Napisano 29 Kwiecień 201311 l Przyszła wiosna. Pora wpuścić trochę świeżego powietrza w nieco przykurzony warsztat. Temat: para interior- półzbliżenie na zawartość stoliczka w tle na rozmyciu reszta historii. Pierwszy etap (modele) mniej więcej gotowy. Projekt traktuję jako interdyscyplinarny trening (nie zajmuję się wizualizacjami tego typu) proszę o krytykę i rady. Edytowane 5 Maj 201311 l przez kolaborant
Napisano 29 Kwiecień 201311 l Ciężko cokolwiek powiedzieć na tym etapie, ale obrócił bym nóż po prawej stronie bo wydaje się balansować na ostrzu. Czy kompozycja jest w porządku pokażą ustawienia świateł i kamery. Powodzenia.
Napisano 29 Kwiecień 201311 l Autor ... i wstępny szkic oświetlenia oraz głównych dominant kolorystycznych.
Napisano 5 Maj 201311 l Autor Jest postęp. Oczywiście całość dalej mocno zaszumiona ale wizualnie docelowo będę mniej więcej w tę stronę podążać.
Napisano 5 Maj 201311 l ciężko przez te szumy znaleźć jakieś błędy , ładnie jest na razie , realistycznie
Napisano 5 Maj 201311 l Wydaje mi się, że mój post został zignorowany - pisałem o tym nożu. Bardzo ładnie, mimo szumów wszystko wydaje się prawdziwe. Możesz napisać coś więcej o etapach tworzenia?
Napisano 5 Maj 201311 l Autor Biolo_idiota nie zignorowałem Twojej uwagi. Wzorowałem się na realnie istniejącym modelu noża i rękojeść w stosunku do ostrza jest przekręcona o 90 stopni. Po Twojej uwadze nieco spłaszczyłem rączkę. Choć może tego nie widać bo metal odbija w sobie obrus i traci na wizualnej wadze / stabilności. Jeśli chodzi o sam proces przygotowania to dość typowo (od ogółu do szczegółu): - fotka referencyjna - model sceny (pomieszczenie zamknięte samo w sobie jest duże ale znajduje się w nim nie wiele więcej niż to, co widać w kadrze) - praca na białych bryłach w celu ustalenia kluczowych świateł (warto pracować nad jednym światłem jednocześnie np. jakieś jedno boczne o lekko niebieskawym zabarwieniu zostawiamy włączone a pozostałe wygaszamy - tak lepiej widać obszar działania światła potem dodajemy kolejne i powtarzamy proces) - zabawa z materiałami - tutaj wiele pracy nie miałem część materiałów które są na rozmyciu potraktowałem "po macoszemu" natomiast pierwszy plan to dość ascetyczne i proste materiały bez tekstur. Aby szkło miało coś ciekawego do powiedzenia nadałem jednej z niewidocznych ścian teksturę ze zdjęciem wnętrza jakiejś restauracji ( dzięki ikkiz za podpowiedź). - następnie dodałem głębię ostrości - na końcu trochę zabawy w ustawieniach nodów compositing'u (jasność/kontrast, kolorki, dispersion, lekkie wyostrzenie). Na dzisiejszą noc nastawię pewnie render. Zobaczymy co rano wyjdzie. Edytowane 5 Maj 201311 l przez kolaborant
Napisano 6 Maj 201311 l Z nożem wprowadził mnie w błąd model z lewej strony, naprawdę Twoja praca wygląda bardzo realistycznie już teraz. Chętnie zobaczę efekt końcowy.
Napisano 6 Maj 201311 l Autor Nie ma co przeciągać tematu. Myślę, że to już wersja finalna. Kilka słów tytułem podsumowania: Blender> Cycles render 6K ~8,5h (1000x700) - CPU 2600K Dzięki za zainteresowanie, uwagi i miłe słowa. Pozdrawiam.
Napisano 6 Maj 201311 l Tak jak pisalem, bardzo ladne. Szumek dodaje fajnego klimatu wysokiego iso w aparacie:)