Napisano 12 Luty 201312 l Witam, moje pytanie brzmi: Czy w Maxie jest możliwość "przyklejenia" jednego elementu do drugiego tzn. chodzi mi o to, że mam oparcie łóżka które jest zagięte i muszę wykonać tapicerkę do tego oparcia o konkretnej grubości . Robię to tak: że tworze box'a o interesujących mnie wymiarach, nadaje mu modyfikator bend i wyginam go o konkretne wartosci tak aby dopasowac go do oparcia, noi w sumie wychodzi, ale coś mi mówi, że można to zrobić bardziej dokladniej, i z tąd moje pytanie czy mozna jeden obiekt "przykleić" do drugiego tak aby on dopasował sie do kształtu drugiego? Pozdrawiam.
Napisano 13 Luty 201312 l Zduplikuj to oparcie albo najlepiej tylko te polygony na których będzie "zamocowana" tapicerka i extrudem nadaj jakąś grubość. Wtedy "zewnętrzne" polygony oparcia będą dokładnie takie jak "wewnętrzne" polygony tapicerki.
Napisano 13 Luty 201312 l Kiedyś ktoś pytał jak najlepiej dopasować brew do głowy, nie będę kombinował tylko po prostu wrzucę raz jeszcze to, co tam napisałem: Cytat Czołem. Ja to się bawię w taki sposób - tworzę sobie jakiś kształt, nawet zwykłe koło (ze splajna oczywiście). Ustaw sobie ten kształt kawałek przed twarzą, jak ustawisz widok front żeby była w tym miejscu, gdzie chcesz mieć tą brew. Potem konwertuję to na edit poly, wchodzę od razu do Graphite Modeling Tools - a dokładniej do zakładki Freeform. Tam w czwartej kolumnie (praktycznie tuż pod napisem Freeform) masz do rozwinięcia pasek, domyślnie jest ustawiony na "Grid". Zmień sobie na "Draw On:Surface", kliknij guziczek który będzie tuż pod tym (chyba "pick") i zaznacz swoją głowę. Teraz możesz to dopasowywać do głowy - przede wszystkim narzędziem "Conform", ew. później każdy vertex osobno możesz przesuwać - ciągle tak, że będzie dopasowany do Twojej głowy - za pomocą narzędzia "Drag". Jeżeli coś nie gra z zachowaniem odległości od głowy, tzn. brew się dopasowuje, ale jest za blisko albo za daleko - pobaw się wartością "Offset". Nie wiem czy potem chcesz mieć z tego splajna, czy wystarczy Ci taki kawałek siatki - jeżeli splajn to po prostu wejdź sobie do editable poly, jako typ selekcji zaznacz "Border", zaznacz zewnętrzną krawędź i klik na "Create Shape From Selection". Pozdrawiam!
Napisano 13 Luty 201312 l Autor Dzięki za odpowiedzi, popróbuję zaraz i zobacze co wyjdzie, ogólnie chcę uzyskać mniej wiecej taki efekt jak tutaj na zdjęciu (górne obicie krzesła, oparcie) http://bi.gazeta.pl/im/d0/74/b7/z12022992Q,-B-Obicie-krzesla---B--Koronkowe-naszywki-na-tapicerowane.jpg
Napisano 13 Luty 201312 l Autor Hm, ta metoda średnio działa, jest jakaś inna mozliwość, żeby uzyskać taki efekt jak w linku powyżej? Pozdrawiam.
Napisano 14 Luty 201312 l Pokaż dokładnie co Ci nie wychodzi, bo tymi metodami powinno się wszystko ładnie udać. Używając metody Jacka możesz wcześniej na krześle przygotować topologię siatki tak, żeby potem móc skopiować z tego kształt i dalej się bawić, nie przejmując się dopasowywaniem oparcia.