Napisano 1 Kwiecień 201312 l Witam, Taki mam problem (max 2013): Nie wiem jak skopiować grupę materiałów. Jest opcja new group a nie ma copy. I dalej, jak otworzyć całą grupę jednoczesnie? Edytowane 1 Kwiecień 201312 l przez 3d_operator
Napisano 26 Kwiecień 201311 l Grupę możesz sobie utworzyć, zmienić nazwę, skasować a nawet zmienić jej kolor. Biblioteki możesz dowolnie przenosić między grupami, jaki sens ma dla Ciebie kopiowanie grupy ? i gdzie ją wkleić ? chyba że myślę o czymś zupełnie innym.
Napisano 27 Kwiecień 201311 l W 3ds Max 2012: W scenie w której masz materiały do zapisania, klikasz: Rendering -> Material Explorer... Powinny pokazać się próbki materiałów wraz z nazwami obiektów do których materiały te zostały przypisane. dalej klikasz: menu Tools -> Save material as material library... podajesz nazwę pliku materiału do którego chcesz swoje definicje zapisać (jako plik *.mat). Dalej, w innej swojej scenie otwierasz edytor materiałów i wczytujesz zapisaną wcześniej definicję (poprzez Open material library). Jeżeli masz materiały mentalowe, przełącz silnik na mr, bo nie będzie widać materiałów (logiczne), to samo w przypadku vray, itd. Nie wiem czy o to chodziło, chciałem pomóc. Edytowane 27 Kwiecień 201311 l przez Pawlito