Napisano 8 Czerwiec 201311 l Witam! Wracam po krótkiej depresji grafika i na rozgrzewkę wpadła mi do oka wieża eiffla więc zaczynam ją robić. Jest to model WIP więc na razie widać tylko konstrukcję. Pozdrawiam! Edytowane 13 Czerwiec 201311 l przez Kir4 Prefix
Napisano 8 Czerwiec 201311 l Powodzenia. Jeśli chcesz odwzorować większośc detali to model może okazać się wcale nie taki prosty.
Napisano 8 Czerwiec 201311 l Powodzenia. Jeśli chcesz odwzorować większośc detali to model może okazać się wcale nie taki prosty. czyja wiem? większość detali? Wieża ta to czysta kratownica. wystarczy zbudować 2-3 moduły a potem array + krzywa. Śróbki na instancje i gotowe. :D
Napisano 8 Czerwiec 201311 l Kramon: Każda kratownica ma inny wymiar więc to nie do końca takie proste. Plus ta wieża w środku to nie sama kratownica.
Napisano 8 Czerwiec 201311 l No ale przecież można skalować wszystko itp... wystarczy tylko dobry modół proceduralny który można zrobić w blenderze a na pewno można w maxie czy cinemie :P. i większą część brył mamy a detale to jak detale wszędzie są.
Napisano 9 Czerwiec 201311 l Autor Kramon, nie jest to takie proste jak myślisz. Nie robię losowo tylko jak widzę ;) O detalach nie zapominam, tak więc za niedługo powinienem coś zarzucić na ruszt.
Napisano 10 Czerwiec 201311 l Autor Witam... niestety save się zepsuł i musiałem zacząć na nowo. Ale to nic tym razem wieża wygląda lepiej. W sumie to nie żałuje że zacząłem od początku. Bo wiem że tamten model byłby nie wypałem ponieważ w połowie pracy wszystko nie było symetryczne i krzywe. Teraz lepiej mi to poszło i mam nadzieję że wyjdzie coś z tego dobrego.
Napisano 11 Czerwiec 201311 l Autor No nic, wieża skończona. Teraz czeka na scenkę którą mam w głowię [ miasto w tle ( ufo świeci światłem na wieże i wieże urywa w połowie ) ] Aż nie mogę się doczekać efektu końcowego sceny :P Jedna rzecz która mnie zdenerwowała to to, że jak użyłem symetri na NULL ( grupie ) to robiło z tego low poly. A działo się tak ponieważ włączałem funkcję instancje. No ale przy takim modelu to jest bardzo potrzebne i musiałem to jakoś obejść no i nie dało rady. Ciężko było no ale jako tako dałem radę. Wieży na samej górze nie robiłem bo nie widziałem co tam jest ani jak to wygląda a obrazki są zbyt słabo widoczne abym mógł wymodelować, więc ukroiłem troszeczkę. Gdybym miał pare zdjęć od środka wieży to jeszcze mógłbym coś dorobić. A tak to jak widać jest jak jest. Ale i tak ciesze się że nie rzuciłem tego i zrobiłem to ;) Scene skończę tą i wracam robić rynek. Tutaj Screeny z robotki ;) http://screenshooter.net/3522353/gipnbdd http://screenshooter.net/3522353/tcrrviy A tutaj świeże z C4D. Wiem wiem lamerskie tło.. ale nie miałem nic akurat na dysku to szybko narysowałem tło i chmury. Ale to nic czekajcie na wykorzystanie tej wieżyczki w scenie opisanej wyżej pozdrawiam!!!
Napisano 11 Czerwiec 201311 l E panie nie chce nic mówić ale konstrukcja faktycznie wygląda bardzo licho ;) No i nie mów, że zdjęć takiego obiektu nie ma, ja znalazłem na przykład takie coś na 1szej stronie w google, a było tam tego znacznie więcej: http://whereisyvette.files.wordpress.com/2010/06/eiffeltowercloseup.jpg http://hjhdownunder.files.wordpress.com/2010/10/eiffel-tower-detail.jpg Co roku to miejsce odwiedza masa turystów i duża część z nich robi naprawdę dużo zdjęć, a z kolei część z tych co je robią wrzuca to do neta, trzeba tylko poszperać.
Napisano 11 Czerwiec 201311 l Autor Żeby ktoś nie myślał że to kwestia lenistwa czy czegokolwiek po prostu miałem takie materiały na komputerze i musiałem się nimi zadowolić. A że na żadnej pracy nie widziałem dokładnie takich detali jak Berger, wyżej podał to już ja się nie postarałem bo faktycznie mogłem poszperać ale z tym internetem co mam to się odechciewa włączać przeglądarkę. A mistrzem od architektury nie jestem i nie znam się dokładnie na tego typu budynkach i nie byłem w stanie konstrukcję nawrócić do stanu realistycznego. Mam nadzieję że kolejne pracę będą lepsze a na pewno będą lepsze to będzie może na czym oko zawiesić, pozdrawiam ;)
Napisano 12 Czerwiec 201311 l Witam, proszę zmienić nazwę tematu na zgodną z regulaminem działu WIP. Nazwę tematu możesz zmienić edytując pierwszy post. Edycja -> Wyślij (Zaawansowane).
Napisano 12 Czerwiec 201311 l Tak z ciekawości... skąd miałeś zdjęcia czy tam plany, nie wiem z czego korzystałeś, żeby wymodelować tą wieżę ? Jak rozumiem nie szukałeś refelek w necie, byłeś w Paryżu ostatnio :D ?
Napisano 13 Czerwiec 201311 l Autor Vega, już poprawiam chodzi o Prefix ? indian, jak mam dostęp do internetu pobieram zdjęcia z internetu na dysk losowo. I potem sobie wybieram jakieś zdjęcia z dysku jak nie mam dostępu do neta i próbuję modelować. Czyli uczenie się że tak powiem wszechstronności. Raz będzie trzeba pralkę zrobić raz architektura. Po jakimś czasie będę się w czymś specjalizować bo wiadome że we wszystkim się nie będzie najlepszym. Gdzie tam, do Paryża to może na wakacje pojadę :p Pozdrawiam
Napisano 13 Czerwiec 201311 l jak masz te zdjęcia to pokaż, ciekaw jestem jak one wyglądają ;) Modelowanie z pamięci, to słaby pomysł na początek, szczególnie jak modelujesz pralkę albo arch :D Nie wiem czy jest specjalizacja modeler, od expresów do kawy tylko, raczej robisz co Ci dają, raz to będzie budynek, a raz golarka elektryczna :)
Napisano 13 Czerwiec 201311 l Autor No tak, chodziło mi raczej o to że zajmuje się teraz paroma rzeczami. Mam wrażenie, że myślisz że się opierdzielam i na skróty pojechałem że tak powiem ? Nie mam jak uploadować tych teraz zdjęć. Wrócę za biurko to ci wrzucę. Zajrzyj sobie do ryneczku który robię tam są wstawiane zdjęcia. I jak to wszystko wygląda. Nie pomijam rzeczy które dobrze widzę bo to rzecz oczywista. Jeżeli nie widzę szczegółu albo go pomijam albo go robię z głowy. Moim zdaniem zbędna dyskusja ;p bo już chyba sam wiem co jak robię i na ile umiejętności mi pozwalają ;p
Napisano 14 Czerwiec 201311 l Poprosiłem o zdjęcia, bo chciałem zobaczyć jakim cudem mogłeś nie zaobserwować na nich że wieża ma jeszcze konstrukcje w środku, nie napisałem że się opierdzielasz zia.