Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam problem z Maksem 2013. Mam sobie scenę ze światłami, ustawieniami, etc do której kolejno zaciągam modele i renderuję. Przedwczoraj pojawił się dziwny problem, próbuję zaciągnąć obiekt i maks łapie zwiechę. Tutaj kilka informacji odnośnie sceny i tego co się dzieje:

- Zaciągane obiekty nie są duże od 10 do 300 tyś poly

- Zaciągane obiekty były robione w maxie 2012 z vrayem 2.0 ja używam maxa 2013 z vrayem 2.20

- Scena do której zaciągam obiekty ma 3 światła i jeden obiekt mający 3k poly

- Obiekty które zaciągam zwykle są w grupach ale próbowałem takie bez (attach do jednego obiektu) i to samo

- Zawieszanie objawia się tym, że maks bardzo długo myśli po czym nagle przestaje i wyrzuca w menadżerze "brak odpowiedzi" co jest w tym przypadku nie do obejścia

- Próbowałem zaciągnąć do obiektu całą scenę i to działa, ale jak próbuję zaciągnąć pozostałe obiekty to znów dzieje się to samo.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie twierdze ze to zadziała ale spróbuj otworzyć starą scenę, wybrać, file/new i zaznacz keep objects. Zapisz i spróbuj zmergowac.

Ewentualnie po wykonaniu powyższego merguj partiami lub podziel sobie scenę na częsci, wybierz cześć obiektów i file/ save selected i tak do skutku. W końcu może wyeliminujesz coś co robi błąd.

- Próbowałem zaciągnąć do obiektu całą scenę i to działa, ale jak próbuję zaciągnąć pozostałe obiekty to znów dzieje się to samo.

Tego nei rozumiem. :)

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź.

Kiedy próbuję stworzyć nową scenę i zachować obiekty, etc. to dzieje się to samo. Próbowałem też wywalić całą geometrię, zostawić tylko kamery i światła i próbować w ten sposób ale też nie daje to efektu :/

Napisano

Modele przekonwertuj na .obj, możesz też zdjąć TS czy co tam siedzi, żeby było mniej poly i dodaj go już w swojej scenie