Napisano 14 Maj 201312 l Najpierw by艂a bry艂a... taki modernistyczny pocz膮tek wszystkiego. Mam zamiar (jak w temacie) zmierzy膰 si臋 z exteriorem w tej materii jestem zupe艂nym 艣wierzakiem wi臋c licz臋, 偶e si臋 przy okazji sporo naucz臋. Docelowo b臋dzie to do艣膰 nowoczesny z wygl膮du domek w jakiej艣 typowej trawniczkowej scenerii z odrobin膮 ro艣linno艣ci. Finalnie wyrenderowany w jakich艣 dw贸ch sytuacjach 艣wietlnych (po艂udnie i wczesny wiecz贸r) 聽 Wybaczcie, 偶e nic sensownego nie mam jeszcze do pokazania. Mam nadziej臋, 偶e rozpocz臋cie w膮tku doda mi jeszcze wi臋kszej motywacji :). Edytowane 12 Kwiecie艅 201411 l przez kolaborant
Napisano 15 Maj 201312 l Mam jedno pytanie posiadasz jakie艣 plany tego co chcesz stworzy膰 bo na razie pokazujesz boxy a je艣li chodzi o modelowanie domu to nie tedy droga
Napisano 15 Maj 201312 l Ja proponuj臋 zrobi膰 szkic, delikatny zarys tego co chcesz osi膮gn膮膰. 聽 @Skalpel3D to raczej pewne, 偶e ich nie ma bo nic nie wspomnia艂 o "projekcie"
Napisano 15 Maj 201312 l Biolo_idiota to nie koniecznie musz膮 by膰 plany mo偶na si臋 np wzorowa膰 na elewacjach z jaki艣 katalog贸w domk贸w :)
Napisano 15 Maj 201312 l Autor Tak, b臋d臋 bazowa艂 zar贸wno na fotkach jak i rysunkach technicznych. Materia艂y znalaz艂em na http://www.archdaily.com/ (dzi臋ki mookie). Jak przygotuj臋 nieco wi臋ksz膮 parti臋 modelu samego budynku, pode艣l臋 i plan techniczny.
Napisano 15 Maj 201312 l Autor ... i dzisiejszy post臋p. Nadal nic spektakularnego :) ale nabiera kszta艂t贸w. 聽
Napisano 16 Maj 201312 l Przyznam jeszcze to nie jest za wiele, ale powiem Tobie 偶e ca艂kiem fajnie wygl膮da. 聽 Czy dach ma stanowi膰 te偶 taras? Je艣li tak ja osobi艣cie uwa偶am 偶e fajnym pomys艂em mog艂o by by膰 zazielenienie tych obszar贸w i po艂膮czenie jakimi艣 prostymi schodkami z dolnym planem dachu, taki mini extra taras na le偶aki etc. Maksymalne wykorzystanie przestrzeni dachu etc. Mo偶e to wie艣, ale sam chc臋 kiedy艣 mie膰 traw臋 na dachu ;)
Napisano 16 Maj 201312 l Mimo sk膮pego na razie materia艂u zapowiada si fajna bry艂a, tez jestem za zielskiem na dachu bo zapewne konstrukcje b臋dzie typowy 偶elbet
Napisano 16 Maj 201312 l Autor Dzi臋ki za rady. Je艣li chodzi o sam budynek / projekt - mnie g艂贸wnie urzek艂 kontrast surowych bry艂 ( faktycznie betonowych) - o og贸lnym nowoczesnym wygl膮dzie, a ca艂o艣膰 osadzona w do艣膰 niskim betonowym ogrodzeniu a dooko艂a knieje , chaszcze - atak natury. Mam na ten projekt tylko (ju偶 niespe艂na) 2 tyg. tak po pracy po godzinach. Wi臋c tyle ile dam rad臋 zrobi膰 ... tyle b臋dzie. Za to potem zaczynam fajny projekt (zupe艂nie z innej beczki), kt贸ry mam nadziej臋 niebawem zaczn臋 dokumentowa膰 na forum - w miar臋 post臋pu prac nad nim.
Napisano 21 Maj 201312 l Autor Tu mo偶na zerkn膮膰 na ca艂y model. Mia艂em ostatnio ma艂o czasu ale bry艂a zewn臋trzna ju偶 sko艅czona. Teraz detale i wn臋trze. 聽 聽 聽 1 (View in 3D)
Napisano 21 Maj 201312 l Robisz wyj艣cie na oba stropodachy? Na jednym z nich zrobi艂e艣 艣ciany attykowe na 5cm wysoko艣ci? Robi si臋 je wy偶sze, a je艣li tam jeszcze maj膮 przebywa膰 ludzie to albo zrobi膰 znacznie, znacznie wy偶sze 艣ciany attykowe, albo da膰 barierk臋, albo da膰 tylko nieco wy偶sze 艣ciany attykowe i zagospodarowa膰 stropodach tak 偶eby nie by艂o doj艣cia do 艣ciany attykowej, odsun膮膰 znacznie taras, ale jest on niedu偶y, wi臋c to b臋dzie dziwnie wygl膮da艂o. Kwestia te偶 co chcesz pokaza膰 na wizce. Z takiego czepiania si臋 to jeszcze masz nieco dziwnie rozwi膮zane okna je艣li chodzi o kierunki 艣wiata, ale pewnie modelujesz z g艂owy bez rzut贸w? Chyba, 偶e to inny klimat.
Napisano 21 Maj 201312 l Autor Widzisz w sprawach architektury jestem niestety ignorantem. Nie mam jakiej艣 wi臋kszej technicznej wiedzy. Bazuj臋 na kilku rzutach tech. jednak s膮 one do艣膰 niewyra藕ne z racji skali. Wi臋c cz臋艣膰 rzeczy robi臋 na oko. W oryginalnym projekcie tylko jeden stropodach jest zagospodarowany (ten ze 艣cianami attykowymi za nowe s艂owo w moim s艂owniku :)> ).Wcze艣niej dyskutowali艣my na temat dachu i w moim projekcie jeszcze nie zadecydowa艂em czy b臋dzie ta przestrze艅 jako艣 wykorzystana. Je艣li chodzi o klimat to, rzeczywi艣cie budynek na kt贸rym si臋 wzoruj臋 znajduje si臋 w Tajlandii.
Napisano 22 Maj 201312 l Dostawiasz boxa do modelu i wrzucasz jako progres... Szczerze nie rozumiem...
Napisano 22 Maj 201312 l Autor Dzi臋ki za szczere niezrozumienie :) Czy m贸wi艂em, 偶e wstawka to progres? Wrzuci艂em tylko podgl膮d 3d ca艂ego budynku. Wcze艣niej pokazywa艂em tylko front - w zasadzie by艂o to uzupe艂nienie wcze艣niejszego posta. Jednakowo偶 dzi臋ki, 偶e czuwasz nad progresem.
Napisano 27 Maj 201312 l Zastanawiam si臋 - mo偶e tak si臋 teraz buduje - ale na pi臋trze ta barierka przed oknem, z proporcji wynika mi, 偶e cz艂owiek tam nie wlezie wi臋c i umy膰 si臋 nie da:) Czy tak ma by膰?
Napisano 27 Maj 201312 l Autor W projekcie na kt贸rym si臋 wzoruj臋 jest taka barierka z mniej wi臋cej takim odst臋pem od okna. Z drugiej strony nad ergonomi膮 i funkcjonalno艣ci膮 szczeg贸lnie si臋 nie zastanawiam. G艂贸wnie zale偶y mi na zmierzeniu si臋 z tematem takiej wizualizacji od strony o艣wietlenia, materia艂贸w etc.
Napisano 28 Maj 201312 l Poka偶 ten projet bo ludzie Ci nie dadz膮 spokoju, zapowiada si臋 co raz lepiej.
Napisano 29 Maj 201312 l W projekcie na kt贸rym si臋 wzoruj臋 jest taka barierka z mniej wi臋cej takim odst臋pem od okna. Z drugiej strony nad ergonomi膮 i funkcjonalno艣ci膮 szczeg贸lnie si臋 nie zastanawiam. G艂贸wnie zale偶y mi na zmierzeniu si臋 z tematem takiej wizualizacji od strony o艣wietlenia, materia艂贸w etc. a jednak warto pewne mankamenty zauwa偶y膰 po to w艂a艣nie aby ci na sam koniec szanowne grono nie wytkn臋艂o 偶e wizka fajna ale 偶e jest w niej ca艂a masa niedorzeczno艣膰 albo element贸w utrudniaj膮cych normalne funkcjonowanie domu :) szczeg贸lnie ze na forum grasuje kilku architekt贸w :) Og贸lnie si臋 to prezentuje fajnie i ciekawie ele tempo masz zab贸jcze :)
Napisano 29 Maj 201312 l Autor ... no niestety czasu jak na lekarstwo. Praca a po pracy praca nad innymi zleceniami. Generalnie mam czas na weekendy. Jutro wolne wi臋c mam nadzieje pchn臋 ca艂o艣膰 nieco do przodu.
Napisano 23 Marzec 201411 l Autor Hej 聽 Odgrzewam kotleta. W zwi膮zku z zaistnieniami przerwa艂em "zabaw臋". A w zwi膮zku z resentymentem przysiad艂em troch臋 na ten weekend: 聽
Napisano 3 Kwiecie艅 201411 l Autor kolejny krok, "niebo" raczej do wymiany. Cukierkowo to troch臋 wygl膮da, na razie zastosowa艂em tylko wst臋pn膮 korekcj臋 kolorystyczn膮 z poziomu blendera. 聽
Napisano 3 Kwiecie艅 201411 l Autor Korekcja barw + kilka dopracowanych element贸w. Na razie finito chyba, 偶e macie pomys艂 co mo偶na poprawi膰. Kolejny etap to wersja nocna. 聽
Napisano 6 Kwiecie艅 201411 l napisa艂e艣 niebo do wymiany a zostawi艂e艣 takie samo:P wymie艅 je. W czym to jest renderowane? (blender wiem ale cycles?)
Napisano 6 Kwiecie艅 201411 l Autor No c贸偶 konsekwencj膮 si臋 nie popisa艂em :) (p贸jdzie do poprawki). Tak renderowane w Cycles.
Napisano 10 Kwiecie艅 201411 l Autor Podmienione t艂o, troch臋 poprawiony (poszerzony) kadr. Zwi臋kszy艂em te偶 nieco r贸偶norodno艣膰 gatunkow膮 drzew. 聽 聽
Napisano 12 Kwiecie艅 201411 l Autor Pierwsze podej艣cie do nocnej scenerii... na razie nie koniecznie wszystko wygl膮da jak bym chcia艂. Na pewno w pokoju na pi臋trze jest za ma艂o 艣wiat艂a. 聽
Napisano 13 Kwiecie艅 201411 l -albo obrazek w tle albo 艣wiat艂o g艂贸wne zmie艅 w scenie ca艂kowicie nie wsp贸艂gra ci jedno z drugim -cienie s膮 za ciemne -p艂yty betonowe na trawniku masz zbyt r贸wnomiernie o艣wietlone nie wida膰 na nich zanikania 艣wiat艂a pochodz膮cego od strony domu -wzmocnij istniej膮ce 艣wiat艂a w domu szczeg贸lnie te w salonie -dodaj 艣wiat艂a w g贸rnej nadbud贸wce tam masz dwa fajne okna kt贸re teraz si臋 marnuj膮 to samo si臋 tyczy tego okna bocznego na g贸rze -og贸lnie ten murek betonowy w tym uj臋ciu jest zb臋dny, troch臋 tak nienaturalnie wygl膮da bo i tak oddzieli艂e艣 posesje ro艣linno艣ci膮 co innego jak by zanim mia艂a by膰 nast臋pna dzia艂ka z domkiem :) -ten ostatni podest betonowy na trawniku masz chyba odrobin臋 mocniej wkopany w ziemie ni偶 pozosta艂e :)
Napisano 13 Kwiecie艅 201411 l Autor Dzi臋ki za zerkni臋cie 艣wie偶ym okiem i wypunktowanie, na pewno b臋d臋 nad tym jeszcze pracowa艂 bo to tylko szkic.
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto