Napisano 16 Luty 201312 l Witam wszystkich, w dniu wczorajszym rozpocząłem zabawę z Zbrushem i przy pracy nad pierwszym modelem pojawia się pytanie. Po użyciu opcji Merge Down jedna z krawędzi obiektu pozostaje idealnie równa, natomiast druga już nie do końca tak jakbym tego oczekiwał. Co może być przyczyną? Próbowałem z różnymi ustawieniami rozdzielczości przy włączaniu trybu DynaMesh, jednak to chyba nie to... :eek: Poniżej zrzut dla zobrazowania problemu: Pozdrawiam
Napisano 16 Luty 201312 l Dynamesh nie służy do precyzyjnego modelowania. Tego nie przeskoczysz. To narzędzie do tworzenia sobie bazy żeby rzeźbić. Albo tą bryłkę będziesz poprawiał Clip brushami albo potrzebujesz to wymodelować w innym programie.
Napisano 16 Luty 201312 l http://www.zbrushcentral.com/showthread.php?167639-My-Zbrush-Plugin!/page2 Ten Plugin ma opcje Smart Dynamesh i na mój gust działa to dużo lepiej aniżeli standardowy dynamesh wbudowany w program( bardzo dobra i szybka projekcja detalu i ostrych krawędzi bez zbytniego zamulenia kompa) - choć nie ręczę, że wszystko będzie cacy bo jak powiedział przedmówca pewnych rzeczy nie przeskoczysz....
Napisano 17 Luty 201312 l operonxyz- Ten smart dynamesh działa identycznie jak klasyczny dyna bo z niego właśnie korzysta. Różnica taka że suwakiem ustawiasz przybliżoną ilość polygonów jakie ma ci wypluć i robi jakąś projekcje detalu. Sam pisze takie skrypty i wiem że te od Nyx702 nie korzystają z niczego innego niż standardowe komendy zety + standardowa obsługa plików za pomocą fileutils.dll. Po prostu gość perfekcyjnie zna sposób działania zetki i wie jakie elementy workflowu da się zastąpić skryptową automatyzacją.
Napisano 26 Luty 201312 l Myśę, że możesz spróbować z clip brushem, trim dynamic , funkcją clay polish lub polish by features