Napisano 9 Grudzień 201212 l Max 2012 + Vray 2.30 Czy ktoś zna sposób na rendering wsadowy ale taki, który zapisze również wszystkie kanały z FB. Przepatrzyłem skrypty, które udało mi się znaleźć w sieci ale wszystko do starszych wersji maxa i vray.
Napisano 9 Grudzień 201212 l Ja używam standardowego maxowego batch rendera z zaznaczonym save separate render channels w opcjach vrayowvego frame buffera. Aby ominąć nadpisywanie plików musisz w ustawieniach barch rendera w zakładce overide pressets zaznaczyć poszczególne klatki dla każdego ujęcia lub dla każdego ujęcia stworzyć presset z unikalną nazwą pliku w opcjach frame buffera.
Napisano 9 Grudzień 201212 l Ustaw sobie lepiej backburnera tak aby obsługiwał Ci localhosta. ;) Pogooglaj jeszcze tylko na temat jego obsługi i backburner monitora. Sz.
Napisano 9 Grudzień 201212 l Autor Sposób stormwind z przydzieleniem osobnej klatki dla każdego ujęcia prosty i działa. Na backburnera muszę poświęcić chwilę czasu, ale też wypróbuję, tym bardziej , że mam drugi komputer pod ręką i znajomość narzędzia na pewno się przyda.
Napisano 24 Czerwiec 201311 l Ja używam standardowego maxowego batch rendera z zaznaczonym save separate render channels w opcjach vrayowvego frame buffera. Aby ominąć nadpisywanie plików musisz w ustawieniach barch rendera w zakładce overide pressets zaznaczyć poszczególne klatki dla każdego ujęcia lub dla każdego ujęcia stworzyć presset z unikalną nazwą pliku w opcjach frame buffera. Nie do końca rozumiem o co chodzi, mógłbyś to rozwinąć, dodać jakieś screeny? Walczę od jakiegoś czasu z problemem renderowania osobnych kanałów oprócz alpha i nie mogę sobie poradzić.
Napisano 24 Czerwiec 201311 l Autor W zakładce "frame buffer" zaznaczasz ptaszkiem opcję "save separate render channels", podajesz ścieżkę, nazwę i rozszerzenie do zapisu pliku. Wszystkie kanały, wybrane w "render elements" zostaną automatycznie zapisane z zastosowaniem wcześniej ustawionej nazwy i dodatkowym rozszerzeniem odrębnym dla każdego kanału. A tu link do "świeżego" wątku gdzie masz jeszcze więcej innych informacji http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=88555&p=1157090#post1157090 Edytowane 24 Czerwiec 201311 l przez Dynamico