Napisano 26 Marzec 201311 l Witam. Wrzucam kolejny materiał na forum. Tym razem dom wolnostojący w Gliwicach. Projekt MODERO architekci, rendery w sumie też ale pod marką MODII3D :). Dom parterowy, klient trudny jak i warunki planu miejscowego jeszcze gorsze. Koniec końców bryła z dachem płaskim jako taras. Jedynie nad pomieszczeniem dziennym dach 2spadowy (życzenie klienta). Na dzień dzisiejszy pracujemy nad budowlanką. Mam nadzieję iż kiedyś uzupełnię watek o zdjęcia z realizacji :) soft: max +ps modele: własne + drzewa jako gotowce Zapraszam do komentarzy jak i celnych uwag o samych wizkach. pozdrawiam [ATTACH=CONFIG]89928[/ATTACH]
Napisano 28 Marzec 201311 l Ładne wizki. Mógłbyś powiedzieć jak zrobiłes tą koniczyne w trawie? Wymodelowałeś ją sam czy miałes skądś gotowe modele?
Napisano 28 Marzec 201311 l bardzo dobre wizki, na jedynce tylko to drzewo jakoś dziwnie wyszło, słupek od wiaty pokrywa sie z pniem drzewa, i wnętrza troche prosto względem zewnętrza, ale wiadomo, nie było to tematem pracy.
Napisano 28 Marzec 201311 l Na pierwszym wygląda jak połączenie wiejskiego spożywczaka z okolicznym domem. W ogole mi nie pasuję połączenie tego "bardziej standardowego" domu z kostką. Nie te materiały, nie te proporcje. Wizki ładne, choć w trzecim po lewej horyzont dziwnie ucieka w dół.
Napisano 29 Marzec 201311 l sympatyczne, fajna cegła, kadr 3 i 4 najlepszy wg. mnie z zestawu. przeszkadza mi tylko Astra,mapowanie wiaty garażowej i odbicia env w oknach. pozdrowienia!
Napisano 30 Marzec 201311 l Całkiem spoko wizki. Jedyne, nad czym mógłbyś trochę bardziej popracować, to te drzewka na horyzoncie, napewno dodane w postprodukcji, chyba były w niskiej rozdzielczości, bo trochę brak w nich szczegółów. Jeszcze co się rzuca w oczy to odbicia w szybach ( brak odbicia nieba ), i wnętrze nienaturalnie rozświetlone. Nie oceniając architektury, całość wygląda przyjemnie, jak to już koledzy wcześniej napisali.
Napisano 2 Kwiecień 201311 l Autor Cześć. Dzięki za komentarze. Szczerze to zdziwiłem się iż na razie wizki się podobają :) ale to chyba tak już zawsze jest że jak się nad czymś pracuje to na koniec nie można patrzyć na błędy i niedociągnięcia. Co do samej architektury to muszę napisać iż temat jest specyficzny ( no może nie aż tak bardzo), zapisy MPZP wymagają strasznie tradycyjnej architektury z dachami o przesadzistej kubaturze. Bryła jest kompromisem pomiędzy planem, a wymaganiami klienta. Szału nie ma :) ale chcieliśmy wybrnąć jakoś z nieciekawej sytuacji. Zbychowaty - uwaga o skrzyżowaniu spożywczaka z okolicznym domem całkiem niezła hehe. Materiały na etapie koncepcji zmieniane zostały już kilka razy. Jeszcze nad tym będziemy pracować. Klinkier na pewno zostanie, reszta jeszcze do uzgodnienia. Wania - koniczyna niestety zassana, trawka już moja...ale pracuję nad własnymi zieleńcami, które mam nadzieję niebawem wrzucę na forum. deemes - słuszna uwaga. Nie zwróciłem na to uwagi, ale przez ciebie teraz tylko to widzę :) keigreko, Pmat - dzięki za uwagi, pracuję nad kolejnymi ujęciami nocnymi, postaram się tam już ro poprawić, tym bardziej iż horyzont będzie prawie czarny ;)
Napisano 2 Kwiecień 201311 l Nie upierajcie się przy klinkierze. Możliwe że sam jasny tynk będzie lepszym optycznie rozwiązaniem ;) Niech gładkie równoważy chropowate;)
Napisano 2 Kwiecień 201311 l Autor :) tak zrobimy chyba z kostką..niestety klinkier jest wymogiem..tak to już jest niestety. Nie jesteśmy pracownią, która ma aż takie przebicie, a do tego rynek dosyć kiepski daje nam to miksturę którą musimy wypić wraz z glutem typu klient wymaga. Ale mam nadzieję że niedługo się to zmieni :):):) Wracając do tematu, to motyw z tynkiem będzie teraz na tapecie :)
Napisano 2 Kwiecień 201311 l Wizki fajne podobają się klinkier tez mnie drażni od samego początku patrzenia na niego, nie mówiąc że piane zaczynam toczyć jak ktoś psuje wizualizacje wronami na niebie ;) (chyba że to ma być wizualizacja do nudnego katalogu). Z uwag pana upierdliwego światło jest niezgrane jakieś strasznie wytłumione, zupełnie nie pasuje to co masz w krajobrazie z tym co na niebie trudno okreslic jak to godzina ;) a kierując się porą roku tez jest kłopot ;) poniżej wyglad nieba skokowo co 2 godziny ustawiania lokalizacyjne Gliwice 25.07.2013
Napisano 6 Kwiecień 201311 l @shadowsexpe Sam to wyrenderowałeś, czy z jakiejś stronki? Bo strasznie blade te renderki, a godzina 12 ( wtedy jest najjaśniej ) z godziną 16 zupełnie się nie różnią oprócz kierunku słońca - he, he, to taki żarcik z mojej strony, bo z tego co widzę pewnie przerobiłeś ostatnio tutorial o linkowaniu ( łączeniu ) vray sun + vray sky z sunlight system i teraz szpanujesz;) Nie wiem czy wiesz, ale to dość prymitywny sposób oświetlania sceny, z którego korzystają raczej amatorzy, albo ( i ) zaawansowani userzy, którzy mają obcykaną postprodukcje.
