Napisano 17 Grudzień 201212 l Witam Czy ktoś orientował się w temacie licencji na 3ds max kupionego w USA? Różnica w cenie jest dość znaczna, u nas cena zaczyna się od 3900 euro, w USA na Amazon można kupić za 3400$ Tylko czy ktoś się orientuje jak jest z legalnością takiego softu? Jeśli jest tu jakiś znawca to od razu takie samo pytanko odnośnie V-ray bym miał :) w USA oczywiście sporo taniej....
Napisano 18 Grudzień 201212 l W licencji 3ds max niestety pisze, że nie wolno używać poza granicami kraju , w którym kupiono. Podobnego zastrzeżenia nie znalazłem w licencji Vray ale mój angielski jest dosyć "średni". Edytowane 18 Grudzień 201212 l przez Dynamico
Napisano 18 Grudzień 201212 l W licencji 3ds max niestety pisze, że nie wolno używać poza granicami kraju , w którym kupiono. Co jest kompletnie bez sensu, nie wiadomo pod jaki paragraf podpada i można to równie dobrze olać podobnie jak sprawę odsprzedawalności. Problem polega na tym, o co się bijesz. Chodzi o legalny program, czy o support i update? Nikt nie zmusi Adsk to honorowanie takiej licencji, tak jak nikt nie znajdzie paragrafu na to, żeby Cię ukarać. Jeden z wielu absurdów licencji oprogramowania. Jak słyszę, że Max kosztuje 4000euro, to mi się nóż w kieszeni otwiera.
Napisano 18 Grudzień 201212 l Ale to nie jest wyjątkowy "wymysł" autodesku. Wiele programów ma takie "regionalne" zastrzeżenia (i nie tylko: DVD, telefony komórkowe...). Ja myślę, że może być problem z rejestracją. Łatwo przecież po IP stwierdzić z jakiego kraju usiłujesz zarejestrować program. Kupisz w USA i zostaniesz z 30 dniową wersją.
Napisano 18 Grudzień 201212 l Autor Mi nie potrzebny żaden support jeśli o to chodzi, tylko legalny soft do prowadzenia działalności
Napisano 18 Grudzień 201212 l Łatwo przecież po IP stwierdzić z jakiego kraju usiłujesz zarejestrować program. jak ma się TOR to tak łatwo nie jest ;)
Napisano 18 Grudzień 201212 l jak ma się TOR to tak łatwo nie jest ;) Tor może Ci ostro skomplikować późniejsze użytkowanie, gdyż za każdym razem łączysz się z innego IP wg. odbiorcy. Tak na prawdę wystarczy jakiś stały proxy serwer w stanach i po sprawie.
Napisano 18 Grudzień 201212 l Autor Pomijając problemy instalacyjne, czy jest jakieś prawne przeciwwskazanie żeby korzystać z amerykańskiego programu w europie jeśli cała instalacja przebiegnie pomyślnie i uda się odpalić, powiedzmy przez proxy?
Napisano 18 Grudzień 201212 l Ale to nie jest wyjątkowy "wymysł" autodesku. Wiele programów ma takie "regionalne" zastrzeżenia (i nie tylko: DVD, telefony komórkowe...). Ja myślę, że może być problem z rejestracją. Łatwo przecież po IP stwierdzić z jakiego kraju usiłujesz zarejestrować program. Kupisz w USA i zostaniesz z 30 dniową wersją. Nie twierdziłem, że to wymysł Adsk, to zabieg wszystkich firm, które kantują na cenach. Jeśli firma ma sprzedaż w jednej walucie na cały świat, jakoś nie zastrzega takich warunków (vide theFoundry, Sidefx). Problem polega na tym, że takie zapisy w umowach są niezgodnie z przepisami handlowymi (przynajmniej w EU), więc nie dojdziesz do tego, czy kupując taki program, zgodzisz się na jej zapisy, czy tylko godzisz się na zapisy zgodnie z przepisami, bo na inne i tak nie mógłbyś się zgodzić...pętla bez wyjścia.
Napisano 18 Grudzień 201212 l No to jeszcze należałoby doprecyzować, że w większości przypadków nie kupujemy oprogramowania a jedynie licencję na jego użytkowanie - i tu chyba tkwi sedno sprawy, i dziwne zapisy ograniczajace możliwości używania i dysponowania w zasadzie czym? A co do kupna na jednym kontynencie i późniejszym używaniu gdzie indziej to mam wrażenie, że autodesk dosyć skrupulatnie kontroluje gdzie działa jego oprogramowanie (Adobe zresztą też).
Napisano 21 Grudzień 201212 l Ale jak kupujesz na firme to chyba warto to do kosztów wrzucić a taki ze stanów trzeba bedzie jeszcze oclić owatować zapłacic za to i moze się okazać ze jest z tym wiecej zachodu niż to warte. Napewno taki kupionu u nas łatwiej leasingować. chyba nie tylko o licencję tu chodzi.
Napisano 21 Grudzień 201212 l Można odsprzedawać licencje w wyjątkowych przypadkach - transfer licencji , druk jest gdzieś na stronach Autodesku . Sam robiłem niedawno transfer licencji Revita , a parę lat temu 3ds viza . Jest to ograniczona procedura do pewnych wypadków ale czasami możliwa . Faktycznie kiedyś regionalne ograniczania licencji miały jakiś może i sens - Autocad był ponad 2 razy tańczy w Polsce niż na zachodzie , ale dziś to już nie ma sensu . Wyższa cena w EU wynika pewnie z faktu większego obciążenia podatkami przepisami , cłami itd - oraz mniejszą sprzedażą - podobna sytuacja z samochodami z USA.
Napisano 21 Grudzień 201212 l Autor Dzwoniłem do autodesku, baba powiedziała że może być problem z rejestracją (IP, geolokalizacja?) - podała przykład jakiegoś Włocha który kupił se 3dsmax w USA i potem musiał dokupić jeszcze update jakiś - w sumie wyszło drożej
Napisano 22 Grudzień 201212 l Dzwoniłem do autodesku, baba powiedziała że może być problem z rejestracją obawiam sie ze autodesk ci zawsze to powie.