Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Robię sobie rig - korzystając z tego tutka

http://www.youtube.com/watch?v=4ThsKRAVukQ&feature=channel&list=UL

i stanąłem właśnie na samym początku - tej części - zatrzymałem się na 30 sekundzie. A mianowicie w oknie connection editor, podczas gdy w tutku koleś zaznacza Hip_control oraz spine_ik. Mi działa tylko wrzucenie Hip_control ale spine_ik już nie podczas próby dodania tego do inputs maya wywala komunikat syntax error nie mam pojęcia jak to naprawić żeby było tak jak na filmie. Jeżeli nikt z was nie będzie mógł mi pomóc na zasadzie "zrób to i tamto" to miałbym proźbę - czyt mógł by ktoś z tu obecnych zajrzeć do mojego pliku i sprawdzić co jest skopane - oczywiście prześłę go temu kto będzie mi w stanie pomóc. Jest to dla mnie ważne, ponieważ polubiłem rigowanie w tym programie i niechce zrezygnować z tego jednego problemu. Sam już nie wiem gdzie popełniłem błąd.

prosze o jak najszybszą odpowiedź.

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Zacytuj komunikat błędu, włącz też "line nums in errors" i "show stack trace" w scripteditorze

Napisano
  • Autor

Okej włączyłem "line nums in errors" ale nie wiem jak włączyć "show stack trace".

Zacytuj komunikat błędu -jeśli o to chodzi to nie wiem o co Ci chodzi.

Tu jest printskrin ze screepteditora:

http://imageshack.us/a/img196/9164/beztytuujww.png

Jedyna różnica jest taka że ja nazywam po polku to co on po angielsku

Edytowane przez P.I.W.O.

Napisano

1. nie ma komunikatu o błędzie, może niżej w oknie

2. używanie polskich liter i spacji w nazwach plików, katalogów i obiektów w mayi to robienie sobie DUŻEGO problemu

Przyjmij zasadę: tylko angielskie litery, cyfry i znak podkreślenia _ . Inne znaki, w tym spacja, zabronione. Może to brzmieć przesadnie, ale wierz mi, wiem co mówię :). U mnie w studio za złamanie tej reguły są kary cielesne ;]

Napisano

Ponazywaj najpierw wszystko bez polskich znaków i sprawdź czy działa.

- - - Updated - - -

:) byłeś pierwszy :)

Napisano
  • Autor

Okej to ja pozmieniam nazwy - usunę polskie znaki. Rozumiem że mam pisać jednym ciurkiem jak leci.

Jeszcze jedno jak robię sapcję to wsatwia się raz podkreślenie raz spacja - nie wiem od czego to zależy.

Działa - usunąłem polskie znaki (ogonki).

Mam nowy kolejny problem. Dotrwałem do 7.20 (ten sam film) podczas gdy na filmie autor zaznacza strzałkę i nią porusza - to z nią poruszą się całość - jak widac na filmie. Ale u mne jest coś skopane - znowu - - i nie wiem co :(

A mianowicie gdy ja przesówam za strzałkę to przesówają się same kontrolery i stopy postaci reszta tkwi w miejscu.

Co mogłem przegapić?

Edytowane przez P.I.W.O.