Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Najpierw by艂a bry艂a... taki modernistyczny pocz膮tek wszystkiego. Mam zamiar (jak w temacie) zmierzy膰 si臋 z exteriorem

w tej materii jestem zupe艂nym 艣wierzakiem wi臋c licz臋, 偶e si臋 przy okazji sporo naucz臋. Docelowo b臋dzie to

do艣膰 nowoczesny z wygl膮du domek w jakiej艣 typowej trawniczkowej scenerii z odrobin膮 ro艣linno艣ci.

Finalnie wyrenderowany w jakich艣 dw贸ch sytuacjach 艣wietlnych (po艂udnie i wczesny wiecz贸r)

Wybaczcie, 偶e nic sensownego nie mam jeszcze do pokazania. Mam nadziej臋, 偶e rozpocz臋cie w膮tku

doda mi jeszcze wi臋kszej motywacji :).

Edytowane przez kolaborant

• Odpowiedzi 31
  • Wy艣wietle艅 5,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Mam jedno pytanie posiadasz jakie艣 plany tego co chcesz stworzy膰 bo na razie pokazujesz boxy a je艣li chodzi o modelowanie domu to nie tedy droga

Napisano

Ja proponuj臋 zrobi膰 szkic, delikatny zarys tego co chcesz osi膮gn膮膰.

@Skalpel3D to raczej pewne, 偶e ich nie ma bo nic nie wspomnia艂 o "projekcie"

Napisano

Biolo_idiota to nie koniecznie musz膮 by膰 plany mo偶na si臋 np wzorowa膰 na elewacjach z jaki艣 katalog贸w domk贸w :)

Napisano
  • Autor

Tak, b臋d臋 bazowa艂 zar贸wno na fotkach jak i rysunkach technicznych. Materia艂y znalaz艂em na http://www.archdaily.com/ (dzi臋ki mookie). Jak przygotuj臋 nieco wi臋ksz膮 parti臋 modelu samego budynku, pode艣l臋 i plan techniczny.

Napisano

Przyznam jeszcze to nie jest za wiele, ale powiem Tobie 偶e ca艂kiem fajnie wygl膮da.

Czy dach ma stanowi膰 te偶 taras? Je艣li tak ja osobi艣cie uwa偶am 偶e fajnym pomys艂em mog艂o by by膰 zazielenienie tych obszar贸w i po艂膮czenie jakimi艣 prostymi schodkami z dolnym planem dachu, taki mini extra taras na le偶aki etc. Maksymalne wykorzystanie przestrzeni dachu etc.

Mo偶e to wie艣, ale sam chc臋 kiedy艣 mie膰 traw臋 na dachu ;)

Napisano

Mimo sk膮pego na razie materia艂u zapowiada si fajna bry艂a, tez jestem za zielskiem na dachu bo zapewne konstrukcje b臋dzie typowy 偶elbet

Napisano
  • Autor

Dzi臋ki za rady. Je艣li chodzi o sam budynek / projekt - mnie g艂贸wnie urzek艂 kontrast surowych bry艂 ( faktycznie betonowych) - o og贸lnym nowoczesnym wygl膮dzie, a ca艂o艣膰 osadzona w do艣膰 niskim betonowym ogrodzeniu a dooko艂a knieje , chaszcze - atak natury. Mam na ten projekt tylko (ju偶 niespe艂na) 2 tyg. tak po pracy po godzinach. Wi臋c tyle ile dam rad臋 zrobi膰 ... tyle b臋dzie. Za to potem zaczynam fajny projekt (zupe艂nie z innej beczki), kt贸ry mam nadziej臋 niebawem zaczn臋 dokumentowa膰 na forum - w miar臋 post臋pu prac nad nim.

Napisano
  • Autor

Tu mo偶na zerkn膮膰 na ca艂y model. Mia艂em ostatnio ma艂o czasu

ale bry艂a zewn臋trzna ju偶 sko艅czona. Teraz detale i wn臋trze.

1 (View in 3D)

tePC6

Napisano

Robisz wyj艣cie na oba stropodachy? Na jednym z nich zrobi艂e艣 艣ciany attykowe na 5cm wysoko艣ci? Robi si臋 je wy偶sze, a je艣li tam jeszcze maj膮 przebywa膰 ludzie to albo zrobi膰 znacznie, znacznie wy偶sze 艣ciany attykowe, albo da膰 barierk臋, albo da膰 tylko nieco wy偶sze 艣ciany attykowe i zagospodarowa膰 stropodach tak 偶eby nie by艂o doj艣cia do 艣ciany attykowej, odsun膮膰 znacznie taras, ale jest on niedu偶y, wi臋c to b臋dzie dziwnie wygl膮da艂o. Kwestia te偶 co chcesz pokaza膰 na wizce. Z takiego czepiania si臋 to jeszcze masz nieco dziwnie rozwi膮zane okna je艣li chodzi o kierunki 艣wiata, ale pewnie modelujesz z g艂owy bez rzut贸w? Chyba, 偶e to inny klimat.

Napisano
  • Autor

Widzisz w sprawach architektury jestem niestety ignorantem. Nie mam jakiej艣 wi臋kszej technicznej wiedzy.

Bazuj臋 na kilku rzutach tech. jednak s膮 one do艣膰 niewyra藕ne z racji skali. Wi臋c cz臋艣膰 rzeczy robi臋 na oko.

W oryginalnym projekcie tylko jeden stropodach jest zagospodarowany (ten ze 艣cianami attykowymi

za nowe s艂owo w moim s艂owniku :)> ).Wcze艣niej dyskutowali艣my na temat dachu i w moim projekcie jeszcze

nie zadecydowa艂em czy b臋dzie ta przestrze艅 jako艣 wykorzystana. Je艣li chodzi o klimat to, rzeczywi艣cie

budynek na kt贸rym si臋 wzoruj臋 znajduje si臋 w Tajlandii.

Napisano
  • Autor

Dzi臋ki za szczere niezrozumienie :) Czy m贸wi艂em, 偶e wstawka to progres? Wrzuci艂em tylko podgl膮d 3d ca艂ego budynku. Wcze艣niej pokazywa艂em tylko front - w zasadzie by艂o to uzupe艂nienie wcze艣niejszego posta. Jednakowo偶 dzi臋ki, 偶e czuwasz nad progresem.

Napisano

Zastanawiam si臋 - mo偶e tak si臋 teraz buduje - ale na pi臋trze ta barierka przed oknem, z proporcji wynika mi, 偶e cz艂owiek tam nie wlezie wi臋c i umy膰 si臋 nie da:) Czy tak ma by膰?

Napisano
  • Autor

W projekcie na kt贸rym si臋 wzoruj臋 jest taka barierka z mniej wi臋cej takim odst臋pem od okna. Z drugiej strony nad ergonomi膮 i funkcjonalno艣ci膮 szczeg贸lnie si臋 nie zastanawiam. G艂贸wnie zale偶y mi na zmierzeniu si臋 z tematem takiej wizualizacji od strony o艣wietlenia, materia艂贸w etc.

Napisano
W projekcie na kt贸rym si臋 wzoruj臋 jest taka barierka z mniej wi臋cej takim odst臋pem od okna. Z drugiej strony nad ergonomi膮 i funkcjonalno艣ci膮 szczeg贸lnie si臋 nie zastanawiam. G艂贸wnie zale偶y mi na zmierzeniu si臋 z tematem takiej wizualizacji od strony o艣wietlenia, materia艂贸w etc.

a jednak warto pewne mankamenty zauwa偶y膰 po to w艂a艣nie aby ci na sam koniec szanowne grono nie wytkn臋艂o 偶e wizka fajna ale 偶e jest w niej ca艂a masa niedorzeczno艣膰 albo element贸w utrudniaj膮cych normalne funkcjonowanie domu :) szczeg贸lnie ze na forum grasuje kilku architekt贸w :)

Og贸lnie si臋 to prezentuje fajnie i ciekawie ele tempo masz zab贸jcze :)

Napisano
  • Autor

... no niestety czasu jak na lekarstwo. Praca a po pracy praca nad innymi zleceniami. Generalnie mam czas na weekendy. Jutro wolne wi臋c mam nadzieje pchn臋 ca艂o艣膰 nieco do przodu.

Napisano
  • Autor

Hej

Odgrzewam kotleta. W zwi膮zku z zaistnieniami przerwa艂em "zabaw臋".

A w zwi膮zku z resentymentem przysiad艂em troch臋 na ten weekend:

ArNaNrw.jpg

Napisano
  • Autor

kolejny krok, "niebo" raczej do wymiany. Cukierkowo to troch臋 wygl膮da, na razie zastosowa艂em

tylko wst臋pn膮 korekcj臋 kolorystyczn膮 z poziomu blendera.

Gx8xxjQ.jpg

Napisano
  • Autor

Korekcja barw + kilka dopracowanych element贸w. Na razie finito chyba, 偶e macie pomys艂 co mo偶na poprawi膰. Kolejny etap to wersja nocna.

hszE4Xs.jpg

Napisano

napisa艂e艣 niebo do wymiany a zostawi艂e艣 takie samo:P wymie艅 je.

W czym to jest renderowane? (blender wiem ale cycles?)

Napisano
  • Autor

No c贸偶 konsekwencj膮 si臋 nie popisa艂em :) (p贸jdzie do poprawki). Tak renderowane w Cycles.

Napisano
  • Autor

Podmienione t艂o, troch臋 poprawiony (poszerzony) kadr. Zwi臋kszy艂em te偶 nieco r贸偶norodno艣膰 gatunkow膮 drzew.

XFqqmq8.jpg

Napisano
  • Autor

Pierwsze podej艣cie do nocnej scenerii... na razie nie koniecznie wszystko wygl膮da jak bym chcia艂.

Na pewno w pokoju na pi臋trze jest za ma艂o 艣wiat艂a.

Hw3mPee.jpg

Napisano

-albo obrazek w tle albo 艣wiat艂o g艂贸wne zmie艅 w scenie ca艂kowicie nie wsp贸艂gra ci jedno z drugim

-cienie s膮 za ciemne

-p艂yty betonowe na trawniku masz zbyt r贸wnomiernie o艣wietlone nie wida膰 na nich zanikania 艣wiat艂a pochodz膮cego od strony domu

-wzmocnij istniej膮ce 艣wiat艂a w domu szczeg贸lnie te w salonie

-dodaj 艣wiat艂a w g贸rnej nadbud贸wce tam masz dwa fajne okna kt贸re teraz si臋 marnuj膮 to samo si臋 tyczy tego okna bocznego na g贸rze

-og贸lnie ten murek betonowy w tym uj臋ciu jest zb臋dny, troch臋 tak nienaturalnie wygl膮da bo i tak oddzieli艂e艣 posesje ro艣linno艣ci膮 co innego jak by zanim mia艂a by膰 nast臋pna dzia艂ka z domkiem :)

-ten ostatni podest betonowy na trawniku masz chyba odrobin臋 mocniej wkopany w ziemie ni偶 pozosta艂e :)

Napisano
  • Autor

Dzi臋ki za zerkni臋cie 艣wie偶ym okiem i wypunktowanie,

na pewno b臋d臋 nad tym jeszcze pracowa艂 bo to tylko szkic.

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci