kolaborant Napisano 14 Maj 2013 Napisano 14 Maj 2013 (edytowane) Najpierw była bryła... taki modernistyczny początek wszystkiego. Mam zamiar (jak w temacie) zmierzyć się z exteriorem w tej materii jestem zupełnym świerzakiem więc liczę, że się przy okazji sporo nauczę. Docelowo będzie to dość nowoczesny z wyglądu domek w jakiejś typowej trawniczkowej scenerii z odrobiną roślinności. Finalnie wyrenderowany w jakichś dwóch sytuacjach świetlnych (południe i wczesny wieczór) Wybaczcie, że nic sensownego nie mam jeszcze do pokazania. Mam nadzieję, że rozpoczęcie wątku doda mi jeszcze większej motywacji :). Edytowane 12 Kwiecień 2014 przez kolaborant
skalpel3d Napisano 15 Maj 2013 Napisano 15 Maj 2013 Mam jedno pytanie posiadasz jakieś plany tego co chcesz stworzyć bo na razie pokazujesz boxy a jeśli chodzi o modelowanie domu to nie tedy droga
Biolo_idiota Napisano 15 Maj 2013 Napisano 15 Maj 2013 Ja proponuję zrobić szkic, delikatny zarys tego co chcesz osiągnąć. @Skalpel3D to raczej pewne, że ich nie ma bo nic nie wspomniał o "projekcie"
skalpel3d Napisano 15 Maj 2013 Napisano 15 Maj 2013 Biolo_idiota to nie koniecznie muszą być plany można się np wzorować na elewacjach z jakiś katalogów domków :)
kolaborant Napisano 15 Maj 2013 Autor Napisano 15 Maj 2013 Tak, będę bazował zarówno na fotkach jak i rysunkach technicznych. Materiały znalazłem na http://www.archdaily.com/ (dzięki mookie). Jak przygotuję nieco większą partię modelu samego budynku, podeślę i plan techniczny.
kolaborant Napisano 15 Maj 2013 Autor Napisano 15 Maj 2013 ... i dzisiejszy postęp. Nadal nic spektakularnego :) ale nabiera kształtów.
Biolo_idiota Napisano 16 Maj 2013 Napisano 16 Maj 2013 Przyznam jeszcze to nie jest za wiele, ale powiem Tobie że całkiem fajnie wygląda. Czy dach ma stanowić też taras? Jeśli tak ja osobiście uważam że fajnym pomysłem mogło by być zazielenienie tych obszarów i połączenie jakimiś prostymi schodkami z dolnym planem dachu, taki mini extra taras na leżaki etc. Maksymalne wykorzystanie przestrzeni dachu etc. Może to wieś, ale sam chcę kiedyś mieć trawę na dachu ;)
skalpel3d Napisano 16 Maj 2013 Napisano 16 Maj 2013 Mimo skąpego na razie materiału zapowiada si fajna bryła, tez jestem za zielskiem na dachu bo zapewne konstrukcje będzie typowy żelbet
kolaborant Napisano 16 Maj 2013 Autor Napisano 16 Maj 2013 Dzięki za rady. Jeśli chodzi o sam budynek / projekt - mnie głównie urzekł kontrast surowych brył ( faktycznie betonowych) - o ogólnym nowoczesnym wyglądzie, a całość osadzona w dość niskim betonowym ogrodzeniu a dookoła knieje , chaszcze - atak natury. Mam na ten projekt tylko (już niespełna) 2 tyg. tak po pracy po godzinach. Więc tyle ile dam radę zrobić ... tyle będzie. Za to potem zaczynam fajny projekt (zupełnie z innej beczki), który mam nadzieję niebawem zacznę dokumentować na forum - w miarę postępu prac nad nim.
skalpel3d Napisano 17 Maj 2013 Napisano 17 Maj 2013 Troszkę ci mało przybywa abyśmy coś mogli marudzić :))))
kolaborant Napisano 21 Maj 2013 Autor Napisano 21 Maj 2013 Tu można zerknąć na cały model. Miałem ostatnio mało czasu ale bryła zewnętrzna już skończona. Teraz detale i wnętrze. 1 (View in 3D)
mirass Napisano 21 Maj 2013 Napisano 21 Maj 2013 Robisz wyjście na oba stropodachy? Na jednym z nich zrobiłeś ściany attykowe na 5cm wysokości? Robi się je wyższe, a jeśli tam jeszcze mają przebywać ludzie to albo zrobić znacznie, znacznie wyższe ściany attykowe, albo dać barierkę, albo dać tylko nieco wyższe ściany attykowe i zagospodarować stropodach tak żeby nie było dojścia do ściany attykowej, odsunąć znacznie taras, ale jest on nieduży, więc to będzie dziwnie wyglądało. Kwestia też co chcesz pokazać na wizce. Z takiego czepiania się to jeszcze masz nieco dziwnie rozwiązane okna jeśli chodzi o kierunki świata, ale pewnie modelujesz z głowy bez rzutów? Chyba, że to inny klimat.
kolaborant Napisano 21 Maj 2013 Autor Napisano 21 Maj 2013 Widzisz w sprawach architektury jestem niestety ignorantem. Nie mam jakiejś większej technicznej wiedzy. Bazuję na kilku rzutach tech. jednak są one dość niewyraźne z racji skali. Więc część rzeczy robię na oko. W oryginalnym projekcie tylko jeden stropodach jest zagospodarowany (ten ze ścianami attykowymi za nowe słowo w moim słowniku :)> ).Wcześniej dyskutowaliśmy na temat dachu i w moim projekcie jeszcze nie zadecydowałem czy będzie ta przestrzeń jakoś wykorzystana. Jeśli chodzi o klimat to, rzeczywiście budynek na którym się wzoruję znajduje się w Tajlandii.
Sebazx6r Napisano 22 Maj 2013 Napisano 22 Maj 2013 Dostawiasz boxa do modelu i wrzucasz jako progres... Szczerze nie rozumiem...
kolaborant Napisano 22 Maj 2013 Autor Napisano 22 Maj 2013 Dzięki za szczere niezrozumienie :) Czy mówiłem, że wstawka to progres? Wrzuciłem tylko podgląd 3d całego budynku. Wcześniej pokazywałem tylko front - w zasadzie było to uzupełnienie wcześniejszego posta. Jednakowoż dzięki, że czuwasz nad progresem.
kolaborant Napisano 25 Maj 2013 Autor Napisano 25 Maj 2013 (edytowane) Wprowadzka na parter. Edytowane 25 Maj 2013 przez kolaborant
gregorjan Napisano 27 Maj 2013 Napisano 27 Maj 2013 Zastanawiam się - może tak się teraz buduje - ale na piętrze ta barierka przed oknem, z proporcji wynika mi, że człowiek tam nie wlezie więc i umyć się nie da:) Czy tak ma być?
kolaborant Napisano 27 Maj 2013 Autor Napisano 27 Maj 2013 W projekcie na którym się wzoruję jest taka barierka z mniej więcej takim odstępem od okna. Z drugiej strony nad ergonomią i funkcjonalnością szczególnie się nie zastanawiam. Głównie zależy mi na zmierzeniu się z tematem takiej wizualizacji od strony oświetlenia, materiałów etc.
Biolo_idiota Napisano 28 Maj 2013 Napisano 28 Maj 2013 Pokaż ten projet bo ludzie Ci nie dadzą spokoju, zapowiada się co raz lepiej.
skalpel3d Napisano 29 Maj 2013 Napisano 29 Maj 2013 W projekcie na którym się wzoruję jest taka barierka z mniej więcej takim odstępem od okna. Z drugiej strony nad ergonomią i funkcjonalnością szczególnie się nie zastanawiam. Głównie zależy mi na zmierzeniu się z tematem takiej wizualizacji od strony oświetlenia, materiałów etc. a jednak warto pewne mankamenty zauważyć po to właśnie aby ci na sam koniec szanowne grono nie wytknęło że wizka fajna ale że jest w niej cała masa niedorzeczność albo elementów utrudniających normalne funkcjonowanie domu :) szczególnie ze na forum grasuje kilku architektów :) Ogólnie się to prezentuje fajnie i ciekawie ele tempo masz zabójcze :)
kolaborant Napisano 29 Maj 2013 Autor Napisano 29 Maj 2013 ... no niestety czasu jak na lekarstwo. Praca a po pracy praca nad innymi zleceniami. Generalnie mam czas na weekendy. Jutro wolne więc mam nadzieje pchnę całość nieco do przodu.
Biolo_idiota Napisano 29 Maj 2013 Napisano 29 Maj 2013 Ta, pewnie sypiasz po nocach i robić Ci się nie chce..
kolaborant Napisano 23 Marzec 2014 Autor Napisano 23 Marzec 2014 Hej Odgrzewam kotleta. W związku z zaistnieniami przerwałem "zabawę". A w związku z resentymentem przysiadłem trochę na ten weekend:
kolaborant Napisano 3 Kwiecień 2014 Autor Napisano 3 Kwiecień 2014 kolejny krok, "niebo" raczej do wymiany. Cukierkowo to trochę wygląda, na razie zastosowałem tylko wstępną korekcję kolorystyczną z poziomu blendera.
kolaborant Napisano 3 Kwiecień 2014 Autor Napisano 3 Kwiecień 2014 Korekcja barw + kilka dopracowanych elementów. Na razie finito chyba, że macie pomysł co można poprawić. Kolejny etap to wersja nocna.
FF Napisano 6 Kwiecień 2014 Napisano 6 Kwiecień 2014 napisałeś niebo do wymiany a zostawiłeś takie samo:P wymień je. W czym to jest renderowane? (blender wiem ale cycles?)
kolaborant Napisano 6 Kwiecień 2014 Autor Napisano 6 Kwiecień 2014 No cóż konsekwencją się nie popisałem :) (pójdzie do poprawki). Tak renderowane w Cycles.
kolaborant Napisano 10 Kwiecień 2014 Autor Napisano 10 Kwiecień 2014 Podmienione tło, trochę poprawiony (poszerzony) kadr. Zwiększyłem też nieco różnorodność gatunkową drzew.
kolaborant Napisano 12 Kwiecień 2014 Autor Napisano 12 Kwiecień 2014 Pierwsze podejście do nocnej scenerii... na razie nie koniecznie wszystko wygląda jak bym chciał. Na pewno w pokoju na piętrze jest za mało światła.
skalpel3d Napisano 13 Kwiecień 2014 Napisano 13 Kwiecień 2014 -albo obrazek w tle albo światło główne zmień w scenie całkowicie nie współgra ci jedno z drugim -cienie są za ciemne -płyty betonowe na trawniku masz zbyt równomiernie oświetlone nie widać na nich zanikania światła pochodzącego od strony domu -wzmocnij istniejące światła w domu szczególnie te w salonie -dodaj światła w górnej nadbudówce tam masz dwa fajne okna które teraz się marnują to samo się tyczy tego okna bocznego na górze -ogólnie ten murek betonowy w tym ujęciu jest zbędny, trochę tak nienaturalnie wygląda bo i tak oddzieliłeś posesje roślinnością co innego jak by zanim miała być następna działka z domkiem :) -ten ostatni podest betonowy na trawniku masz chyba odrobinę mocniej wkopany w ziemie niż pozostałe :)
kolaborant Napisano 13 Kwiecień 2014 Autor Napisano 13 Kwiecień 2014 Dzięki za zerknięcie świeżym okiem i wypunktowanie, na pewno będę nad tym jeszcze pracował bo to tylko szkic.
Rekomendowane odpowiedzi