Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Jestem początkujący w 3dsie i mam problem z wizualizacją.

Model powstał w autocadzie i po przeniesieniu do 3dsa chciałem puścić wizkę. Niestety mimo ustawień, które wcześniej normalnie działały teraz powstaje mi coś takiego jak poniżej, dziwne że w trakcie obliczania światla itp wszystko wydaje się ok tylko końcowy efekt jest zły.

Wie ktoś może czy mam coś włączone co powoduje taki "efekt" ?

Poniżej screen z modelu i efekt wizualizacji

23036311.jpg

kamienwiz.jpg

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 937
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jeżeli renderujesz za pomocą vray to może masz wyłączony force color clamping w VFB.

Napisano
  • Autor
Jeżeli renderujesz za pomocą vray to może masz wyłączony force color clamping w VFB.

Zapomniałem napisać,że Vray

masz na myśli przycisk w VFB toolbar ? jeżeli go odznaczam to zmienia się tylko kolor linii z czerwonych na czarne.

Przeniosłem sobie model za pomocą "merge" do innego pliku z takimi samymi ustawieniami i normalnie idzie wizka, ale chciałbym jednak wiedziec co jest powodem takiego "efektu"

p.s orientuje się ktoś czy przy przenoszeniu modelu z Autocada obiekt może być rozgrupowany? ( 3ds robi mi jeden obiekt i nie ma opcji rozgrupowania )

Napisano

Podczas importu wybierz odpowiednią opcję w "Derive AutoCAD primitives by". W zależności jak zbudowany był model (warstwy, grupy itd), w różny sposób możesz go zaimportować. Jako jeden element, podzielony wg np. warstw, lub całkowicie rozbity.

Napisano
  • Autor
taki efekt powstaje jak masz w sekcji Vray: Adaptive DMC image sampler zaznaczona opcje Show samples

tak, to dokładnie o to chodziło, dzięki bardzo wszystkim za pomoc.

Dynamico, a można już po zaimportowaniu jakoś podzielić czy tylko na początku importowania wybierając opcję ?

Napisano

Potem to już tylko "detach" elementów lub grup elementów do nowych obiektów ale to może być czasochłonne. Wszystko tak naprawdę zależy jak starannie był przygotowany model w AutoCAD. Jeżeli projektant robił z głową (czytaj na "warstwach") to wychodzi jak trzeba ale niestety to rzadkość. Ja często wolę zrobić nowy model w 3ds niż próbować uporządkować "bajzel" otrzymany od architekta.