Napisano 15 Lipiec 201311 l Witam, czy znacie jakiś sposób na ustawienie w 3dsmaxie skrótów dla poszczególnych elementów w gizmo? Np t+x, dla translacji tylko w osi x itp. Edytowane 15 Lipiec 201311 l przez Jelly
Napisano 15 Lipiec 201311 l Hmm, taki skrypt dałoby się napisać, ale nadal będziesz musiał ciągać za odpowiednią skrzałke w gizmo lub za cały obiekt. Można po prostu zablokowac ruch/rotacje/skalowanie w innych osiach niż pożądana, ale sam maks nie będzie jak w blenderze regował na ruchy myszką na lewo i prawo, po tym jak wywołasz funkję skryptem.
Napisano 16 Lipiec 201311 l Właśnie się obudziłem i może nie wszystko kojarzę, ale sprawdź klawisze F5, F6, F7. Nie jest to dokładnie Blender, ale odpowiada za kierunki.
Napisano 16 Lipiec 201311 l A w Maxie nie ma czegoś takiego jak w May'i i XSI, że jak naciśnie sie shift+mmb to przeciągasz w zależności od ruchu myszką po danej osi?
Napisano 16 Lipiec 201311 l Przesuwanie obiektu, gizma, vertekow, fejsow itp, wylacznie po danej osi nie wymaga zadnych skrotow klawiszowych. Wystarczy kliknac na dana oś (ktora jest wyswietlana na zaznaczonym obiekcie), i program bedzie sie trzymal tylko jej. Dla lubiacych cyfry klikajac prawym na danej modyfikacji otwiera sie okienko z wartosciami x,y,z, mozna takze wpisac je recznie. Os mozna wybrac takze przy pomocy F5,F6,F7, wtedy wystarczy kliknac bezposrednio na obiekt (nie na oś) i sunąć nim. Model bedzie sie trzymal wybranego kierunku z F'a. Nie trzeba wtedy nic dodatkowo blokowac. Edytowane 16 Lipiec 201311 l przez Traitor
Napisano 16 Lipiec 201311 l Do tego jeszcze przydatna jest spacja blokująca zaznaczenia aby nie wybrać innego obiektu, oraz X wyłączający gizmo aby omyłkowo nie wcisnąć innej osi. można też powiększyć sobie gizmo + i - gdy ustawi sie tak że trudno wybrać konkretną oś lub płaszczynę.
Napisano 16 Lipiec 201311 l Ja mam pod spacje podpiete Undo:P Co ciekawe mozna takze wylaczyc znaczenie przycisku Delete z mapy klawiszowych skrotow:)
Napisano 16 Lipiec 201311 l Ja bym wpadł w panikę gdyby ktoś przestawił mi undo pod spację D:. Tym bardzej, że blokowanie zaznaczenia działa jako toggle i każde wciśnięcie cofało by jeszcze bardziej. Na samą myśl mi słabo.