Napisano 4 Marzec 201312 l Witam, Mam pytanie do znających dobrze temat grafiki wektorowej i Illustratora. Dlaczego ikona1 skaluje się dobrze i np po zmniejszeniu można powiększyć obraz i jest cały czas tak samo wyraźna jak w oryginale, a ikona2 psuje się przy skalowaniu? Załączam ikony pod tym linkiem;http://hostuje.net/file.php?id=1a8c1ae9cf9b93122048576534c6c13e Ikona1 - pobrana z internetu, ikona2 wykonana przeze mnie w Ai CS5 Co może być tego powodem ? Pozdrawiam,
Napisano 7 Marzec 201312 l problem tkwi w tym, że masz obrysy nie przekształcone na ścieżki, przez co po przeskalowaniu ikony... obrysy zostają w tym samym rozmiarze... możesz to zmienić przez: 1. zaznaczenie obiektu 2. z menu wybierasz: Obiekt (ang. Object) -> Ścieżki (ang. Paths) -> Kontury obrysu (ang. Contour Outline?) i wsio... powinno być ok
Napisano 7 Marzec 201312 l To nie to. Zaznacz wszystko, wejdź w zakładkę Transform i odznacz Align to pixel grid. Po prostu stroke Ci się przez to nie skalowal poniżej 1 pt. Aha, tylko wybierz, aby pokazywał Ci ukryte opcje w zakładce.
Napisano 8 Marzec 201312 l "to nie to" piszesz o tym samym, tylko podajesz inne rozwiązanie... fajne słuchawki.. i pudło rezonansowe pomiędzy nimi ;)
Napisano 8 Marzec 201312 l Sprawdzałem twój sposób i nie działał. Dalej się krzaczyła ikona. Choć w sumie to dziwne, skoro teoretycznie nie powinno być wtedy już stroka.
Napisano 9 Marzec 201312 l Nie widziałem plików roboczych, ale czy jest stroke czy outline a jest włączone "Align to pixel grid" dla obiektu to wszystko będzie skalowane do wielokrotności 1px. I wbrew pozorom to stroke nie będzie się krzaczył, a obrys będzie. Szczególnie to widać gdy zmniejszymy bardzo obiekt i potem powiększymy.