Napisano 15 Luty 201312 l Witam, czy mogę prosić Was o pomoc przy tym rysunku? Najbardziej chodzi mi o kompozycję (wykorzystanie punktów skupienia, inne kadrowanie, ciężar lub kierunki?) ale będę wdzięczna za wszystkie komentarze. Scena ma przedstawiać uliczkę na kocim targowisku :) Chciałabym, żeby dobrze się go oglądało (zakładając, że komuś podchodzi ten styl) - ma to być prezent, dlatego zależy mi na czyjejś opinii. Pozdrawiam, Ewa. Edytowane 10 Kwiecień 201311 l przez pici
Napisano 15 Luty 201312 l Jest potencjal, tylko w tym ujęciu to w zasadzie nie wiadomo o co chodzi. Niby jest dziewczyna na kocie, niby jest kot ale nie widać czy biegna czy stoja. Po mordce kota i twarzy dziewczyny wygląda na to, ze uciekają przed czyms, ale nie ma dynamiki. Ja obnizylbym trochę kadr, bardziej uwydatnil kota i dziewke, bo u góry jest dużo miejsca na obrazku, gdzie w zasadzie nic się nie dzieje. Kot niech biegnie do przodu, sama poza dziewczyny niech zostanie jak teraz. Obnizona "kamera kadru" doda dynamiki.
Napisano 15 Luty 201312 l Manga wytrzyma wszystko, ja bym miał ochotę na więcej kotów, czyli tak gdzie pusto o czym wyżej, mogły by zaistnieć różniaste koty, a właściwie cała masa kotów i gwar kociego targu. Oni chyba nie uciekają ale sennie zauważyli, że ich obserwujemy,więc może dynamika w tle za sprawą futszaków. Trzeba przyznać, że klimat jest iście koci.
Napisano 15 Luty 201312 l Autor Dziękuję za uwagi. Podoba mi się pomysł z kocim gwarem, jest piękny:) Rzeczywiście sytuacja głównego kota może być nieczytelna, musze sprobowac zastosowac to o czym napisał MariushO, bardzo konkretny komentarz. Pozdrawiam serdecznie.
Napisano 16 Luty 201312 l Hi, hi myślałem o kotach normalnej wielkości z ich miękkimi zwinnymi koci ruchami, ewentualnie sprzedawcy to tacy kotoludzie, w tej chwili pierwsza opcja lepiej wygląda.
Napisano 16 Luty 201312 l Autor Ok, rozumiem:) tak myślałam, że mogłam nie trafić. Ale spróbuję jeszcze to zrobić, proszę nie odchodzić daleko
Napisano 17 Luty 201312 l Podoba mi się concept postaci i sposób renderu dzwonków Teraz zrobiło się trochę ciasno. W życiu widziałem mało mangi, ale zdaje mi się, że na ogół kolory są bardziej nasycone. Na razie tło wygląda jakby była na nie nałożona warstwa z białym kolorem.
Napisano 18 Luty 201312 l Wczesniejszy koncept znacznie czytelniejszy,w ostatnim już wogole nie wiadomo o co chodzi. Moje zdanie jest takie: -jest kot i jest panna, przemysl sobie dokładnie co oni razem maja przedstawić. Jaka historia ich spotyka? dlaczego ona siedzi na kocie? czy ucieka czy tylko przechadza się po drodze? -po odpowiedzi na powyższe pytania na pewno do glowy przyjdzie Ci otoczenie w jakim masz umiescic te postaci. Calosc statycznego obrazka powinna przedstawiać jakas historie, nie bez powodu kot z dziewka znajduje się na ulicy, cos musza robic wlasnie tam gdzie sa umieszczone -koncepty z Twojego posta nr 5 sa swietne, szczególnie ten drugi. Namaluj kota całego, niech będzie go widać, do tego dodaj koty na ulicy i przy stoiskach, które ustepuja drogi. -nie wiem dlaczego ale pierwsze moje skojarzenie co do Twojego obrazka to była ucieczka i dlatego doradzam Ci isc tym tropem -oczywiście wybor należy do Ciebie
Napisano 24 Luty 201312 l Autor Bardzo dziękuję MariushO za ten komentarz :) Nie próbowałam wcześniej tak tego postrzegać, a dobrze by było osiągnąć taki spójny obrazek. Oto moja mała próba: Dziewczynka jest obnośnym sprzedawcą/dostawcą dzwonków i właśnie sprzedała ich trochę jakiemuś kupcowi, z perspektywy którego możemy oglądać scenę. Macha do niego na pożegnanie, zadowolona z transakcji. W górnej części chciałabym namalować rząd klimatycznych lampionów, a na ulicy gromadkę kotów (na razie kilka plam - czy skala kotków ok, czy lepiej aby były większe?) Próbowałam się też zastanowić nad ucieczką, ale póki co jeszcze spróbuję przedstawić to, co na początku miałam na myśli. Co o tym sądzisz? Edytowane 24 Luty 201312 l przez pici
Napisano 24 Luty 201312 l No raczej te koty w tle powinny być większe w porównaniu do tego glownego. Dziewke tez bym powiekszyl bo za mala chyba troszkę. Swietnie idzie Ci, czekam na dalsze updaty. Pozdrowienia.
Napisano 9 Marzec 201312 l No jak Ci idzie to malowanie? Pisze, bo ciekaw jestem jak to wszystko rozwiążesz.
Napisano 5 Kwiecień 201311 l Autor Witam i odpowiadam z obrazkiem :) Czuję, że obiektywna osoba mogłaby mu jeszcze pomóc, coś z głębią chyba jest nie tak.. I z ręką machającą? Pozdrawiam :)
Napisano 5 Kwiecień 201311 l Autor Witam i odpowiadam z obrazkiem :) Czuję, że obiektywna osoba mogłaby mu jeszcze pomóc, coś z głębią chyba jest nie tak.. I z ręką machającą? Pozdrawiam :)
Napisano 5 Kwiecień 201311 l No witam. Teraz fajnie to wyszlo. Poprawilbym troszkę swiatlo, być może za ostre troszkę na drugim planie i dlatego z glebia wydaje się być cos nie tak. Co do reki machającej to może wyprostuj dłoń, tak żeby szla w linii z ramieniem, ale gdybys o niej nie wspominala to pewnie bym tego nie zauwazyl. No i gratulacje, calkiem gustownie to wszystko wychodzi teraz. Pozdrawiam. Edytowane 5 Kwiecień 201311 l przez MariushO
Napisano 5 Kwiecień 201311 l No witam. Teraz fajnie to wyszlo. Poprawilbym troszkę swiatlo, być może za ostre troszkę na drugim planie i dlatego z glebia wydaje się być cos nie tak. Co do reki machającej to może wyprostuj dłoń, tak żeby szla w linii z ramieniem, ale gdybys o niej nie wspominala to pewnie bym tego nie zauwazyl. No i gratulacje, calkiem gustownie to wszystko wychodzi teraz. Pozdrawiam. Edytowane 5 Kwiecień 201311 l przez MariushO
Napisano 5 Kwiecień 201311 l Hej. Jest to wielce fajne, tylko teraz niestety wszystko jest trochę na jednym planie. Za bardzo wszystko jest rozbite, rozczłonkowane światłem i rozmaitymi kolorami, co tworzy trochę wrażenie chaosu. Dążyłbym na twoim miejscu do syntezy brył i ujednolicenia światłocienia, zwłaszcza na kocie i lasce. Poza tym też natłok dość agresywnych detali też rozprasza - na przykład napisy na koszulkach, które w tej chwili są zdecydowanie zbyt ważne. Zdecydowałbym się też na jednolity styl pracy, bo w tej chwili mangowy rysunek konkuruje z bardziej malarskim stylem. Najbardziej podoba mi się ta paczka z kulkami na grzbiecie kota i myślę, że na tym fragmencie pracy udała się najbardziej synteza tych dwóch styli.
Napisano 5 Kwiecień 201311 l Widzę, że wniosek o problemie z głębią już został dostrzeżony. Ja pochwalę za bardzo ładne malowanie i kolory. Jaram się takimi delikatnymi rysunkami.
Napisano 6 Kwiecień 201311 l Autor Dzięki za rady! Tak się cieszę, że mówicie tak konkretnie :D (pod komentarzami lepiej klikać "Dzięki" czy "plus"?)
Napisano 6 Kwiecień 201311 l Pysk Kota namalowany byl swietnie od samego poczatku, nie chce tutaj nikogo nawracac z anime/mangi, ale masz wielki potencjal na zrobienie czegos wiecej. Wszak nawet sam Omen zaczynal od tej tematyki. Co kolwiek zdecydujesz zycze, powodzenia!
Napisano 7 Kwiecień 201311 l no uwielbiam takie maluny !! :] napieraj dalej co bym mógł zachwycać się więcej:D
Napisano 7 Kwiecień 201311 l no uwielbiam takie maluny !! :] napieraj dalej co bym mógł zachwycać się więcej:D
Napisano 7 Kwiecień 201311 l Rodzi się naprawdę dobry rysunek. Podoba mi się jak operujesz kolorami i kreską, że panujesz na tym pozornym chaosem. Pysk kota jest rozkoszny i plastyczny. Nie mam uwag poza jedną: twarz bohaterki jest inaczej oświetlona niż reszta jej ciała i otoczenie. Nie wiem skąd pochodzi źródło światła padającego na buzię, ale cokolwiek to jest spłaszcza jej rysy i głowa wygląda na doklejoną.
Napisano 7 Kwiecień 201311 l Rodzi się naprawdę dobry rysunek. Podoba mi się jak operujesz kolorami i kreską, że panujesz na tym pozornym chaosem. Pysk kota jest rozkoszny i plastyczny. Nie mam uwag poza jedną: twarz bohaterki jest inaczej oświetlona niż reszta jej ciała i otoczenie. Nie wiem skąd pochodzi źródło światła padającego na buzię, ale cokolwiek to jest spłaszcza jej rysy i głowa wygląda na doklejoną.
Napisano 7 Kwiecień 201311 l No raczej z tym swiatlem nie o to chodzilo. Po gornej części obrazka, wydaje się, ze jest silne kierunkowe swiatlo z góry, czyli słoneczny dzień około poludnia. Jednak w srodkowej części drugiego planu, wydaje się, ze swiatlo dobiega mocno od przodu. I tutaj wlasnie widać ta niekonsekwencje oświetlenia. Taki efekt "zamglenia" na drugim planie bylby fajny przy księżycu w pełni i przy nocnej scenie. U ciebie jednak pierwszy plan sugeruje słoneczne południe, wiec mniej "mgły" z tylu i bardziej uwydatnione cienie.
Napisano 7 Kwiecień 201311 l No raczej z tym swiatlem nie o to chodzilo. Po gornej części obrazka, wydaje się, ze jest silne kierunkowe swiatlo z góry, czyli słoneczny dzień około poludnia. Jednak w srodkowej części drugiego planu, wydaje się, ze swiatlo dobiega mocno od przodu. I tutaj wlasnie widać ta niekonsekwencje oświetlenia. Taki efekt "zamglenia" na drugim planie bylby fajny przy księżycu w pełni i przy nocnej scenie. U ciebie jednak pierwszy plan sugeruje słoneczne południe, wiec mniej "mgły" z tylu i bardziej uwydatnione cienie.
Napisano 7 Kwiecień 201311 l Autor @karola-j: Faktycznie:) dzięki za zwrócenie uwagi. Spróbuję jeszcze z tym posiedzieć. @MariushO: z tym też :) źle, że na samym początku sobie tego nie zaplanowałam lepiej
Napisano 7 Kwiecień 201311 l Autor @karola-j: Faktycznie:) dzięki za zwrócenie uwagi. Spróbuję jeszcze z tym posiedzieć. @MariushO: z tym też :) źle, że na samym początku sobie tego nie zaplanowałam lepiej
Napisano 7 Kwiecień 201311 l Jak masz to na layerach w PS no to nie problem. I nie lam się bo bardzo dobrze Ci idzie. Echh.. i jeszcze dodam, ze ta cukierkowa kolorystyka strasznie mi się podoba.
Napisano 7 Kwiecień 201311 l Jak masz to na layerach w PS no to nie problem. I nie lam się bo bardzo dobrze Ci idzie. Echh.. i jeszcze dodam, ze ta cukierkowa kolorystyka strasznie mi się podoba.
Napisano 7 Kwiecień 201311 l Jest słodziutkie ale nie mdli, pysio kotka całuśny na maksa. Dla mnie to jest bliskie ukończenia i lepiej zacznij coś nowego. Wykańczał bym te elementy, które się odklejają od reszty. Mgła jest super w tej scenie,Najbardziej kłębuszki na 1 planie mi nie siedzą, spróbowałbym je przyciemnić tak jak anus kotka jest ciemny na 1 planie. Gratuluję wytrwałości, że bez zniechęcenia walczysz z tym kocim klimatem już chyba dość długo.
Napisano 7 Kwiecień 201311 l Jest słodziutkie ale nie mdli, pysio kotka całuśny na maksa. Dla mnie to jest bliskie ukończenia i lepiej zacznij coś nowego. Wykańczał bym te elementy, które się odklejają od reszty. Mgła jest super w tej scenie,Najbardziej kłębuszki na 1 planie mi nie siedzą, spróbowałbym je przyciemnić tak jak anus kotka jest ciemny na 1 planie. Gratuluję wytrwałości, że bez zniechęcenia walczysz z tym kocim klimatem już chyba dość długo.
Napisano 8 Kwiecień 201311 l Autor @KaliditusZaliditey: Dzięki za trafną poradę:) Spróbowałam na pierwszym planie zmienić światło na tylne, ale zastanawiam się czy iść dalej czy jednak zrobić na odwrót. Co sądzisz, MariushO? Edytowane 8 Kwiecień 201311 l przez pici
Napisano 8 Kwiecień 201311 l Znacznie lepiej, pozbadz sie tylko juz do konca line artu na calej ilustracji i mozesz wrzucac do portfolio :]
Napisano 8 Kwiecień 201311 l Jeśli usunie lineart, część elementów się rozpłynie. Poza tym to część uroku tej pracy - połączenie obrysów rodem z M&A z elementami malarskimi. Jestem za tym, by rysunek został.
Napisano 8 Kwiecień 201311 l Autor Zdaje się, że zostanę przy takiej wersji (nadal trochę chaotyczne oświetlenie): Skończył się czas, idę właśnie drukować i wręczać ten mały prezent, a dzięki Wam pewnie się spodoba :D Jesteście wspaniałymi ludźmi. Nie dość, że zdolni to jeszcze pomocni :> MariushO, dzięki za pomoc w trakcie całego procesu! Pozdrawiam serdecznie :)
Napisano 12 Kwiecień 201311 l Nie ma za co @pici, do usług. Jest troszkę lepiej ze swiatlem i line art to jedna z zalet tego obrazka. Skoro skończone wiec no more critic. Jest dobrze a nawet swietnie. gratulacje zakończenia dobrej pozycji do swojego portfolio. Dzialaj dalej. Pozdrowienia.