Skocz do zawartości

V-Ray - jak to ustawić aby wynik był taki jak w realistic viewport ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No więc mam taki mały problem. Otóż w 3ds max w ViewPort to wygląda tak:

Ustawienie realistic, wszystko co sie dało na max.

Idht3.jpg

Nie jest to może jakieś super, ale wygląda ok.

A teraz mam render w v-rayu:

5jNKI.jpg

Niedość, że wygląda to całkiem inaczej, to jeszcze dużo gorzej.

Pytanie. Jak ustawic v-raya zeby dawał takie same wyniki jak realistic viewport w 3ds max ? Albo chociaż podobne. Używam VRayLight i VRayPhysicalCamera.

• Odpowiedzi 10
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

w pierwszej kolejności balans bieli w kamerze zmień na custom bo zapewne masz na D65 i stąd właśnie to tak wygląda. Oczywiście jesli koniecznie musisz używać vraylight i camery vray. Aby ładnie pokazać model wystarczy ci w environmencie ostawić kolor backgroundu na biały, ambient occlusion możesz też przestawić na biel i wyrenderować bez kamerki lub ze zwykła kamera i bez wsadzania do sceny światła

Napisano (edytowane)

Dzięki. Faktycznie rezultat jest całkiem dobry. Teraz mam przynajmniej jakiś punkt wyjścia.

Jeszcze pytanie. Na renderze widać taką hmm ziarnistość ? Jak sie tego pozbyć ?

Edytowane przez iniside
Napisano

daj ustawienia rendera to wtedy będzie można powiedzieć co masz nie tak ale ogólnie ziarnistość możne być np przyczyna za niskich subdividów w materiałach. A co do nieoświetlenia sceny to bym ci proponował vraylight i wstawić bezpośrednio nad modelem i dać mu kształt dome moc światła na około 15 w razie czego manipulować nim , natomiast w kamerze ostawić parametry np tak f-number na 5,6, shuter speed na 80 iso 120 wyłącz tez vignetting . Tak czy siak daj screen z ostawień vraya

Napisano

Usunęłem kamere varta i poprostu renderuje z viewportu. Jest lepiej i mniej zachodu.

A które ustawienia wkleić ? Wszystkie ? Bo troche ich jest.

Napisano
Usunęłem kamere varta i poprostu renderuje z viewportu. Jest lepiej i mniej zachodu.

I bardzo nieładnie. Tak nie wolno. No chyba że renderujesz z vrayowską fotograficzną ekspozycją spod F8.

A które ustawienia wkleić ? Wszystkie ? Bo troche ich jest.

Tak, wszystkie.

Generalnie NIGDY nie uzyskasz w renderze takiego wyglądu jak w viewporcie w trybie realistic z prostego powodu: vray nie jest kompatybilny z trybem realistic maxa, a może raczej tryb realistic nie jest kompatybilny z vrayem. Viewport nie odwzoruje np ustawień kamery vraya, odpowiednich w stosunku do area lightów cieni itp. Najlepiej od razu przełączyć się na "shaded" lub inny bez symulacji oświetlenia sceny i poprawki stosować opierając się o szybkie rendery. Jeśli koniecznie chcesz mieć pseudo-realtime'owy podgląd sceny idealnie tak jak na renderze, to stosuj jako ActiveShade VrayRT.

Moim zdaniem "realistic" to taki bajer przydatny tylko w nielicznych sytuacjach, taki chwyt marketingowy. Podobnie jak te wszystkie tryby "kreatywne". Staram się tego nie używać.

Napisano

Moim zdaniem "realistic" to taki bajer przydatny tylko w nielicznych sytuacjach, taki chwyt marketingowy. Podobnie jak te wszystkie tryby "kreatywne". Staram się tego nie używać.

masz w 100% racje łapią się na nią najczęściej zapaleńcy typu "ach jak to wygląda", tylko że jak co do czego nie ma to nic wspólnego z widokiem z renderera typu vray czy mental. A już myślałem że jest odosobniony w nieużywaniu tej opcji wyświetlania, nie mówiąc już że jest on dosyć często przyczyna grzania się starszych kart graficznych :)

Napisano
I bardzo nieładnie. Tak nie wolno. No chyba że renderujesz z vrayowską fotograficzną ekspozycją spod F8.

Tak, wszystkie.

Generalnie NIGDY nie uzyskasz w renderze takiego wyglądu jak w viewporcie w trybie realistic z prostego powodu: vray nie jest kompatybilny z trybem realistic maxa, a może raczej tryb realistic nie jest kompatybilny z vrayem. Viewport nie odwzoruje np ustawień kamery vraya, odpowiednich w stosunku do area lightów cieni itp. Najlepiej od razu przełączyć się na "shaded" lub inny bez symulacji oświetlenia sceny i poprawki stosować opierając się o szybkie rendery. Jeśli koniecznie chcesz mieć pseudo-realtime'owy podgląd sceny idealnie tak jak na renderze, to stosuj jako ActiveShade VrayRT.

Pewnie masz racje, ale mnie super realistic render nie jest mi potrzebny, bo high poly i tak potem będe przerabial na low poly. Poprostu chciałem uzyskac w miare szybko coś co pokaże hp kiedy juz je skoncze i zeby wyglądało w miare fajnie.

Tak czy inaczej poszukałem na google o co chodzi z ta zairnistoscia obrazu. Generalnie na moim sprzecie to sie tego nie pozbeda i najlepiej bedzie wyrenderowac kilka passow i potem je troche podretuszowac w photoshopie.

W ogole to uzylbym mr, gdyby nie fakt, ze generuje mi sie jakies czarne kwadraty w renderze.

Napisano

A pisałem abyś podał nastawki vraya to na pewno da się to łatwo zmienić i wcale nie obciążając ci kompa, a dzięki temu pozbędziesz się ziarnistości która niekoniecznie da ci się wyeliminować w ps

Napisano

Ale dałeś ustawienia od sasa do lasa. Dobra zacznijmy od Irradiance map ustaw na custom kto w trakcie projektowania robi na very high czyste przegięcie przy modelowaniu a dwa spowalnia ci kompa straszliwie.

Basic parametrs

min -4

max -3

Hsph 50 -60

Intrerpolation samples 20-30

clr tresh 0.3

nrm tresh 0,1

dist tresh 0,1

wyłacz detail enhancement

W setings zmień następujące parametry:

vray DMC sampler:( to on ci odpowiada za twoją ziarnistość)

Adaptive amount 0,85

Nois treshold 0,001 - 0,005

min samples na 8 ( skoro nic nie zmieniałeś w subdividach materiałów ani słońca to się tego parametru nie podciąga )

Jeszcze ambient occlusion zmieniłbym na 0,1-0,2