Skocz do zawartości

Jak zrobić szczeliny w kadłubie samolotu?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Badylu
Napisano

Witajcie!

Na początek chciałbym się przywitać, bo to mój pierwszy post na tym forum. Dosyć długo zwlekałem z pisaniem tutaj, bo do tej pory dawałem sobie radę z 3d za pomocą wszelkich tutków i poradników. Jednak doszedłem do takiego momentu, gdzie po prostu nie mam pojęcia jak zrobić pewną rzecz (inaczej - mógłbym to zrobić, ale nie koniecznie najszybciej i najefektowniej jak się da). Chodzi mi dokładniej o szczeliny w kadłubie samolotu Hawker Hurricane Mk IIC. Jak widzicie na załączonych renderkach roboczych, kadłub jest po prostu obłym kształtem, natomiast prawdziwe samoloty posiadają łączenia, nity i masę innych małych detali. Bylibyście w stanie poradzić mi, jak mam to zrobić? Czy to jest sprawa "wybejkowania" tekstury, czy bump mapą jakąś, czy jeszcze czymś innym? 3ds Max'em bawię się od kilku miesięcy, więc nie mam jeszcze pojęcia o wielu rzeczach :)

Aha - dodatkowo - czy dało by się coś zaradzić na "dupkę" tego samolotu - wyszła mi ona nieco nierówna, jak widać na jednym z renderów. Jest na to może jakiś modyfikator, albo coś?

8148562011_5bfd260f73.jpg

8148561739_4a2e1f77f6.jpg

(Jakby zdjęcia były za małe, to tutaj link do większego: spacer.png )

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź :)

Badylu

• Odpowiedzi 5
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano

Gdzieś mi się o oczy obił odpowiedni poradnik ale nie mogę znaleźć. Koniecznie przejrzyj sobie prace jednego z mistrzów naszego forum: kliment woroszyłow w którymś wątku dokładnie opisał jak robić takie podziały:)

Witam na forum

Napisano

Te szczeliny to nie do końca szczeliny, zazwyczaj te płaty blachy są łączone 'na zakładkę', tzn jedna nachodzi na drugą i są dopiero łączone nitami. Ja znam na to dwa sposoby:

1. Po prostu wymodelować tak jak fizycznie jest to zrobione

2. Zmapować dokładnie model i wszelkie łączenia zrobić bump/normal/displace mapą. Każdy płat robię jako gradient.

Nity najlepiej zrobić też mapą, bo wtedy łatwo można dodać ugięcia blachy pod każdym nitem, ale jeżeli tych nitów jest niewiele to czasami też je po prostu wymodeluje.

ps. na blenderowni jest dostępny e-book o robieniu samolotów, myślę że będzie pomocny

edit. o właśnie wyżej jest link ;)

Gość Badylu
Napisano

Super, dzięki wielkie. Chyba po prostu zrobię to bump mapą, a już następny model wykonam od początku z łączeniami.

Napisano

Nie rób z modelowanymi łączeniami, bo się narobisz bez sensu (na typowych renderach ich rezultat jest taki sam, jak bump mapy).

Aha, i szwy na kadłubie to nie tylko sprawa bumpa, ale dwóch innych tekstur: połyskliwości i zabrudzeń. Dopiero ta kombinacja daje właściwy rezultat. Na ogonie Hurricane masz inny przypadek: był kryty płótnem.

Aha - dodatkowo - czy dało by się coś zaradzić na "dupkę" tego samolotu - wyszła mi ona nieco nierówna, jak widać na jednym z renderów. Jest na to może jakiś modyfikator, albo coś?

Pokaż siatkę, jak pytasz, jak ją poprawić. Przydałoby się także, abyś określił, w czym robisz ten model - rada dla Blendera może być zupełnie inna niż dla 3D Max...

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności