Gość krs1982 Napisano 16 Luty 2013 Napisano 16 Luty 2013 Witam wszystkich, w dniu wczorajszym rozpocząłem zabawę z Zbrushem i przy pracy nad pierwszym modelem pojawia się pytanie. Po użyciu opcji Merge Down jedna z krawędzi obiektu pozostaje idealnie równa, natomiast druga już nie do końca tak jakbym tego oczekiwał. Co może być przyczyną? Próbowałem z różnymi ustawieniami rozdzielczości przy włączaniu trybu DynaMesh, jednak to chyba nie to... :eek: Poniżej zrzut dla zobrazowania problemu: Pozdrawiam
Monio Napisano 16 Luty 2013 Napisano 16 Luty 2013 Dynamesh nie służy do precyzyjnego modelowania. Tego nie przeskoczysz. To narzędzie do tworzenia sobie bazy żeby rzeźbić. Albo tą bryłkę będziesz poprawiał Clip brushami albo potrzebujesz to wymodelować w innym programie.
operonxyz Napisano 16 Luty 2013 Napisano 16 Luty 2013 http://www.zbrushcentral.com/showthread.php?167639-My-Zbrush-Plugin!/page2 Ten Plugin ma opcje Smart Dynamesh i na mój gust działa to dużo lepiej aniżeli standardowy dynamesh wbudowany w program( bardzo dobra i szybka projekcja detalu i ostrych krawędzi bez zbytniego zamulenia kompa) - choć nie ręczę, że wszystko będzie cacy bo jak powiedział przedmówca pewnych rzeczy nie przeskoczysz....
Monio Napisano 17 Luty 2013 Napisano 17 Luty 2013 operonxyz- Ten smart dynamesh działa identycznie jak klasyczny dyna bo z niego właśnie korzysta. Różnica taka że suwakiem ustawiasz przybliżoną ilość polygonów jakie ma ci wypluć i robi jakąś projekcje detalu. Sam pisze takie skrypty i wiem że te od Nyx702 nie korzystają z niczego innego niż standardowe komendy zety + standardowa obsługa plików za pomocą fileutils.dll. Po prostu gość perfekcyjnie zna sposób działania zetki i wie jakie elementy workflowu da się zastąpić skryptową automatyzacją.
michalo Napisano 26 Luty 2013 Napisano 26 Luty 2013 Myśę, że możesz spróbować z clip brushem, trim dynamic , funkcją clay polish lub polish by features
Rekomendowane odpowiedzi