Napisano 16 Grudzień 201212 l Czy można zmienić kolor i rozmiar wyświetlania werteksu? Albo przynajmniej rozmiar i wielkość tych zaznaczonych? I takie samo pytanie do innych elementów editable, np. grubość i kolor edgów.
Napisano 16 Grudzień 201212 l Rozmiar wierzchołków jak najbardziej można zmieniać, w opcjach Viewportu masz obok "show Vertices as Dot" parametr "size".
Napisano 16 Grudzień 201212 l Autor Właśnie znalazłem przed chwilą, dzięki. Tylko, że mam kolejny problem, bo owszem rozmiar się zmienia jak przejdę w tryb edit poly, ale kiedy tylko zaznaczę jeden wszystkie robią się mikroskopijne. I tu nie wiem, co zrobić.
Napisano 16 Grudzień 201212 l Coś dziwnego, przed chwilką sam sprawdziłem że wszystko gra u mnie - na jakim sterowniku wyświetlania jedziesz i jaki max i jaka grafika? :>
Napisano 16 Grudzień 201212 l swego czasu mialem podobny problem, vertexy w maxie mialy losowa tendencje do znikania. Jedyne co moge polecic to poinstalowanie hotfixow do maxa i moze update sterownikow wyswietlania.
Napisano 16 Grudzień 201212 l Autor Teoretycznie powinno działać, bo na chwilę zmienia rozmiar tylko, że potem znikają Design 2010 x64, D3D 9.0 Nvidia GF 9500 GT
Napisano 16 Grudzień 201212 l Ja szczerze mówiąc problemy z wyświetlaniem vertexów miałem daaawno temu, w maxie albo szóstym albo ósmym. Ale wtedy wystarczało przełączyć z widoku Perspective na User -> teraz Orthographic. Jednak ciągle występują problemy z wyświetlaniem krawędzi w Unwrap UVW :) A jak zmienisz na domyślny sterownik, Nitrous?
Napisano 16 Grudzień 201212 l Autor A jest możliwość zmiany tych pozostałych rzeczy (grubości i koloru edgów oraz kolory face'ów)?
Napisano 16 Grudzień 201212 l Grubości raczej nie, tylko w unwrapie masz dwie opcje (małe/duże). Co do kolorów to poszperaj Customize -> Customize User Interface -> Colors.
Napisano 16 Grudzień 201212 l Autor Nitrous - Ja takiego nie maju ;) Próbowałem przełączyć na Dx 10, ale wtedy znikło wszystko, co miałem w białym kolorze a Open GL zamieniło większość tekstur w jeden wielki piksel ;) Więc chyba sobie na razie daruję te fanaberie i obejdę to włączając numerację vertexów, żeby wiedzieć gdzie są ;)
Napisano 16 Grudzień 201212 l Łooo, zapomniałem że w 2010 tego nie było jeszcze :) No tak, w takim razie drugi najbardziej stabilny to właśnie Direct 9. Wszystkie servicepacki masz zainstalowane?
Napisano 16 Grudzień 201212 l Autor Niestety niet, tu może być właśnie ten problem, ale wkrótce przesiadam się na inny komp, więc może tam już tego problemu nie będzie a teraz jakoś dam radę, cyferki pomagają. Dzięki za pomoc :)