Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam!

Często mam problem z tym iż moje większe projekty maja potwornie wiele poly co skutkuje powolną praca maxa. Pracuje na warstwach i staram sie w nich trzymac porządek ale to nie zawsze pomaga .

Ostatnio zastanawiałem sie czy nie istnieje takie coś ze obiekty na scenie są low poly a przy renderingu zamieniaja się w high poly. powiedzmy ze przy mojej wizce lazienki mam pralke która ma sporo poly. a na viewpoincie chciałbym miec ją jako boxa z cylindrem w środku (o odpowienich wymiarach), to samo w innych przypadkach.

Czy istnieje taka opcja która to umozliwia?

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 949
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jeżeli chodzi o wyświetlanie to dla poszczególnych obiektów można włączyć w opcjach sposób wyświetlania "bounding box" i wtedy obiekt reprezentowany jest w scenie przez "prostopadłościan".

Jeżeli robisz sam modele to np. używając modyfikatora Turbo Smootch czy Line możesz ustawić inną gęstość siatki dla wyświetlania w Viewporcie i inną dla renderingu.

Napisano
  • Autor

o meshsmothu wiem ale często mam juz modele z gęstą siatką wiec te rozwiązanie nie wchodzi w gre.

Napisano

No to jeszcze trochę okrężna droga ale zawsze możesz w miejsce ukrytych obiektów (tych, które mają szczególnie gęstą siatkę) ustawiać proste bryły, które będą je reprezentować na czas projektowania. Jeżeli używasz warstw to w zasadzie w ciągu kilku sekund można podmieniać takie obiekty zależnie od potrzeby.

Napisano
  • Autor

Opracowałem dość dobre rozwiązanie problemu:

1 Do gęstych siatek dodaje modyfikator Optimize (ustawienia wedle uznania) który kopiuje i wklejam INSTANCED na resztę tego co potrzebuje

2 Tworzę nowe butony z skryptem "on" "off" do włączania i wyłączania modyfikatora.

3 Dodaje guziki gdzieś na obszar roboczy.

ON

(getClassInstances Optimize).enabled=true

OFF

(getClassInstances Optimize).enabled=false