Napisano 6 Grudzień 201212 l Witam, Potrzebuję dość podstawowej pomocy w zwiazku z eksportem pracy z Zbrusha do Blendera. Jako że w pierwszym programie lepiej tworzy mi się model, a w drugim muszę przy nim poprogramować to chciałbym przerzucić obiekt z jednego do drugiego. Wyrzezbilem sobie w Zbrushu potrzebny model, zrobiłem w nim również retopologię, z którą wyeksportowaną jako *.obj manipuluje sobie za pomocą Pythona. Jestem niestety na tyle nieobeznany w temacie, iż nie potrafię wyrzucić sobie prawidłowo map normalnych z tego hi-poly sculptu i nałożyć jej poprawnie na obiekt już w blenderze by ten po prostu wyglądał ładniej. Czy mógłby ktoś pokierować mną jakimś prostym how-to? Ta sama zasada pewnie dotyczy tekstur a cały czas stoje w miejscu przez to ze nie ogarniam zbytnio jak i których z rodzaju map użyć by miało to ręce i nogi w Blenderze. Trg.
Napisano 7 Grudzień 201212 l najczęściej chyba wypala i nakłada się w tangent space. Mam nadzieje że masz UV'kę i mapujesz pod nią. Zbyt ogólny ten twój post, żeby ci coś więcej doradzić, napisz co dokładnie robisz i jakie uzyskujesz wyniki.
Napisano 9 Grudzień 201212 l Autor Pardon, uciekłem na weekend więc odpowiedź autora dopiero teraz. Po kolei z obrazkami aby zwizualizować problem: Model prezentuje się następująco: Jak widać głowa, siatka pewnie zawiera błędy ale nie o tym jest temat. Sculpt ten przepuściłem przez UVMastera w Zbrushu, poznaczałem sobie szwy itd wypalając poniższą mapkę. Nie mam pojęcia czy jest to dobrze wypalona mapa, moja wiedza w tym zakresie oscyluje wokół zera. Sama mapka jakoś w blenderze zaistniała jednak wygląda dość tragicznie mapując wszystko jak poniżej. Od razu powiem, że z tego typu procesem stykam się poraz pierwszy. Obejrzałem kilka tutoriali jakieś tam efekty widzę, jednak nie są one w dalszym ciągu poprawne. W związku z tym chciałbym dowiedzieć się gdzie popełniłem błąd. Czy jest to sprawa źle wyplutej mapy z zBrusha, czy może złe ustawienie w jej imporcie w Blenderze? A może cały proces wypalania mapy powinienem uczynić w drugim z programów? Trg.
Napisano 9 Grudzień 201212 l Na moje to albo nie zaznaczyłeś w blenderze jak importowałeś mape mapping na uv,albo nie nałożyłes uvki na mesha zmapowanego i wyeksportowanego ze zbrusha..
Napisano 10 Grudzień 201212 l Obróć mapkę z zety wertykalnie. Masz do tego guzik w Texture > Flip V. Będzie dobrze. Tak w ogóle to naucz się xNormala, darmowy sofcik, najlepiej sobie radzi robieniem normalek.
Napisano 10 Grudzień 201212 l W blenderze robisz tak: Zaznaczasz calą glowe w Edit mode (A), przechodzisz do UV Editor, potem zaznaczasz calą siatkę, wciskasz klawisz S potem Y i -1. Po prostu obracasz wertykalnie całą siatkę. Powinno byc wtedy okey.
Napisano 10 Grudzień 201212 l Przy pomyśle Maxoss zwróć uwagę czy masz dobrze ustawiony pivot. Można i tak ale co jeśli chce sobie pomalować teksturke diffuse normalnie w photoshopie? Lepiej texy obracać imho.
Napisano 10 Grudzień 201212 l a jak nie zrozumiałeś filmu youtube to zadzwoń do mnie lub do mojej matki. Dam Ci też namiary na moich kumpli, żonę i kochankę... ich żony i kochanki oraz kochanki kochanków tychże żon.