maniom Napisano 27 Luty 2013 Napisano 27 Luty 2013 Witam Chciałbym zaprezentować moją pierwszą animacje - World of Diablo. Gdy zaczynałem ją robić (hmm ze 2 lata temu) w zasadzie nie wiedziałem nic o robieniu animacji ani ogólnie o grafice 3d więc szału nie ma ale praca w nią włożona na pewno nie poszła na marne bo baaardzo dużo się nauczyłem i jestem dumny, że udało mi się ją dociągnąć do końca (a to najważniejsze jak mawia niejaki dziadek :D ). Na początku miała to być prosta animacyjka zrobiona w pare dni i renderowana scanlinem ale z czasem po przekopaniu połowy forum gdy zagłębiałem się w temat apetyt i umiejętności powoli rosły, odkrywałem Vraya, render passy, kompozycję w nuke, motion blur itp. więc czas pracy trochę się wydłużył. A właśnie czasu najbardziej mi brakowało bo animacje robiłem w czasie wolnym (a tego nigdy za wiele nie ma) i niestety dlatego rozdzielczość to tylko 480p bo nie mogłem renderować po nocach ale bez full screena da sie obejżeć. Mam nadzieję, że komuś się spodoba :)
beny Napisano 27 Luty 2013 Napisano 27 Luty 2013 Nooo stary! Niezły kawał roboty odwaliłeś. Gratulacje!
blinq Napisano 27 Luty 2013 Napisano 27 Luty 2013 Fajne. Niedoróbki techniczne nadrabiasz klimatem. Muzyka fajnie dobrana. Przyjamnie się to ogląda :) Gratuluje ukończenia i walcz dalej - następny film może być tylko lepszy :)
Descileus69 Napisano 18 Marzec 2013 Napisano 18 Marzec 2013 Cześć! Obejrzałem i zaczynałem już parę razy pisać ale zawsze coś, tak wiec może tym razem się uda!... napracowałeś się a komentarzy niema , standard :) Za zapal i wytrwałość na pewno masz bardzo duży + , jednak ja bym nie siadał na laurach i nie zaczynał nowej animacji a skończył ta którą pokazałeś. Uwagi: Render wygląda jak draft , utopiłeś wszystko w czerni , ten trick działa jeżeli w czerni ukrywasz dobrze zrobiona grafikę , detale , speculary , global illumination który momentami wychodzi z cienia i odsłania super dopracowana klimatyczna scenografie i charaktery.W obecnej wersji cienie są tak głębokie ze zabijają przestrzeń , spłaszczają obraz , powodują ze jest on nie czytelny. Ciemność cieni wynika z odległości od kamery , z atmosfera ( powietrze w głębi ekranu ) światło powinno się rozpraszać a cienie stanowić mnie głębokie, rozświetlone światłem odbitym z atmosfery.Zrób sobie eksperyment , zakryj okna zasłonami w słoneczny dzień, wpuść do pokoju snop światła , zobacz jak bardzo on rozświetla wszystko wokół , światło odbija się od powierzchni ( global illumination ).W Vrayu masz ta opcje jednak jest ona bardzo kosztowna w renderingu , możesz jednak zobaczyć jakie daje rezultaty i spróbować podrobić dany rezultat przy użyciu prostych świateł , który bardzo przyspieszy czas renderingu. Co do światła cieni i rozproszenia , to scenografia prosi się o zagęszczona siatkę na krawędziach , na przesadzonym low poly nie będzie dobrze zachowywać się światło ani specular , efekt rozproszenia światła tez trudno uzyskać na dwóch policgonach na ścianie... Kolosalnym błędem było użycie światła z raytrace shadow w lampie , uzyskałeś mega nieplastyczny , nienaturalny projektor z czarnym krzyżem emitowany przez lampę.Znowu wychodzi brak obserwacji świata , poszukaj gdzieś u babci takiej lampy , albo zbuduj taki karton i wsadź do niego świecę , przejdź się po ciemnym pokoju i znowu staraj się zaobserwować , zachowanie ognia , światła , ...im dalej źródło światła znajduje się od powierzchni tym bardziej rozmywa się ostrość...twoja lampa świeci lepiej niż projektor HD , i na starcie masz po ptokach. Proponuje ci wziąć jedna scenę swojej animacji , i porównać ja z Blizardowskimi shotami z ich cinematicow , zrób sobie print screena wsadź to do After i zacznij komponować. Na obecna chwile compositingu brak, a szkoda .Osobiście polecam pracować dalej nad ta animacja bo puki co jesteś na etapie previzualizacji i draftowego composu. Kupa pracy w obecnej wersji nadaje się do sztufady. Pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi