip.pl/testy/pamieci-masowe/karty-pamieci-flash-sd/patriot-sdhc-32gb-ep-class-10/specification?switch_t=t cenowo wygląda bardzo interesująco, mógłbym wtedy dwie takie dorwać. Tylko czy warto? Prędkości z tego co widzę całkiem przyzwoite. Ale cena chyba dziwnie niska?
Napisano 3 Sierpień 201212 l Autor Dobra, raczej wezmę taki zestaw: Canon 600 D - 2395 zł Canon EF 50 f/1.4 USM - 1465 zł Battery Grip BG - E8 - 539 zł SanDisk 32 GB SDHC eXtreme HD Video 45 MB/s Class 10 - 179 zł Nie wiem czy grip jest sprzedawany z akumulatorem czy trzeba go dokupić osobno? Jeżeli jeszcze jakieś sugestie macie to serdecznie proszę o jakieś opinie!
Napisano 3 Sierpień 201212 l Akumulatory osobno. Zestaw jest ok, zastanów się jeszcze nad lupą do filmowania (i zorientuj się czy pasuje do aparatu. W 600d odchylany ekran uniemożliwiał montaż niektórych.) Ten obiektyw jest bardzo fajny, o czym na pewno zresztą wiesz;)
Napisano 3 Sierpień 201212 l Autor Cześć. Dzięki za odpowiedź :) myślałem nad lupką, właśnie to jest dla mnie trudna opcja. Widziałem że w większości są one przyklejane na stałe, co mi nie pasuje. Najbardziej interesujące wydaje mi się takie rozwiązanie: http://www.ebay.co.uk/itm/2-8x-LCD-Viewfinder-V4-for-Sony-NEX-3-NEX-5-16-9-Ratio-/251047945536?pt=Digital_Camera_Accessories&hash=item3a739fa540 tylko nie wiem, czy jak bym to wepchnął to czy battery grip by nadal pasował? Na obiektyw się bardzo nakręciłem, widziałem dużo materiałów kręconych właśnie na nim i naprawdę ślicznie wszystko wyglądało. :)
Napisano 3 Sierpień 201212 l ViewFinder to podstawa przy filmowaniu. Bez tego jest naprawde ciezko. Masz jakis rig, steady?
Napisano 3 Sierpień 201212 l Autor Traitor - właśnie szukam odpowiedzi na pytanie czy da się zamontować ViewFindera z takim mocowaniem: pomiędzy battery gripa a korpus aparatu. Co do riga i steady cama - tak, od tej strony już jestem zorganizowany. :)