Napisano 6 Kwiecień 201311 l @shadowsexpe Sam to wyrenderowałeś, czy z jakiejś stronki? Bo strasznie blade te renderki, a godzina 12 ( wtedy jest najjaśniej ) z godziną 16 zupełnie się nie różnią oprócz kierunku słońca - he, he, to taki żarcik z mojej strony, bo z tego co widzę pewnie przerobiłeś ostatnio tutorial o linkowaniu ( łączeniu ) vray sun + vray sky z sunlight system i teraz szpanujesz;) Nie wiem czy wiesz, ale to dość prymitywny sposób oświetlania sceny, z którego korzystają raczej amatorzy, albo ( i ) zaawansowani userzy, którzy mają obcykaną postprodukcje.
Napisano 7 Kwiecień 201311 l PMat no cóż jak na tak zaawansowanego fachowca kolega nie odróżnił sunlight od daylight ot wychodzi znajomość podstawowych funkcji softu tak samo z modelami color mapping ;) Domyślam się że jedynie słuszny i profesjonalny system oświetlania sceny to vrayhdri +vralight dome+vraysun tylko po co w maxie tyle modeli świateł i map które można w różnorodny sposób wykorzystać do oświetlenia sceny ;). Jak tak bardzo chcesz poznać inne metody oświetlania scen to poczytaj także na temat wykorzystania chociażby map typu vraycomptex, czy w świeceniu interiorów mapy output ;) Edytowane 7 Kwiecień 201311 l przez shadowsexpe
Napisano 7 Kwiecień 201311 l PMat no cóż jak na tak zaawansowanego fachowca kolega nie odróżnił sunlight od daylight ot wychodzi znajomość podstawowych funkcji softu tak samo z modelami color mapping ;) Domyślam się że jedynie słuszny i profesjonalny system oświetlania sceny to vrayhdri +vralight dome+vraysun tylko po co w maxie tyle modeli świateł i map które można w różnorodny sposób wykorzystać do oświetlenia sceny ;). Jak tak bardzo chcesz poznać inne metody oświetlania scen to poczytaj także na temat wykorzystania chociażby map typu vraycomptex, czy w świeceniu interiorów mapy output ;) Edytowane 7 Kwiecień 201311 l przez shadowsexpe
Napisano 7 Kwiecień 201311 l Nie wiem czy wiesz, ale to dość prymitywny sposób oświetlania sceny, z którego korzystają raczej amatorzy, albo ( i ) zaawansowani userzy, którzy mają obcykaną postprodukcje. hehehe...ale obcykany jesteś kolego. Poczytaj najpierw helpa i dopiero wiwatuj swoja (dość marna) "wiedza"! Co do wizek to jest niezle tak ogolnie. I rzeczywiście ptaki to juz się robi jakiś fetysz vizek.
Napisano 7 Kwiecień 201311 l Nie wiem czy wiesz, ale to dość prymitywny sposób oświetlania sceny, z którego korzystają raczej amatorzy, albo ( i ) zaawansowani userzy, którzy mają obcykaną postprodukcje. hehehe...ale obcykany jesteś kolego. Poczytaj najpierw helpa i dopiero wiwatuj swoja (dość marna) "wiedza"! Co do wizek to jest niezle tak ogolnie. I rzeczywiście ptaki to juz się robi jakiś fetysz vizek.
Napisano 7 Kwiecień 201311 l Tam się kłócicie o jakieś systemy oświetlenia a nikt nie zauważył, że kolega mieszka nieco powyżej równika co można zauważyć po tym, że u niego najjaśniej o 12. Podczas gdy u nas najostrzejsze światło jest w zależności od pory roku między 14 a 16 ;) Co do wizek mogą być ale przydałoby, by się pobawic trochę roślinkami. Na 3 i 4 dopóki się nie przybliży fajnie wygląda drewno :)
Napisano 7 Kwiecień 201311 l Tam się kłócicie o jakieś systemy oświetlenia a nikt nie zauważył, że kolega mieszka nieco powyżej równika co można zauważyć po tym, że u niego najjaśniej o 12. Podczas gdy u nas najostrzejsze światło jest w zależności od pory roku między 14 a 16 ;) Co do wizek mogą być ale przydałoby, by się pobawic trochę roślinkami. Na 3 i 4 dopóki się nie przybliży fajnie wygląda drewno :)
Napisano 9 Kwiecień 201311 l Autor legomir - piszesz o drewnie na tarasie czy na budynku, bo na budynku to miała być ceramika :) shadowsexpe - drugi raz wytykasz mi oświetlenie... i słusznie. Następnym razem już będzie ok. Co do dyskusji na temat światła to faktycznie troszkę dziwi mnie wytykanie iż coś jest dla amatorów a coś dla profesjonalistów :) Akurat tutek z linkowaniem uważam za bardzo fajny pomysł z którego na pewno skorzystam. Jeśli efekt końcowy jest ok to resztę najlepiej pozostawić warsztatowi twórcy a nie czepiać się czy coś nie jest zrobione topowym ustawieniem :) Fetysz z ptakami - no cóż mam kolegę obok, który molestuje mnie takimi elementami :) Dzięki za komentarze będę miał argumenty aby ich w przyszłości już nie dawać :)