Napisano 15 Czerwiec 201311 l Witam. Trafiłem na to forum kilka dni temu i zastanawiam się dlaczego dopiero teraz ... Nigdzie jeszcze nie widziałem tylu inspirujących teczek, i tak wielu profesjonalistów. Przez ostatnie parę dni przerobiłem mnóstwo "materiału" z tego działu i troszkę stresuję się zakładając własną teczkę. Ale co tam. W końcu po to ja zakładam, żeby przeczytać co i jak mogę poprawić. No to go ! Ołówki - w miarę chronologicznie - mam więcej, ale niektóre nadają się tylko do kosza .. Speedy - max do 2,5 godz. Proces powstawania pracy : I gotowe Pracki DP : Wszystkie powyższe pracki są dość świeże.. Powstały na przestrzeni ostatnich 12-stu miesięcy. Będę wdzięczny za wszelki feedback ! Pozdrawiam. [ATTACH=CONFIG]90804[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]92794[/ATTACH] Edytowane 8 Luty 201411 l przez incasent .
Napisano 15 Czerwiec 201311 l Co do rysunków BW. to zdaje mi się ale już je widziałem chyba albo na deviancie albo behance ale raczej to było forum graffiki. Teraz tak co do tych enviro i budynków. Polecam ci, zresztą w sumie to jest technika dosyć popularna a typ który jej używał i mi ją polecił tworzył naprawdę cuda. Generalnie wymodeluj sobie scenkę prostą po ustawiaj sobie światło i zwykły clay render. I potem na tym malujesz, dużo daje dużo ułatwia masz perspektywę już ogarniętą, światło i cienie z grubsza.
Napisano 16 Czerwiec 201311 l Autor @ Kramon - czy chodzi Ci o modelowanie scenki w jakimś programie do 3D ? Edytowane 16 Czerwiec 201311 l przez incasent
Napisano 13 Lipiec 201311 l Autor Ćwiczenia - 1,5 godziny Narodziny ziemi Życie ziemi Wojna Śmierć ziemi + nowa pracka.
Napisano 14 Lipiec 201311 l Strasznie dużo pracy poświęcasz na detal, czasami wystarczy operowanie twardą blokową plamą, szerokim pędzlem i wygląda lepiej. Popracuj nad oddaniem oświetlenia i charakteru sceny niż nad szczegółami. Pozdr :)
Napisano 16 Listopad 201311 l Autor Strasznie dużo pracy poświęcasz na detal, czasami wystarczy operowanie twardą blokową plamą, szerokim pędzlem i wygląda lepiej. Popracuj nad oddaniem oświetlenia i charakteru sceny niż nad szczegółami. Pozdr :) Masz w 100% Rację Igi :) Braki w umiejętnościach próbuję nadrobić "dziubdzianiem" Powinienem wcześniej odpowiedzieć na Twój post, ale chciałem to zrobić razem z nową pracką.... a że dawno nic nie malowałem... No nic. Dzisiaj dwie nowe. Pub wciąż nie dokończony. Gość z 1 planu odstaje od całości, tych dwóch z tyłu również potrzebuje korekty. Ale nie mam już siły do tego pubu. Ilość pierdół i detali skutecznie mnie do niego zniechęciła. Pozdrawiam.
Napisano 16 Listopad 201311 l A ja dopiero trafiłem dzisiaj też na Twoje wczesniejsze prace. Niesamowite te ołówkiem. Ten pub na końcu mocno odstaje poziomem moim zdaniem od poprzednich.
