Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Jeśli nie mamy w scenie kamer i obracamy sobie widokiem 3d to czy możemy sobie dla niego włączyć lub skonfigurowac jakiś face light? Przydało by mi się to :) Zastanawiałem się gdzie są opcje odpowiedzialne za ten widok. Np sterowanie szerokością kąta kamery itd.

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 883
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

długość ogniskowej w viewporcie trybu perspektywicznego wybierasz tutaj:

6p3ocd.jpg

Co do światłą poleciłbym do tego matcapa. ustawiasz tak:

u9x94y.jpg

a ustawienia kamery masz tutaj

xw0m3f.jpg

Napisano

Na prawym panelu [n] widoku 3d jest chekbox "Lock camera to view" i wtedy kamera się kręci wraz z nawigacją, jak masz włączony widok kamery.

do tej zaś kamery można przyparentować lampę/lampy by się z nią poruszały (zaznaczasz lampę, lampy i kamerę i naciskasz [ctrl] [p], zaznaczając kamerę ostatnią, w myśl zasady "to i to i to ... do tego. może tez pomóc dodanie empty w punkcie focusu i dodanie do kamery constrainta track to (kamera, empty, [ctrl][t]) wtedy kamera zawsze będzie celować w empty, i można ten empty przesuwać, kierując kamerą.

nie wiem, czy o to chodziło

drugie pytanie:

Można zmienić dla widoku nie z kamery perspektywicznym ogniskową widoku też na panelu [n] w sekcji view > lens, ale dla samej kamery (i widoku z kamery) to się robi w oknie properties, tam kamera ma swoje ustawienia (musi być zaznaczona, bo jak co innego jest zaznaczone, to wiadomo, inny będzie kontekst i nie zobaczysz tej zakładki)

Widziałem jeszcze taki numer pomocny w malowaniu tekstur bump (displace) w trybie live, że malujesz po obiekcie (i teksturze bump) z wszyskimi teksturami wyświetlonymi a wypukłość się pojawia, jak byś rzeźbił (bo tak się da, masz podgląd jak razem wszystko wygląda gamedevowo na gotowo). wtedy łatwo stracić orientacje co jest wypukłe a co wklęsłe, więc można ustawić sobie lampę, ustawić jej położenie na kilku klatkach kluczowy, powiedzmy od 1 do 10 wokoło obiektu. strzałkami się wtedy przechodzi do przodu i do tyłu po tych klatkach co skutkuje zmianą położenia lampy, więc łatwo, nie przerywając sobie malowania, można poruszyć światłem, żeby zobaczyć tą fejkowaną wypukłość bumpmapy w podglądzie GLSL. Tak mi się skojarzyło, bo jak chcesz mieć face light, to pewnie w podobnych celach.

że matcapy są, to wiedziałeś? bo to może nawet bardziej pomocne, znowu przy sculptie

A i jeszcze jedno, w preferencjach, w zakładce system są Solid OpenGL lights. one "oświetlają" viewport zależnie od ustawienia kamery. możesz sobie zmienić kolorki. Chodzi o podglad w trybie solid.

Edytowane przez ikkiz