Tom3k Napisano 26 Wrzesień 2012 Napisano 26 Wrzesień 2012 Witam. Chciałem zapytać Was, jako bardziej doświadczonych jak robicie płytki np. w łazience lub kuchni, na podłodze lub ścianie? Chodzi o to, czy jest to po prostu tekstura + bump, czy tniecie plejna i przyklejacie do ściany/podłogi? Chodzi mi o to, co daje lepszy efekt?
tmdag Napisano 26 Wrzesień 2012 Napisano 26 Wrzesień 2012 Najważniejszą kwestią przy układaniu płytek ceramicznych jest określenie jakości podłoża - to absolutna podstawa. Kiedy zerwiemy starą okładzinę, pod spodem możemy zobaczyć prawie wszystko i raczej nie będzie to widok budujący. Nierówności podłoża większe niż 2,5 cm trzeba koniecznie zniwelować masą wyrównującą. Aby wzmocnić podłoże, gruntujemy je preparatem głęboko penetrującym - polecam Rotberg R42 - i po około 7 dniach rozpoczynamy układanie płytek ceramicznych. Tzw. metoda normatywna układania płytek mówi o użyciu odpowiednich pac zębatych do konkretnych rodzajów płytek ceramicznych. Im większe są płytki, tym większe powinny być zęby w pacy 1
olaf Napisano 26 Wrzesień 2012 Napisano 26 Wrzesień 2012 Kolega wyżej zapomniał wspomnieć, że zaczynamy od przeciwległego rogu do wejścia, a na tymże kończymy. W przeciwnym wypadku trzeba będzie podawać robotnikowi prowiant na wędce przez ok 2dni, a i prysznic w jego towarzystwie może być krępujący. Nie prawdą jest, co piszą na forach, że wystarczy przykryć na ten czas robotnika folią czarną. @topic: displace, chyba, że musisz mieć model płytki.
piko84 Napisano 26 Wrzesień 2012 Napisano 26 Wrzesień 2012 Robienie płytek: Po połączeniu składników (gliny, talku, piasku oraz uszlachetniających dodatków mineralnych) z odrobiną wody masę poddaje się procesowi ciągnienia, bądź prasowania. Następnie płytki są wypalane w temperaturze 1000-1300°C. Proces ten trwa od 1 do 30 godzin. Ostatnim etapem produkcji płytek ceramicznych jest ich malowanie oraz dekorowanie. Dzięki temu procesowi płytki zyskują zróżnicowane kolory oraz motywy. wikipedia.org A tak na serio to rób tak żeby ładnie było. Czasem lepiej tak a czasem inaczej.
lukasjogabonito Napisano 27 Wrzesień 2012 Napisano 27 Wrzesień 2012 Chłopak pyta poważnie a wy zwałe robicie;) Nic ci nie da takiego efektu jak geometria. Ja robie po prostu model płytki zgodny z jej wymiarem i układam ręcznie.
mirach Napisano 27 Wrzesień 2012 Napisano 27 Wrzesień 2012 Nic ci nie da takiego efektu jak geometria. podejzewam ze dobry displace da niezly efekt, ale bedzie sie dluzej renderowal. Tez stawiam na geometrie.
piko84 Napisano 27 Wrzesień 2012 Napisano 27 Wrzesień 2012 Też jadę na geometrii + displace w przypadku mozajek i jakiś wgnieceń na płytkach.
Tom3k Napisano 27 Wrzesień 2012 Autor Napisano 27 Wrzesień 2012 Dzięki za odpowiedzi - te poważne i te trochę mniej :d Też skłaniałem się ku geometrii i tak chyba zrobię.
arturprx2 Napisano 27 Wrzesień 2012 Napisano 27 Wrzesień 2012 Od siebie mogę polecić mapy BERCON, pięknie się na nich pracuje i zazwyczaj nie potrzeba nawet dispa. Ale oczywiście wszystko zależy od wielu czynników więc kombinuj.
shadowsexpe Napisano 27 Wrzesień 2012 Napisano 27 Wrzesień 2012 floorgenerator http://www.cg-source.com/floorgenerator.php a potem dobrze zrobiony materiał zreszta z tym skryptem jest także multitexture map
Rekomendowane odpowiedzi