Archangel Napisano 17 Sierpień 2004 Napisano 17 Sierpień 2004 Mam taki problem: Potrzebuje zrobic kwadratowa teksture zbudowana z coraz wiekszych okregow o wospolnym srodku. Wazne jest to aby bylo ich bardzo wiele. Moj jedyny pomysl to nois w Photoshopie a nastepnie radial blur niestety mam warazenie (moze mylne) ze niezaleznie od wielkosci tekstury liczba okregow jest ta sama a zmienia sie jedynie grubosc pierscieni. Inna wada tej metody jest czas wykonywania operacji przez PS rozmiar tekstury to 5000x5000
SansSerif Napisano 17 Sierpień 2004 Napisano 17 Sierpień 2004 nie latwiej byloby zrobic taka teksture w programie wektorowym? mialbys wiekasza kontrole nad efektami.
Archangel Napisano 17 Sierpień 2004 Autor Napisano 17 Sierpień 2004 no tak ale mam rysowac kilkaset okregow recznie ??
SansSerif Napisano 17 Sierpień 2004 Napisano 17 Sierpień 2004 zrob gradient radialny w samym maksiu bo ci komp eksploduje przy renderowaiu takiej bitmapy :)
Max Schreck Napisano 18 Sierpień 2004 Napisano 18 Sierpień 2004 Może tak: 1. Eliptical Marque, Style: Fixed Size, W=5000 px H=5000 px 2. Ustaw zaznczenie na środku i daj Stroke.. 3. Potem Transform Selection : zmniejszenie o kilka procent i znowu Stroke, itd.
Batou Napisano 18 Sierpień 2004 Napisano 18 Sierpień 2004 Nie możesz w max`się zrobić jednego okręgu a następnie przy pomocy klonowania z transformacją zrobić kilkuset kopii automatycznie. Potem, tylko renderujesz z okienka top w rozdziałce 5000 na 5000 .
SansSerif Napisano 18 Sierpień 2004 Napisano 18 Sierpień 2004 w diffuse dajesz GRADIENT RAMP. w gradient ramp param dajesz grad type RADIAL. klikasz prawym myszy na okienku z gradientem i wybierasz LOAD BITMAP. musisz teraz tylko przygotowac odpowiednia bitmape. np 2x1 px. dajesz to z tillingiem na pulpit robisz printscrn i wklejasz do szopa. tam kadrujesz do wysokosci jednego piksela, wydluzasz lub skracasz i ladujesz bitmape do maxa.
Vorek Napisano 19 Sierpień 2004 Napisano 19 Sierpień 2004 Ewentualnie zawsze mozesz zrobic to w corelu. Rysujesz okrag, potem narzedzie "obrys" i liczba krokow na ile tam chcesz. Potem eksportujesz do jpg w rozmiarze 5000 na 5000. Nie wiem czy to jest dobre rozwiazanie bo nie probowalem ale jezeli masz bardzo dobry komputer to powinno pomoc :) Pozdrawiam
Gość t_c Napisano 19 Sierpień 2004 Napisano 19 Sierpień 2004 w corleu można prościej wykorzystując funkcję duplicate, rysujesz dwie prowadnice, właczasz przyklenianie, potem kółko ze środkiem na przecięciu, potem ctrl+d drugie okno przesuwasz taż żeby środek też był na przecięciu skalujesz i trzymasz ctrl_d do bólu, każdny następny okręg będzie miał ten sam wektor przesunięcie (czyli 0,0) i będzie powiększany o ten sam współczynnik skali więc okręgi będą coraz większe.
Rekomendowane odpowiedzi