Gość Jelly Napisano 15 Lipiec 2013 Napisano 15 Lipiec 2013 (edytowane) Witam, czy znacie jakiś sposób na ustawienie w 3dsmaxie skrótów dla poszczególnych elementów w gizmo? Np t+x, dla translacji tylko w osi x itp. Edytowane 15 Lipiec 2013 przez Jelly
Gość Jelly Napisano 15 Lipiec 2013 Napisano 15 Lipiec 2013 Czyli w język skryptowy Maxa też nie ma się co zagłębiać?
deshu Napisano 15 Lipiec 2013 Napisano 15 Lipiec 2013 Hmm, taki skrypt dałoby się napisać, ale nadal będziesz musiał ciągać za odpowiednią skrzałke w gizmo lub za cały obiekt. Można po prostu zablokowac ruch/rotacje/skalowanie w innych osiach niż pożądana, ale sam maks nie będzie jak w blenderze regował na ruchy myszką na lewo i prawo, po tym jak wywołasz funkję skryptem.
waza Napisano 16 Lipiec 2013 Napisano 16 Lipiec 2013 Właśnie się obudziłem i może nie wszystko kojarzę, ale sprawdź klawisze F5, F6, F7. Nie jest to dokładnie Blender, ale odpowiada za kierunki.
legomir Napisano 16 Lipiec 2013 Napisano 16 Lipiec 2013 A w Maxie nie ma czegoś takiego jak w May'i i XSI, że jak naciśnie sie shift+mmb to przeciągasz w zależności od ruchu myszką po danej osi?
Traitor Napisano 16 Lipiec 2013 Napisano 16 Lipiec 2013 (edytowane) Przesuwanie obiektu, gizma, vertekow, fejsow itp, wylacznie po danej osi nie wymaga zadnych skrotow klawiszowych. Wystarczy kliknac na dana oś (ktora jest wyswietlana na zaznaczonym obiekcie), i program bedzie sie trzymal tylko jej. Dla lubiacych cyfry klikajac prawym na danej modyfikacji otwiera sie okienko z wartosciami x,y,z, mozna takze wpisac je recznie. Os mozna wybrac takze przy pomocy F5,F6,F7, wtedy wystarczy kliknac bezposrednio na obiekt (nie na oś) i sunąć nim. Model bedzie sie trzymal wybranego kierunku z F'a. Nie trzeba wtedy nic dodatkowo blokowac. Edytowane 16 Lipiec 2013 przez Traitor
stormwind Napisano 16 Lipiec 2013 Napisano 16 Lipiec 2013 Do tego jeszcze przydatna jest spacja blokująca zaznaczenia aby nie wybrać innego obiektu, oraz X wyłączający gizmo aby omyłkowo nie wcisnąć innej osi. można też powiększyć sobie gizmo + i - gdy ustawi sie tak że trudno wybrać konkretną oś lub płaszczynę.
Traitor Napisano 16 Lipiec 2013 Napisano 16 Lipiec 2013 Ja mam pod spacje podpiete Undo:P Co ciekawe mozna takze wylaczyc znaczenie przycisku Delete z mapy klawiszowych skrotow:)
stormwind Napisano 16 Lipiec 2013 Napisano 16 Lipiec 2013 Ja bym wpadł w panikę gdyby ktoś przestawił mi undo pod spację D:. Tym bardzej, że blokowanie zaznaczenia działa jako toggle i każde wciśnięcie cofało by jeszcze bardziej. Na samą myśl mi słabo.
Rekomendowane odpowiedzi