Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Przyszła wiosna. Pora wpuścić trochę świeżego powietrza w nieco przykurzony warsztat.

Temat: para interior- półzbliżenie na zawartość stoliczka w tle na rozmyciu reszta historii.

Pierwszy etap (modele) mniej więcej gotowy.

Projekt traktuję jako interdyscyplinarny trening (nie zajmuję się wizualizacjami tego typu)

proszę o krytykę i rady.

modeleo.jpg

Edytowane przez kolaborant

• Odpowiedzi 12
  • Wyświetleń 3,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ciężko cokolwiek powiedzieć na tym etapie, ale obrócił bym nóż po prawej stronie bo wydaje się balansować na ostrzu. Czy kompozycja jest w porządku pokażą ustawienia świateł i kamery. Powodzenia.

Napisano
  • Autor

Jest postęp. Oczywiście całość dalej mocno zaszumiona

ale wizualnie docelowo będę mniej więcej w tę stronę podążać.

szkicoswietlenie2.jpg

Napisano

Wydaje mi się, że mój post został zignorowany - pisałem o tym nożu.

Bardzo ładnie, mimo szumów wszystko wydaje się prawdziwe.

Możesz napisać coś więcej o etapach tworzenia?

Napisano
  • Autor

Biolo_idiota nie zignorowałem Twojej uwagi. Wzorowałem się na realnie istniejącym modelu noża i rękojeść w stosunku do ostrza jest przekręcona o 90 stopni. Po Twojej uwadze nieco spłaszczyłem rączkę. Choć może tego nie widać bo metal odbija w sobie obrus i traci na wizualnej wadze / stabilności.

Jeśli chodzi o sam proces przygotowania to dość typowo (od ogółu do szczegółu):

- fotka referencyjna

- model sceny (pomieszczenie zamknięte samo w sobie jest duże ale znajduje się w nim nie wiele więcej niż to, co widać w kadrze)

- praca na białych bryłach w celu ustalenia kluczowych świateł (warto pracować nad jednym światłem jednocześnie np. jakieś jedno boczne o lekko niebieskawym zabarwieniu zostawiamy włączone a pozostałe wygaszamy - tak lepiej widać obszar działania światła potem dodajemy kolejne i powtarzamy proces)

- zabawa z materiałami - tutaj wiele pracy nie miałem część materiałów które są na rozmyciu potraktowałem "po macoszemu" natomiast pierwszy plan to dość ascetyczne i proste materiały bez tekstur. Aby szkło miało coś ciekawego do powiedzenia nadałem jednej z niewidocznych ścian teksturę ze zdjęciem wnętrza jakiejś restauracji ( dzięki ikkiz za podpowiedź).

- następnie dodałem głębię ostrości

- na końcu trochę zabawy w ustawieniach nodów compositing'u (jasność/kontrast, kolorki, dispersion, lekkie wyostrzenie).

Na dzisiejszą noc nastawię pewnie render. Zobaczymy co rano wyjdzie.

Edytowane przez kolaborant

Napisano

Z nożem wprowadził mnie w błąd model z lewej strony, naprawdę Twoja praca wygląda bardzo realistycznie już teraz.

Chętnie zobaczę efekt końcowy.

Napisano
  • Autor

Nie ma co przeciągać tematu. Myślę, że to już wersja finalna.

Kilka słów tytułem podsumowania:

Blender> Cycles

render 6K ~8,5h

(1000x700) - CPU 2600K

wiz2fin.jpg

Dzięki za zainteresowanie, uwagi i miłe słowa.

Pozdrawiam.