Skocz do zawartości

Problem z nałożeniem tekstury na obiekt. Pomocy...

buki91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowy na forum i początkujący w 3ds max. Ostatnio napotkałem się na pewien problem przy nakładaniu tekstury na obiekt mianowicie: pobrałem element biblioteczny od producenta i program czyta go jako całość... Nakładając teksturę jest na całym obiekcie. Co zrobić alby np biurko czy tam jakąś szafę rozłożyć na elementy pierwsze? Każda deseczka osobno, zawias, uchwyt itd? Dla większości wyda się to pewne banalne no ale nie każdy jest zaawansowany;) Proszę o pomoc...

• Odpowiedzi 2
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Musisz wykonać Unwrap UVW. Poszukaj na internecie, jest sporo poradników.

Ogólnie zabawa polega na tym, że nadajesz obiektowi ten modyfikator i rozkładasz siatkę "na płasko" a później możesz sobie po niej malować np. w PS i nałożyć na model.

Pozdrawiam.

Może ta szafa jest grupą elementów. Sprawdź czy możesz użyć polecenia "ungroup". Jeżeli to jednak jeden element to sprawdź czy poligony nie tworzą grup z przypisanym innym ID. Czasami również model składa się z pierwotnie osobnych detali, połączonych w całość za pomocą "attach". Często można wtedy wyselekcjonować za pomocą "element" te pierwotne detale i zastosować np. "detach".