michaelsx Napisano 26 Styczeń 2013 Share Napisano 26 Styczeń 2013 (edytowane) Witam, to moja pierwsza wizka i mam problem z oświetleniem. Próbuję zrobić scenę łazienki w nocy i tylko z oświetleniem wewnętrznym. Dodałem 4 światła VRayIES i jedno VRayLight za oknem, ale scena jest mało doświetlona, z resztą zobaczcie sami: Możecie powiedzieć jakich świateł używać w takich scenach i czy VRaySun też mam użyć? Edytowane 26 Styczeń 2013 przez michaelsx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulwa11 Napisano 26 Styczeń 2013 Share Napisano 26 Styczeń 2013 Jeśli używasz kamery vrayowskiej to możesz tam pobawić się ustawieniami takimi jak 'film speed', 'shutter speed', możesz też zwiększyć intensywność świateł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasjogabonito Napisano 26 Styczeń 2013 Share Napisano 26 Styczeń 2013 Kolega wyżej ma rację. Ustaw przesłonę i czas naświetlania jak byś na prawdę robił tam zdjęcie. Potem ustaw odpowiednio intensywność światła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowsexpe Napisano 26 Styczeń 2013 Share Napisano 26 Styczeń 2013 w pierwszej kolejności podaj jak masz ustawiony balans bieli w kamerze jeśli to jest kamera vray, zapewne zostawiłeś tam ustawione na D65 co będzie powodowało że obraz będzie ciemny przestaw na custom i daj biały kolor wyłącz w kamerze vigneting. Co do oświetlenia na zewnątrz to np możesz dać światło vraylight o kształcie dome z kolorem 0.1.3 poniżej masz nastawki swiatła i kamery. Jeśli będzie za ciemno to zacznij powolutku zmniejszać parametr f number Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaelsx Napisano 26 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 26 Styczeń 2013 (edytowane) Wielkie dzięki dla was wszystkich :) Mam jeszcze jedno pytanie trochę nie z tematu: skąd wziąć dobre tekstury płytek do łazienki? (ściennych i podłogowych). Szukałem dużo na necie, ale same najprostsze albo brzydkie. Coś jak tutaj: Bathroom Edytowane 26 Styczeń 2013 przez michaelsx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowsexpe Napisano 26 Styczeń 2013 Share Napisano 26 Styczeń 2013 niedawno na forum był ten temat poruszany http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=87067 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaelsx Napisano 29 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 29 Styczeń 2013 Mam problem, ale tym razem ze światłem IES Chciałbym, aby ta lampa emitowała światło, ale jak widać światło IES rozświetla również powierzchnię obok lampy. Co zrobić, aby światło było emitowane tylko w dół? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FUNKYszou Napisano 29 Styczeń 2013 Share Napisano 29 Styczeń 2013 Zmień emitowanie światła ze sferycznego na takie jakie Ci odpowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowsexpe Napisano 29 Styczeń 2013 Share Napisano 29 Styczeń 2013 (edytowane) czy do światła ies wsadziłeś konkretny plik z rozszerzeniem ies zawierając dane konkretnego rodzaju światła? Ogólnie świateł typu ies nie wsadza się bezpośrednio do samej lampy szczególnie tych świecacych w dół warto je odrobinę opuścić natomiast efekt świecenia wewnątrz lampy możesz uzyskać przy pomocy np materiału vraylightmtl lub w postprodukcji zrobić to w photoshopie warty polecenia jest plugin do ps knoll. Ponizej linki do kolekcji iesów http://www.gg.pl/dysk/oAFJhGh8mdsnoQFJhGh-VQQ/Erco_IES_light_en.rar http://www.gg.pl/dysk/spfnyXms8dons5fnyXmuPQU/IES_Lights_Collection.rar Edytowane 29 Styczeń 2013 przez shadowsexpe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaelsx Napisano 29 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 29 Styczeń 2013 FUNKYszou - nie ma takiej opcji przy świetle IES shadowsexpe - wsadziłem plik do światła IES, obniżałem go, ale ten sam efekt. Chyba, żeby innym rodzajem światła spróbować, jaki polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowsexpe Napisano 29 Styczeń 2013 Share Napisano 29 Styczeń 2013 (edytowane) możesz zmienić na inny plik ies możesz równie dobrze zdeformować trochę gizmo światła przez skalowanie. Zerknij do tego co wsadziłem tam znajdziesz popularne ies stosowane jak także typowo techniczne odwzorowujące konkretne rodzaje świateł patrz jak ci się zmieniają gizma światła jak znajdę to wrzucę edytor do iesów kiedyś go umieszczałem na forum Edytowane 29 Styczeń 2013 przez shadowsexpe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaelsx Napisano 31 Styczeń 2013 Autor Share Napisano 31 Styczeń 2013 shadowsexpe - dzięki za rady i za światła IES. Zastanawiam się, czy można dobrze oświetlić scenę przez dodanie samych VRayLightMtl i czy to dobry pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowsexpe Napisano 31 Styczeń 2013 Share Napisano 31 Styczeń 2013 Vraylightmtl dobrze się nadaje na robinie przy pomocy nich widoczków za oknem kiedy to możesz panować nad naświetleniem obrazka, do świateł typu listwy podświetlające, czy elementy światła wbudowane do sufitów podwieszanych, szaf itp. Może by i ciekawie taka łazienka wyglądała z samych podświetleń zrobiona ale materiał ten ma jeden mankament dosyć długo się liczy w porównaniu ze światłami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi