Kir4 Napisano 8 Czerwiec 2013 Napisano 8 Czerwiec 2013 (edytowane) Witam! Wracam po krótkiej depresji grafika i na rozgrzewkę wpadła mi do oka wieża eiffla więc zaczynam ją robić. Jest to model WIP więc na razie widać tylko konstrukcję. Pozdrawiam! Edytowane 13 Czerwiec 2013 przez Kir4 Prefix
adek Napisano 8 Czerwiec 2013 Napisano 8 Czerwiec 2013 Powodzenia. Jeśli chcesz odwzorować większośc detali to model może okazać się wcale nie taki prosty.
Kramon Napisano 8 Czerwiec 2013 Napisano 8 Czerwiec 2013 Powodzenia. Jeśli chcesz odwzorować większośc detali to model może okazać się wcale nie taki prosty. czyja wiem? większość detali? Wieża ta to czysta kratownica. wystarczy zbudować 2-3 moduły a potem array + krzywa. Śróbki na instancje i gotowe. :D
Berger Napisano 8 Czerwiec 2013 Napisano 8 Czerwiec 2013 Kramon: Każda kratownica ma inny wymiar więc to nie do końca takie proste. Plus ta wieża w środku to nie sama kratownica.
Kramon Napisano 8 Czerwiec 2013 Napisano 8 Czerwiec 2013 No ale przecież można skalować wszystko itp... wystarczy tylko dobry modół proceduralny który można zrobić w blenderze a na pewno można w maxie czy cinemie :P. i większą część brył mamy a detale to jak detale wszędzie są.
Kir4 Napisano 9 Czerwiec 2013 Autor Napisano 9 Czerwiec 2013 Kramon, nie jest to takie proste jak myślisz. Nie robię losowo tylko jak widzę ;) O detalach nie zapominam, tak więc za niedługo powinienem coś zarzucić na ruszt.
Kir4 Napisano 10 Czerwiec 2013 Autor Napisano 10 Czerwiec 2013 Witam... niestety save się zepsuł i musiałem zacząć na nowo. Ale to nic tym razem wieża wygląda lepiej. W sumie to nie żałuje że zacząłem od początku. Bo wiem że tamten model byłby nie wypałem ponieważ w połowie pracy wszystko nie było symetryczne i krzywe. Teraz lepiej mi to poszło i mam nadzieję że wyjdzie coś z tego dobrego.
Kir4 Napisano 11 Czerwiec 2013 Autor Napisano 11 Czerwiec 2013 No nic, wieża skończona. Teraz czeka na scenkę którą mam w głowię [ miasto w tle ( ufo świeci światłem na wieże i wieże urywa w połowie ) ] Aż nie mogę się doczekać efektu końcowego sceny :P Jedna rzecz która mnie zdenerwowała to to, że jak użyłem symetri na NULL ( grupie ) to robiło z tego low poly. A działo się tak ponieważ włączałem funkcję instancje. No ale przy takim modelu to jest bardzo potrzebne i musiałem to jakoś obejść no i nie dało rady. Ciężko było no ale jako tako dałem radę. Wieży na samej górze nie robiłem bo nie widziałem co tam jest ani jak to wygląda a obrazki są zbyt słabo widoczne abym mógł wymodelować, więc ukroiłem troszeczkę. Gdybym miał pare zdjęć od środka wieży to jeszcze mógłbym coś dorobić. A tak to jak widać jest jak jest. Ale i tak ciesze się że nie rzuciłem tego i zrobiłem to ;) Scene skończę tą i wracam robić rynek. Tutaj Screeny z robotki ;) http://screenshooter.net/3522353/gipnbdd http://screenshooter.net/3522353/tcrrviy A tutaj świeże z C4D. Wiem wiem lamerskie tło.. ale nie miałem nic akurat na dysku to szybko narysowałem tło i chmury. Ale to nic czekajcie na wykorzystanie tej wieżyczki w scenie opisanej wyżej pozdrawiam!!!
biszkopte Napisano 11 Czerwiec 2013 Napisano 11 Czerwiec 2013 jakieś wszystko takie siateczkowe :) trochę mięsa by się przydało :)
Berger Napisano 11 Czerwiec 2013 Napisano 11 Czerwiec 2013 E panie nie chce nic mówić ale konstrukcja faktycznie wygląda bardzo licho ;) No i nie mów, że zdjęć takiego obiektu nie ma, ja znalazłem na przykład takie coś na 1szej stronie w google, a było tam tego znacznie więcej: http://whereisyvette.files.wordpress.com/2010/06/eiffeltowercloseup.jpg http://hjhdownunder.files.wordpress.com/2010/10/eiffel-tower-detail.jpg Co roku to miejsce odwiedza masa turystów i duża część z nich robi naprawdę dużo zdjęć, a z kolei część z tych co je robią wrzuca to do neta, trzeba tylko poszperać.
Kir4 Napisano 11 Czerwiec 2013 Autor Napisano 11 Czerwiec 2013 Żeby ktoś nie myślał że to kwestia lenistwa czy czegokolwiek po prostu miałem takie materiały na komputerze i musiałem się nimi zadowolić. A że na żadnej pracy nie widziałem dokładnie takich detali jak Berger, wyżej podał to już ja się nie postarałem bo faktycznie mogłem poszperać ale z tym internetem co mam to się odechciewa włączać przeglądarkę. A mistrzem od architektury nie jestem i nie znam się dokładnie na tego typu budynkach i nie byłem w stanie konstrukcję nawrócić do stanu realistycznego. Mam nadzieję że kolejne pracę będą lepsze a na pewno będą lepsze to będzie może na czym oko zawiesić, pozdrawiam ;)
Vega Napisano 12 Czerwiec 2013 Napisano 12 Czerwiec 2013 Witam, proszę zmienić nazwę tematu na zgodną z regulaminem działu WIP. Nazwę tematu możesz zmienić edytując pierwszy post. Edycja -> Wyślij (Zaawansowane).
indian Napisano 12 Czerwiec 2013 Napisano 12 Czerwiec 2013 Tak z ciekawości... skąd miałeś zdjęcia czy tam plany, nie wiem z czego korzystałeś, żeby wymodelować tą wieżę ? Jak rozumiem nie szukałeś refelek w necie, byłeś w Paryżu ostatnio :D ?
Kir4 Napisano 13 Czerwiec 2013 Autor Napisano 13 Czerwiec 2013 Vega, już poprawiam chodzi o Prefix ? indian, jak mam dostęp do internetu pobieram zdjęcia z internetu na dysk losowo. I potem sobie wybieram jakieś zdjęcia z dysku jak nie mam dostępu do neta i próbuję modelować. Czyli uczenie się że tak powiem wszechstronności. Raz będzie trzeba pralkę zrobić raz architektura. Po jakimś czasie będę się w czymś specjalizować bo wiadome że we wszystkim się nie będzie najlepszym. Gdzie tam, do Paryża to może na wakacje pojadę :p Pozdrawiam
indian Napisano 13 Czerwiec 2013 Napisano 13 Czerwiec 2013 jak masz te zdjęcia to pokaż, ciekaw jestem jak one wyglądają ;) Modelowanie z pamięci, to słaby pomysł na początek, szczególnie jak modelujesz pralkę albo arch :D Nie wiem czy jest specjalizacja modeler, od expresów do kawy tylko, raczej robisz co Ci dają, raz to będzie budynek, a raz golarka elektryczna :)
Kir4 Napisano 13 Czerwiec 2013 Autor Napisano 13 Czerwiec 2013 No tak, chodziło mi raczej o to że zajmuje się teraz paroma rzeczami. Mam wrażenie, że myślisz że się opierdzielam i na skróty pojechałem że tak powiem ? Nie mam jak uploadować tych teraz zdjęć. Wrócę za biurko to ci wrzucę. Zajrzyj sobie do ryneczku który robię tam są wstawiane zdjęcia. I jak to wszystko wygląda. Nie pomijam rzeczy które dobrze widzę bo to rzecz oczywista. Jeżeli nie widzę szczegółu albo go pomijam albo go robię z głowy. Moim zdaniem zbędna dyskusja ;p bo już chyba sam wiem co jak robię i na ile umiejętności mi pozwalają ;p
indian Napisano 14 Czerwiec 2013 Napisano 14 Czerwiec 2013 Poprosiłem o zdjęcia, bo chciałem zobaczyć jakim cudem mogłeś nie zaobserwować na nich że wieża ma jeszcze konstrukcje w środku, nie napisałem że się opierdzielasz zia.
Rekomendowane odpowiedzi