Napisano 27 Luty 201312 l Witam Chciałbym zaprezentować moją pierwszą animacje - World of Diablo. Gdy zaczynałem ją robić (hmm ze 2 lata temu) w zasadzie nie wiedziałem nic o robieniu animacji ani ogólnie o grafice 3d więc szału nie ma ale praca w nią włożona na pewno nie poszła na marne bo baaardzo dużo się nauczyłem i jestem dumny, że udało mi się ją dociągnąć do końca (a to najważniejsze jak mawia niejaki dziadek :D ). Na początku miała to być prosta animacyjka zrobiona w pare dni i renderowana scanlinem ale z czasem po przekopaniu połowy forum gdy zagłębiałem się w temat apetyt i umiejętności powoli rosły, odkrywałem Vraya, render passy, kompozycję w nuke, motion blur itp. więc czas pracy trochę się wydłużył. A właśnie czasu najbardziej mi brakowało bo animacje robiłem w czasie wolnym (a tego nigdy za wiele nie ma) i niestety dlatego rozdzielczość to tylko 480p bo nie mogłem renderować po nocach ale bez full screena da sie obejżeć. Mam nadzieję, że komuś się spodoba :)
Napisano 27 Luty 201312 l Fajne. Niedoróbki techniczne nadrabiasz klimatem. Muzyka fajnie dobrana. Przyjamnie się to ogląda :) Gratuluje ukończenia i walcz dalej - następny film może być tylko lepszy :)
Napisano 18 Marzec 201312 l Cześć! Obejrzałem i zaczynałem już parę razy pisać ale zawsze coś, tak wiec może tym razem się uda!... napracowałeś się a komentarzy niema , standard :) Za zapal i wytrwałość na pewno masz bardzo duży + , jednak ja bym nie siadał na laurach i nie zaczynał nowej animacji a skończył ta którą pokazałeś. Uwagi: Render wygląda jak draft , utopiłeś wszystko w czerni , ten trick działa jeżeli w czerni ukrywasz dobrze zrobiona grafikę , detale , speculary , global illumination który momentami wychodzi z cienia i odsłania super dopracowana klimatyczna scenografie i charaktery.W obecnej wersji cienie są tak głębokie ze zabijają przestrzeń , spłaszczają obraz , powodują ze jest on nie czytelny. Ciemność cieni wynika z odległości od kamery , z atmosfera ( powietrze w głębi ekranu ) światło powinno się rozpraszać a cienie stanowić mnie głębokie, rozświetlone światłem odbitym z atmosfery.Zrób sobie eksperyment , zakryj okna zasłonami w słoneczny dzień, wpuść do pokoju snop światła , zobacz jak bardzo on rozświetla wszystko wokół , światło odbija się od powierzchni ( global illumination ).W Vrayu masz ta opcje jednak jest ona bardzo kosztowna w renderingu , możesz jednak zobaczyć jakie daje rezultaty i spróbować podrobić dany rezultat przy użyciu prostych świateł , który bardzo przyspieszy czas renderingu. Co do światła cieni i rozproszenia , to scenografia prosi się o zagęszczona siatkę na krawędziach , na przesadzonym low poly nie będzie dobrze zachowywać się światło ani specular , efekt rozproszenia światła tez trudno uzyskać na dwóch policgonach na ścianie... Kolosalnym błędem było użycie światła z raytrace shadow w lampie , uzyskałeś mega nieplastyczny , nienaturalny projektor z czarnym krzyżem emitowany przez lampę.Znowu wychodzi brak obserwacji świata , poszukaj gdzieś u babci takiej lampy , albo zbuduj taki karton i wsadź do niego świecę , przejdź się po ciemnym pokoju i znowu staraj się zaobserwować , zachowanie ognia , światła , ...im dalej źródło światła znajduje się od powierzchni tym bardziej rozmywa się ostrość...twoja lampa świeci lepiej niż projektor HD , i na starcie masz po ptokach. Proponuje ci wziąć jedna scenę swojej animacji , i porównać ja z Blizardowskimi shotami z ich cinematicow , zrób sobie print screena wsadź to do After i zacznij komponować. Na obecna chwile compositingu brak, a szkoda .Osobiście polecam pracować dalej nad ta animacja bo puki co jesteś na etapie previzualizacji i draftowego composu. Kupa pracy w obecnej wersji nadaje się do sztufady. Pozdro.