Napisano 16 Listopad 201311 l Wrak jest spoko, choć bardzo brakuje mi w nim trochę połamanych masztów i smętnie dyndających lin i oraz ogólnie detalu. Nie mam tu na myśli detalu, który jest powtarzalny i pokrywa duże powierzchnie, ale nagromadzenia różnych elementów, okienek, kotwicy, różnych belek. Jeszcze jakbyś zmniejszył ilość detalu na drugim planie stworzyłbyś większe wrażenie odległości planów i obrazek wydawałby się głębszy :)
Napisano 29 Listopad 201311 l Autor A ja dopiero trafiłem dzisiaj też na Twoje wczesniejsze prace. Niesamowite te ołówkiem. Ten pub na końcu mocno odstaje poziomem moim zdaniem od poprzednich. Dzięki ! :) Odnośnie Pubu mam podobne zdanie ;) Wrak jest spoko, choć bardzo brakuje mi w nim trochę połamanych masztów i smętnie dyndających lin i oraz ogólnie detalu. Nie mam tu na myśli detalu, który jest powtarzalny i pokrywa duże powierzchnie, ale nagromadzenia różnych elementów, okienek, kotwicy, różnych belek. Jeszcze jakbyś zmniejszył ilość detalu na drugim planie stworzyłbyś większe wrażenie odległości planów i obrazek wydawałby się głębszy :) Ten wrak miał być Arką Noego ... Ale chyba wydaje się za mały - gdzieś zawaliłem skalę. Drugiemu planowi i tak "poskąpiłem" detalu w porównaniu do innych moich wypocin. Normalnie rzeźbiłbym "każdy kamyk" ;) I tak widocznie jeszcze za mało.... Dzięki Igi za komentarze :) No i coś nowego : Pozdrawiam.
Napisano 29 Listopad 201311 l Skaly i drewno rysować umisz, polecam rzucić się na jakieś nowe materialy Np metale, futra itp. Zamilowanie do detalu widać ze przeszlo na Digital, czasem warto popróbować tworzyć ciekawe kompozycje większymi pociągnięciami:) bardzo fajnie sie teczka zapowiada, pozdro!
Napisano 15 Grudzień 201311 l Autor Dzięki COR :) Może jeszcze tym razem to nie metal, ale dla mnie coś nowego. Chyba jeszcze muszę dać mocniejsze światło wewnątrz "paszczy" i delikatnie poprawić pazury.. Pozdrawiam.
Napisano 19 Grudzień 201311 l Autor Wieczorny speed. Z roślinkami pomogłem sobie teksturą.. Pozdrawiam.
Napisano 24 Grudzień 201311 l Autor Troszkę przy tym podłubałem. Korzystając z okazji chciałbym wszystkim życzyć Wesołych Świąt. Ciepłych, ale choć odrobinę śnieżnych. Zdrowych, rodzinnych i spokojnych. No i tony weny na nadchodzący rok. Wszystkiego najlepszego
Napisano 29 Grudzień 201311 l całkiem nieźle Ci te enviry wychodzą... ;-) niestety za cienki jeszcze jestem zeby Ci jakiegos feedbacku udzielac... :-/ dawaj dalej..!! :D
Napisano 3 Styczeń 201411 l Autor Dzięki Emenems. Wcale nie jesteś za cienki na feedback :) oglądałem Twoją teczkę i fajnie sobie poczynasz :) Poza tym, wcale nie trzeba być "mistrzem" żeby dostrzegać błędy :) Następne enviro : Pozdrawiam :)
Napisano 5 Styczeń 201411 l no dzieki, ale jak dla mnie to jeszcze jestem daleko w lesie jesli chodzi o poziom do jakiego chce dojśc... :P a z ostatniej wrzuty wole pierwsza prace, ta kontra niebieskim kolorem daje fajny focal point moim zdaniem... jedynie przy lewej krawędzi obrazka bym sie tego pozbyl.... , ale ogolnie kolory spoko
Napisano 8 Luty 201411 l Autor Jeszcze raz dzięki. Dzisiaj coś w klimatach Indiana Jones ;) Pozdrawiam.
Napisano 20 Sierpień 201410 l W tym ostatnim z drzewem fajna jest tekstura na skałach. Mówię o tych dużych. Unikaj takiego układania skał jak w ilustracji ze stateczkiem. Wygląda to moim zdaniem niezbyt fajnie;). Z tego co zauważyłem lepiej jest zacząc prace od dużych stępli. Zacznij ćwiczyć martwe natury, to ćwiczy oko;). Jak podciągniesz walor to prace będą lepsze moim zdaniem. Te rysunki wyglądają troche jakby były narysowane kredkami świecowymi. W sumie nie wiem czy to dobrze czy źle. Wrzucaj częściej swoje prace:D