Napisano 15 Październik 201212 l Witam, Czy da się wymusić odbicia na jednym materiale? Mam obiekt z chromowanymi elementami, stoi na białym tle i chrom odbija po prostu biały. Czy można zrobić tak żeby tylko i wyłącznie materiał chrom ignorował scenę i odbijał np własną mapę HDRI? Pozdrówka.
Napisano 15 Październik 201212 l Autor Rzuć okiem może w slot Environment vrayowego materiału? Sz. Hey, tak, ale to zdaje się nie eliminuje pozostałych odbić tylko jakby dodaje dodatkowe, czyli jest suma odbić: scena + dodatek, a ja chcę żeby odbijał się sam dodatek - czyli to co sobie w materiale w enviromencie ustawię :)
Napisano 15 Październik 201212 l Wyłącz 'visible in reflections' w 'v-ray propertiens' dla obiektów, które nie chcesz aby się odbijały.
Napisano 15 Październik 201212 l Autor Wyłącz 'visible in reflections' w 'v-ray propertiens' dla obiektów, które nie chcesz aby się odbijały. Tak, tylko właśnie chcę żeby inne obiekty się odbijały we wszystkim tylko nie w chromie :(
Napisano 16 Październik 201212 l Niby taka podstawowa sprawa, a musiałem trochę pogłówkować! W materiale (zwykły vraymtl) obiektu, który ma odbijać tylko environment ustawiasz normalnie zadaną bitmapę jako environment a potem idziesz (w tym samym materiale) do reflection -> Dim distance = 0.
Napisano 17 Październik 201212 l Autor Hej, Prawdopodobnie to by działało :) ale to dopiero w vray 2.0 jest :( Dzięki za pomoc