Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czy da się wymusić odbicia na jednym materiale? Mam obiekt z chromowanymi elementami, stoi na białym tle i chrom odbija po prostu biały. Czy można zrobić tak żeby tylko i wyłącznie materiał chrom ignorował scenę i odbijał np własną mapę HDRI?

Pozdrówka.

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 970
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor
Rzuć okiem może w slot Environment vrayowego materiału?

Sz.

Hey, tak, ale to zdaje się nie eliminuje pozostałych odbić tylko jakby dodaje dodatkowe, czyli jest suma odbić: scena + dodatek, a ja chcę żeby odbijał się sam dodatek - czyli to co sobie w materiale w enviromencie ustawię :)

Napisano

Wyłącz 'visible in reflections' w 'v-ray propertiens' dla obiektów, które nie chcesz aby się odbijały.

Napisano
  • Autor
Wyłącz 'visible in reflections' w 'v-ray propertiens' dla obiektów, które nie chcesz aby się odbijały.

Tak, tylko właśnie chcę żeby inne obiekty się odbijały we wszystkim tylko nie w chromie :(

Napisano

Niby taka podstawowa sprawa, a musiałem trochę pogłówkować! W materiale (zwykły vraymtl) obiektu, który ma odbijać tylko environment ustawiasz normalnie zadaną bitmapę jako environment a potem idziesz (w tym samym materiale) do reflection -> Dim distance = 0.

Napisano
  • Autor

Hej,

Prawdopodobnie to by działało :) ale to dopiero w vray 2.0 jest :( Dzięki za pomoc