Skocz do zawartości

Więcej skrótów

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam, czy znacie jakiś sposób na ustawienie w 3dsmaxie skrótów dla poszczególnych elementów w gizmo? Np t+x, dla translacji tylko w osi x itp.

Edytowane przez Jelly
  • Odpowiedzi 9
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Czyli w język skryptowy Maxa też nie ma się co zagłębiać?

Napisano

Hmm, taki skrypt dałoby się napisać, ale nadal będziesz musiał ciągać za odpowiednią skrzałke w gizmo lub za cały obiekt.

Można po prostu zablokowac ruch/rotacje/skalowanie w innych osiach niż pożądana, ale sam maks nie będzie jak w blenderze regował na ruchy myszką na lewo i prawo, po tym jak wywołasz funkję skryptem.

Napisano

Właśnie się obudziłem i może nie wszystko kojarzę, ale sprawdź klawisze F5, F6, F7. Nie jest to dokładnie Blender, ale odpowiada za kierunki.

Napisano (edytowane)

Przesuwanie obiektu, gizma, vertekow, fejsow itp, wylacznie po danej osi nie wymaga zadnych skrotow klawiszowych. Wystarczy kliknac na dana oś (ktora jest wyswietlana na zaznaczonym obiekcie), i program bedzie sie trzymal tylko jej. Dla lubiacych cyfry klikajac prawym na danej modyfikacji otwiera sie okienko z wartosciami x,y,z, mozna takze wpisac je recznie.

Os mozna wybrac takze przy pomocy F5,F6,F7, wtedy wystarczy kliknac bezposrednio na obiekt (nie na oś) i sunąć nim. Model bedzie sie trzymal wybranego kierunku z F'a. Nie trzeba wtedy nic dodatkowo blokowac.

Edytowane przez Traitor
Napisano

Do tego jeszcze przydatna jest spacja blokująca zaznaczenia aby nie wybrać innego obiektu, oraz X wyłączający gizmo aby omyłkowo nie wcisnąć innej osi. można też powiększyć sobie gizmo + i - gdy ustawi sie tak że trudno wybrać konkretną oś lub płaszczynę.

Napisano

Ja bym wpadł w panikę gdyby ktoś przestawił mi undo pod spację D:.

Tym bardzej, że blokowanie zaznaczenia działa jako toggle i każde wciśnięcie cofało by jeszcze bardziej. Na samą myśl mi słabo.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności