polka dot Napisano 2 Sierpień 2013 Napisano 2 Sierpień 2013 ccześć, mam specyficzny problem z VRayMtl. mam dwa materiały o identycznej bazie, jedyną różnicą jest mapa opacity w jednym z nich - tekstura czarnych kropek na białym tle. mapowanie jest poprawne. oba materiały posiadają teksturę w slocie reflection oraz aktywny Fresnel. otóż aktywna mapa opacity wpływa na zachowanie Fresnela - odbicia pod kątem 0' zdają się mieć tę samą moc co odbicia pod kątem 180' (górny materiał). po wyłączeniu opacity wszystko wraca do normy (dolny materiał). co ciekawe, przerzuciłem mapę z opacity do refraction i problem zniknął, dopóki Refraction IOR był taki sam jak Reflection IOR (1,65). w miarę zbliżania się do 1,01 działo się to samo. w tym przypadku mógłbym zostać przy refract zamiast opacity, bo dziurki w materiale są niewielkie, ale przy większych, duży IOR powodowałby widoczne przekłamania. połać materiału z dziurkami to problemowy materiał, pozostałe części cholewki to drugi materiał bez opacity. co mogłem przeoczyć? może ktoś się z tym spotkał? pozdrawiam
gientekwl Napisano 2 Sierpień 2013 Napisano 2 Sierpień 2013 spróbuj zmienić Cutoff w materiale z 0.01 na 0.00 :) Powinno pomóc
mrkrzysiek Napisano 2 Sierpień 2013 Napisano 2 Sierpień 2013 to bug Maxowego vraya już z tym wałczą, możesz obejść problem vrayBlendMtl
deshu Napisano 2 Sierpień 2013 Napisano 2 Sierpień 2013 Możesz też zamiast używać wbudowanego w vraymtl fersnela, użyć maxowej mapy w tym slocie - tez powinno pomóc.
polka dot Napisano 2 Sierpień 2013 Autor Napisano 2 Sierpień 2013 super deshu. proste rozwiązania najlepsze, nie pomyślałem by to sprawdzić. dzięki panowie
deshu Napisano 2 Sierpień 2013 Napisano 2 Sierpień 2013 Spoko luz:) Fajny szader. Zamsz? Bump, disp czy włoski?
Rekomendowane odpowiedzi